Mix it up: Hoe je trainingsroutine met vakantie te combineren

Ah, vakantie… De dagelijkse sleur doorbreken. Verplichtingen achter je laten. En alleen maar vrije tijd. Heel veel vrije tijd. Eindelijk eens doen waar je door werk of school geen tijd voor had. Maar wat als die vaste structuur heel goed werkte? Je met ijzeren discipline een vaste trainingsroutine afwerkt? En je dus stiekem de zenuwen krijgt van vakantie, waarin je dus afscheid moet nemen van je trainingsschema. Lekker ontspannen? Bah! 

Ik train vijf keer per week. Woensdag en vrijdag zijn rustdagen. Dinsdag, donderdag en zaterdag zijn hardloopdagen. Zondag en maandag zijn cardiodagen, waarop ik Sh’bam-les geef. Van 5 naar 0 is onacceptabel. Cold Turkey ontwenningsverschijnselen zijn dan onvermijdelijk. Ik wil dus een vakantierooster. Hoe ga ik mijn lijf van de benodigde inspanning en adrenaline voorzien, zonder sportschool of vaste looproute? Vijf tips die ik wil naleven om mijn trainingsroute met mijn vakantie te combineren.

1. Stop je sportkleding in de koffer

Dit lijkt misschien een overbodig advies, maar ik ben vaak genoeg een weekendje weg geweest en ervan baalde dat ik mijn sportspullen niet had ingepakt. Verplichte kost als je sportief wilt zijn tijdens je vakantie: sportbh, sportsokken en -schoenen. De rest kun je met je vakantiekleding ook wel af.

2. Stuur je sportdogma’s op vakantie

Vakantie is altijd een goede oefening in flexibiliteit. Manlief wil uitslapen, ik wil er vroeg op uit om leuke dingen te doen. Zoonlief wil zwemmen in zee, ik wil met een boekje langs het zwembad. Wij willen uit eten, baby wil in driftbui hangen. Etcetera. Dat geldt ook voor sporten. Je vaste routine langs de machines wordt lastig zonder sportschool in de buurt. Maar een work-out met oefeningen met je eigen lichaamsgewicht is een prima alternatief, en houdt je lichaam op scherp. Mijn lange loopjes van 1 uur gaan daarom met vakantie. Ik wil deze vervangen met 30 minuten heuveltraining.  In de Canadese Rocky Mountains! En mocht er geen leuke en veilige looproute in de buurt zijn, dan doe ik een 30 minuten hoge-intensiteit-interval-training op de loopband. Terwijl ik altijd zei dat ik NOOIT op de loopband zou hardlopen.

3. Mix it up: ga voor cross-training

Beweging is beweging. Op vakantie kun je allerlei nieuwe sporten uitproberen: beachvolleyball, mountainbiken, salsa dansen… In plaats van in het zwembad hangen of in een meer dobberen, wil ik 30 minuten baantjes zwemmen. Schoolslag. En misschien wel borstcrawl. En in plaats van hardlopen kunnen we met de familie een wandeling maken. Met de baby in de rugdrager wordt dat zeker een work-out!

4. Goedemorgen! Train ‘s ochtends

Past sporten niet in het schema van struinen door pittoreske dorpjes, op het strand hangen en tapas eten? Doe het lekker eerst! Ik ga manlief laten ‘uitslapen’ (in hoeverre dat mogelijk is met een baby) en pak 30 minuutjes voor het ontbijt. Kort rondje hardlopen, of een work-out met eigen lichaamsgewicht via Nike Training Club. Check in de box!

5. Ontspannen voor de inspanning

Wil het toch niet lukken? Geeft niks! Topsporters kennen het belang van goed uitrusten om goed te presteren. Niks voor niks is slapen de grootste hobby van Churandy Martina, Nederlands bekendste sprinter. Ontspan en visualiseer jezelf in je volgende wedstrijd, een topprestatie halend. Stel je voor hoe je beweegt, hoe je ademt en wat je ziet. Wedden dat je dan een PR haalt?

Hoe combineer jij je trainingsschema met je vakantie? 

Fijne vakantie, Irene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.