Review: Quinny Zapp Xtra duurtest

 

Quinn & Quinny

Klein is fijn. Kijk maar eens naar een Mini Cooper, Fiat 500 of Alfa Romeo Mito. Je hoeft geen autoliefhebber te zijn om de charmes van klein te herkennen. Charmant, praktisch, goedkoop…

Om dezelfde redenen waren we op zoek naar een compacte buggy, naast of in plaats van de grote kinderwagen op luchtbanden (een Bugaboo Frog Denim uit 2004). Eentje die gemakkelijk in de auto past. En gemakkelijk wendbaar is in een drukke stad. Die licht trap op en af is te tillen. Urban diva eigen wil ik daarbij zo min mogelijk inboeten aan comfort en uitstraling. Baby moet wel lekker kunnen zitten en liggen tijdens uitjes en shopmiddagen!

Uitstraling

De Quinny Zapp Xtra is one sexy beast. Onze duurtester heeft de kleur Blue Charm: hemelsblauwe zitting met een bronskleurig onderstel. Poepiechic! Het model is gestroomlijnd en heeft iets weg van een ruimte-ontsnappingscapsule. Of heb ik dan teveel Star Trek gekeken? Hoewel de Quinny Zapp op zichzelf een hippe uitstraling heeft, valt me wel één ding op. Rondwandelend met de Zapp Xtra, zie ik ineens overal Zapp Xtra buggy’s. Overal. Ineens. En de moeders erachter zijn voornamelijk gekleed in hoofddoek met bijpassend outfit. Nou heb ik niks tegen hoofddoeken, maar ik schaarde mezelf nou niet echt onder deze doelgroep. En dat is voor deze urban diva toch wel een (klein) nadeel.

Gebruiksgemak

Het duurt maximaal vijf minuten voordat je doorhebt hoe de Zapp Xtra in elkaar steekt en hoe hij werkt. Daarna kan een kind de Zapp doen. De zitting gaat gemakkelijk met een hand en in één beweging omhoog en omlaag. Ook het wisselen van de zitrichting gaat kinderlijk eenvoudig. De voetensteun trek je met de lusjes eenvoudig en snel op maat voor een grote of kleine baby. Wanneer het regent, is het wel even pielen om de regenkap goed om te doen. De zitting zit zo gepast in het frame, dat je de kap (en je vingers) er lastig tussen krijgt om het vast te maken. Ook begreep ik de klittenbandbevestiging voor de onderste punt niet zo goed. Dat kan toch gewoon met een elastiekje? De remmen zijn met kleur aangegeven, handig! Als ik heel kritisch ben, zou ik alleen de rem aan de linkerkant verwachten in plaats van aan de rechterkant.

Rijcomfort

De Zapp Xtra heeft 3 kunststof bandjes. Op het asfalt rijdt dat heel soepel, op de stoep maakt het wel wat lawaai. We moesten wel wennen aan de stoepjes op en afrijden, want met maar 1 wiel voor vergt dat een andere techniek. Maar daar wen je snel genoeg aan. Voor de langere stukken (denk shopmiddagen) mis ik toch wel het comfort van luchtbanden voor de baby. Zeker als je baby kleiner is, zou ik het zelf niet doen. Ook voor wandelingen in het bos of strand, mis ik grote luchtbanden met profiel. Door de drie wielen is de Zapp Xtra heel wendbaar. Hij is licht genoeg om met een hand te sturen.

Praktisch nut

Zapp Xtra op de fietsExtra aan de Zapp Xtra is dat je de richting van de zitting kan veranderen. Met het gezicht naar je toe, kan je de  Zapp Xtra in 2 standen zetten: snooze (half liggend) en slaap (helemaal horizontaal). Met het gezicht van je baby in de rijrichting, kan hij ook nog helemaal rechtop. De snooze en slaapstand zijn heel fijn als je wat langer weg bent en je baby halverwege in slaap valt. Iets wat onze Quinn heel graag doet. En dan is het fijn dat zijn hoofdje niet helemaal op zijn borst ligt. Maar in de snooze of slaapstand kun weer wat minder makkelijk een luiertas aan de duwstang hangen.

Het bijzondere aan de Zapp is de manier waarop het onderstel invouwt. Dat doet geen enkele andere buggy zo. Nu heb je een kort en vrij dun pakketje (denk: dik statief) wat gemakkelijk in de auto past. De zitting is niet opvouwbaar. Als het nodig is, kun je wel de zitting platmaken. Dat is voor in de auto ideaal. Ik schreef er al eerder over in deze blogpost. Bovendien worden er standaard adapters voor de MaxiCosi bijgeleverd. Wij hebben de MaxiCosi met een familyfix-base in de auto bevestigd. Dan haal je de MaxiCosi zonder gehannes met de autogordel uit de auto. Samen met het Zapp onderstel wordt het in en uitladen van je baby kinderspel.

Maar door zijn ontwerp Zapp Xtra kan daardoor niet mee op de fiets. Tenzij je een bakfiets of een groot bagagerek voorop hebt. Voor urban diva’s die graag overal heen en weer fietsen (naar school, naar de supermarkt, naar de crèche, naar honkballen etc.) is dat dus niet handig. Ook voor dagjes naar het strand zijn de kleine gladde wieltjes drie blokjes aan je been.

Eindoordeel

7/10

De Zapp Xtra is de ideale buddy voor gezinnen die veel met de auto doen. Zeker als je een compacte auto hebt, zal de Zapp Xtra je vriend zijn. Als je op de plaats van bestemming op de verharde paden blijft, dan zul je heel veel plezier van deze buggy hebben.

Disclaimer: 
Ik schreef deze post als eerste voor www.quinnycasters.nl. Sinds april 2013 mocht ik de Zapp Xtra duurtesten. Via 10 uitdagingen werden de buggy, baby en ouders op de proef gesteld. Dit is de laatste uitdaging en blogpost voor Quinnycasters. Hoewel ik niet betaalde voor de Quinny Zapp Xtra, stelde Quinny geen eisen aan mijn blogposts of heeft het op geen enkele manier mijn mening beinvloed. Mijn mening is persoonlijk en wat voor mij werkt of niet werkt, werkt misschien niet op eenzelfde manier voor een ander. 
 
Advertisement

4 thoughts on “Review: Quinny Zapp Xtra duurtest

  1. Excellent article. Keep posting such kind of info on your
    page. Im really impressed by it.
    Hi there, You have performed an excellent job. I will definitely digg it and for my part suggest to my friends.
    I’m confident they will be benefited from this website.

  2. Hoi. Was even benieuwd hoe u hem op de fiets bevestigd heeft, zoals op de foto te zien? En was dit enigszins te doen?

    1. Mijn man heeft elektriciteitsdraad uit de schuur getrokken en deze om het frame en de onderdelen van de Quinny Zapp gebogen. Het is even puzzelen, maar dan is het wel te doen. En als je weet hoe het werkt, dan zet je hem daarna er weer redelijk makkelijk op. Succes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.