Een grote-mensenverjaardag voor een 9-jarige zoon

Verjaardagcadeaus voor JuniorFinkelstein Junior is altijd een maand lang jarig. Een keer bij zijn vader, een keer thuis en een keer met vriendjes na de vakantie. Dat krijg je als je een zomerkind bent en gescheiden ouders hebt. Gisteren vierden wij zijn grote-mensenverjaardag thuis. Hoe doe je dat? En wat geef je een jongen die zijn verjaardag dubbel viert en dus ook dubbel zoveel cadeautjes krijgt? 

Een kleine Indische verjaardag

Junior’s verjaardag vieren we altijd op de dag zelf. Omdat het vakantie is kunnen veel mensen toch niet komen, of je het nu in het weekend viert of niet. We zorgen ervoor dat hij overdag iets leuks doet. Vorig jaar namen opa & oma hem mee naar Madurodam (want ik was net bevallen van Finkelstein Mini), dit jaar nam zijn vader hem mee naar Jeugdvakantieland (want nu moest ik werken). ‘s Avonds nodigen we familie, aanwezige vrienden en de buren uit voor een mini rijsttafel.

Daarvoor zet ik dan schaamteloos mijn moeder in. Ik ben een vrouw van 35, maar als het om eten gaat heb ik mijn moeder nodig. Die schudt zo voor 15 man een rijsttafel met bami goreng, acar kuning, rendang, zelfgebakken tempeh goreng, emping en krupuk udang uit haar mouw. Dit keer had ik als excuus dat ik moest werken, dus kon zij misschien….? Dus ook hier: mama, ik ben je eeuwig dankbaar!

Foto tompoucen van HemaZelfgebakken taartje

Als traktatie maakte ik voor hem een eenzelfde eenpersoonstaartje als voor Mini. Ik zou het recept delen, maar ik deed maar wat. Daarom hij viel niet zo goed  uit als twee weken geleden. Voor de rest bestelde ik minitompoucen bij Hema. Een doos met een foto van nu er op. En een doos met een babyfoto.

Junior heeft een indomoeder en een circusvader. Dat heeft ook gevolgen voor zijn referentiekader en definitiestelling voor het begrip ‘verjaardagsfeest’. Om mijn moeder niet teveel te belasten, hadden we een kleine Indische verjaardag gepland. 15 volwassen met aanhang te eten. “Komen er nog meer mensen?” vroeg Junior terwijl ik niet op een van de 6 kinderen probeerde te stappen. “Bij papa waren er ook maar 18 mensen!” Tsja. Maar 18 mensen. Sorry.

Grijze Jager, Lego en….een iPad

Nee, die iPad kreeg hij niet van ons. En niet van zijn vader. Die heeft hij zichzelf cadeau gegeven. Junior heeft meer dan een half jaar zijn rapport-, zak- en zwemdiplomageld opgespaard. Daarmee heeft hij mazzel dat zijn circusfamilie enorm onder de indruk is van zijn school- en zwemprestaties en diep in de buidel tast. Wij zijn -helaas voor hem- wat calvinistischer ingesteld. Mij was het in ieder geval nooit gelukt om in zo’n korte tijd 300 euro (denk 750 gulden) bij elkaar te sparen. Dit is wat hij voor zijn verjaardag kreeg:

  • Grijze Jager-boeken. Gelukkig is Junior net als zijn moeder een boekenwurm. Sinds hij van zijn juf het eerste deel van de Grijze Jager-serie mocht lenen, is hij verslaafd. En niet alleen om de boeken te lezen, hij moet ze ook hebben. Nee, niet als e-book. Hij moet ze fysiek hebben. Op zijn boekenplank. Allemaal. Als boekenwurm begrijp ik dat al te goed
  • Lego Chima. Vanaf zijn vierde is Junior Lego-fan. Lego City, Lego Starwars, Lego Ninjago, Lego Hero Factory, Lego Marvel/DC Comics… En nu dus Lego Chima.
  • Vakantieboeken. Hoera! Ik ben niet de enige fan van kinderboekenwinkel Kleine Kapitein. Behalve leesboeken vind je er ook duurzaam speelgoed, puzzelboeken, schriftjes en puzzels. Junior krijgt als offline entertainment op vakantie een tekendagboek en een Waar is Wally-puzzelboek.

Volume telt

Als kind gaat het om de hoeveelheid cadeaus. En de omvang van de cadeaus. Hoe groter de doos, hoe beter. Dus combineer ik wat functionele uitverkoop-aankopen met zijn verjaardag. Want Junior groeit als kool. Kindeigen is hij niet bijzonder zuinig op zijn spullen, dus zijn schoenen hebben meestal binnen een week kale neuzen en afgetrapte hielen. Bij Zalando bestelde ik met een final-salekorting 2 paar schoenen. Desert boots omdat ik die zelf zo leuk vind. En Spiderman sneakers omdat hij dat zo graag wilde. Manlief schudde hoofdschuddend toen ze uit de doos kwamen, hij vond ze spuuglelijk. Maar met de smaak van een 9-jarige jongen valt niet te twisten. En met 2 grote schoenendozen als cadeau ingepakt voel je je jarig hoor! Hij wilde als eerste de grote dozen openmaken… Tot slot nog een toilettas met gel, shampoo en douchegel. Hij voelde zich een echte vent. Minus de deo dan.

Wat geef jij aan je bijna-tiener kids? En hoe vier jij een verjaardag van een zomerkind? Deel je ervaringen en tips in een reactie hieronder!

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.