Hoe en hoe vaak je moet bloggen

Stap 3 in weloverwogen bloggen blijkt voor mij altijd een lastige: hoe en hoe vaak?

Als zelfsbestempelde scanner (zie voor definitie het artikel van Jason Shen) kom ik namelijk op de drempel van dromen naar doen. Ik volgde eens een masterclass marketing van marketing Richard van Hooijdonk die mij en de andere deelnemers voorhield: ‘Ik geef je 1 punt voor het idee, 10 punten als je het uitvoert en 100 punten als je het succesvol uitvoert.” Tsja. Geldt 100 punten voor 100 ideeen ook, Richard?

Hoe te bloggen? Je kunt kiezen uit verschillende platforms zoals Blogger/Blogspot, Tumblr en WordPress. Wat de voordelen en nadelen zijn van deze kanalen, zal ik later nog eens uit de doeken doen. Want, je begrijpt, ik heb ze inmiddels allemaal geprobeerd. En voordat je nog een letter aan je blog hebt toevertrouwd, moet je keuzes maken over je blog waar ik me al dagen in kan verliezen. Wat voor naam? Wat voor url? Welk thema? Welk lettertype? Achtergrondkleur aanpassen? Widgets toevoegen? Gelukkig heb ik voor de blog voor mijn werk het e-book “De Blogbijbel” van Caroline van Wijk op de iPad gedownload. Als een van de eerste tips gebiedt ze: “Denk niet te lang na over het uiterlijk van je blog. Begin eerst met je blog. Het thema van je blog aanpassen kan altijd nog.” Ok, Caroline, goed punt.

Schrijf ik in het Engels of het Nederlands? Vanuit reden 1 waarom ik schrijf (zie: Begin met het waarom) is het logisch om in het Nederlands te schrijven. Het is mijn moedertaal, per slot van rekening. Maar als podiumdier vind ik het ook leuk om een zo’n groot mogelijk publiek te bereiken. En de lingua franca van het www is toch Engels. Ik worstel daar steeds mee. Engels schrijft zo lekker compact en het klinkt hipper in dan in het Nederlands. Op al mijn social media-accounts mix ik Engelse berichten met Nederlandse. Maar met een voornamelijk Nederlands publiek ziet dat er soms pretentieus uit. Vind ik zelf. Keuze: op deze blog (met een Engelse naam, ja) zal ik volledig in het Nederlands bloggen. De taak is een schrijfstijl te vinden die Nederlands net zo compact en hip maakt als Engels.

En dan nog frequentie. Tijdens een discussie op mijn werk waren collega’s van mening dat je een blog pas een blog kon noemen als je minstens wekelijks een bericht plaatst. Dat vind ik niet, maar voor deze blog zal ik beginnen met een 30-dagen uitdaging (ik wilde 30 day challenge schrijven, maar dat is tegen regel 1) door deze maand dagelijks te bloggen. Met een orginele post, geen herblog.

Ambities genoeg dus! Hoe gemakkelijk (of ongemakkelijk) ga jij over van dromen naar doen? 

2 thoughts on “Hoe en hoe vaak je moet bloggen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.