Setting the scene – Sh’bam 12

Sh'bam 12

Voor wie Sh’bam nog niet kent: het is de dance cardio les van Les Mills voor fitnesshaters. Het is de perfecte les voor degenen die van zichzelf (of van iemand anders) naar de sportschool moeten en plichtmatig de pasjes volgen. Het is een les voor mensen die het leuk vinden om te dansen, maar zich geïntimideerd voelen door de dansdiva’s in de les. Ik mag op twee keer per week Sh’bam les geven en een feestje bouwen. Dat doe ik via Setting-the-Scene: zo noemen ze bij Les Mills de manier waarop deelnemers in een les zich op zich gemak gaan voelen.

Deze post is daarmee vooral voor andere Sh’bam instructeurs bedoeld. Als inspiratie voor hun Setting the Scene. Want als je meer dan 1 keer per week dezelfde les geeft, dan hoor je jezelf na een maand een grijsgedraaide plaat afdraaien. Tijd voor iets nieuws dus! Bovendien zijn de ideeën van programmadirecteur Rachel Newsham briljant, maar niet heel geloofwaardig als ze mijn mond uitkomen. Mocht je ook moeite hebben met al de feest- en drinkscenes, doe dan je voordeel met deze Setting the Scene’s voor Sh’bam 12.

1. Turn it up – Primo Luck

Ik gebruik dit nummer als mentale warm-up. Ik wil iedereen op zijn gemak stellen en leg ze kort uit wat Sh’bam inhoudt. Dat gaat ongeveer zo.

“Welkom bij Sh’bam! Dit is jouw extralarge woonkamer, waar je zo wild kunt dansen als jij wilt. Beter nog: dit is jouw balzaal van een badkamer waar jij schaamteloos hard mag meezingen. Dus pak je haarborstel en zing mee als je dat wilt. We zingen: “Turn it up!” Dat betekent: draai maar rond! Bij Sh’bam stopt moeten bij de deur. Wij moeten namelijk helemaal niks. Het enige wat wij gaan doen is werken aan de zweetklieren en inspannen van de lachspieren. Het gaat er niet om om het goed te doen, maar om met het met plezier te doen. Dus als je het leuk vindt, draai maar mee!”

2. Echa Pa’lla (Manos Pa’rriba) – Pitbull

Op de dvd schets Jace een perfect passende scene van Cuba. Maar er zijn nog meer Latin landen om uit te kiezen. In deze zomermaanden is het leuk om te vragen welk vakantieland je deelnemers het leukste vinden en daarom heen een scene te bouwen. Op alle grote resorts zijn de drankjes all-inclusive en bevatten de animatieprogramma’s vast wel de limbo. Pas het aan met wat lokale accenten, zoals een full-moon-party op Thailand, Caipirina’s op Fortaleza, buikdanseressen in Turkije…

3. Wings – Little Mix

Dit nummer doe ik met een knipoog. Ik laat de danskoorts over me heen komen, door een heuptwist in het begin. “Wat is dit? Weet jij wat er gebeurt? Het is… het is….danskoorts! Ik ben besmet met de twist. Er is maar een manier om dit uit je lijf te krijgen. Dit moet je er uit dansen. Schop je voeten los. Kun je dit sneller? Maak ruimte op de dansvloer, claim jouw plek. Je bent hier om te dansen, als een vogel zo vrij. Sla je vleugels uit en vlieg.”

De strike-a-pose sequence van Rachel brengt absoluut een lach op het gezicht van je deelnemers, dus die houden we erin! Ik probeer verschillende fotomomenten te creëren, zoals een modeblad, een fitnessblad en het familie-album. Maar als ballerina’s, stijldansers, tangodansers of breakdancers kan ook. Of verschillende soorten vogels, zoals mussen, arenden, flamingo’s. Weet jij er nog meer?

4. Word up – Transfunk Rockerz

In dit nummer zet ik stoere sporten centraal. In de dvd begint T met basketbal. En dat is ook volstrekt logisch met de swing-bounce-drop. De stoere march-and-swing-back doet mij denken aan de haka van de Nieuw-Zeelandse rugbyers. Hoe angstaanjagend kun jij zijn? Zet je allergevaarlijkste gezicht op en steek je tong uit! Weet je hoe topsporters een doelpunt vieren? Met een chest-bump! Bonk met je borst tegen je teamgenoot aan en geef hem een stevige omhelzing. Dat noemen we een bro-hug. Hoe zou je  het doen als je het winnende doelpunt scoorde? En als je met dat doelpunt het kampioenschap zou winnen?

5. Got me good – Ciara

Ook dit nummer doe ik met een knipoog. We beginnen met een sportbh test. Als de meisjes met deze beweging uit je bh hossen, dan is je bh te groot. Lopen ze blauw aan, dan is je bh te klein. En dan nu je sportbroek. Als met deze heupbeweging je broek afzakt, dan is hij te groot. En als je de naden hoort kraken, dan is hij te klein. Loop naar voren en open het gordijn van de paskamer. Als je dit onder de knie hebt, dan kun je deze moves ook voor de dansvloer gebruiken. Hoe doe je een squat voor 18+?

6. Rum & Raybans – Sean Kingston

Dit is een nummer voor een hittegolf. Voel je het hogedrukgebied op je drukken? Het zweet druipt van je lijf, schud het van je af. En als er dan een onweersbui komt, dan stamp je in de plassen.

7. Rebel Yell – Empyer One

Deze cover van jumpstyler Scooter vraagt om een Duitse scène! Ken je de Loveparade in Berlijn nog? Met duizenden hossend op verschillende hardcorestylen voor de Brandenburger Tor? Neem je deelnemers mee via enkele Duitse cues? Seit Ihr bereit? Jetzt get’s los! Super toll usw…

8. Don’t stop the party – Pitbull

Waar is jouw perfecte zomerfeestje? In een park, op het strand, op een boot… laat je deelnemers een locatie noemen en pas jouw scene er op aan.

9. 50 Ways to say Goodbye – Train

De routine is supersimpel, dit nummer is bedoeld om even op adem te komen.  En dat is een perfect thema voor dit nummer. Hoe kom jij het beste op adem? Met een yoga retraite op Ibiza, of een finca in de bergen van Andalusie? Maar de rust wordt snel verstoord door de Don Juan aan de rand van je zwembad. En net wanneer je dacht dat je alles gehad had, is daar Telenovela-stijl drama. Met telenovela-armen.

10. Are you ready – Carnival Time

Met dit nummer daag ik mijn deelnemers een beetje uit. Hebben ze nog veel energie over? Dan kunnen ze nu helemaal los met dit nummer vol met squats. Wie wil er meer? Steek je vingers in de lucht! Was je bang dat je zweetklieren niet aan het werk hoefde? Dan is dit jouw nummer!

11. Brokenhearted – Superclubbers

Geen Sh’bam routine zonder drama en een shuffle. Hoe zou je het doen als je auditie zou doen voor het ballet? Hoe zou het voelen als je gelift zou worden door een ballerino? En als je de eerste auditie niet gehaald hebt, dan voel je je so down… Met je hand op de grond. Maar er is nog een herkansingsronde. Hoe zou je het doen als dit je laatste kans was?

12. Africa – Fresh Face Dolls

Dit is een cover van Toto. En ik ben zo blij dat ik mensen in mijn les heb die dat nummer ook gewoon kennen! Weet je nog toen dit nummer nog op de radio was? En je de top-40 opnam op TDK cassettebandjes? Toen je indianentuniekjes droeg en Romeinse sandalen? Mochten je deelnemers jonger zijn, neem ze dan op safari via een Keniaanse Cooldown. En volg Rachel in haar dierenkwartet. Stretch de quads als een flamingo, doe een hip flexor als een giraf en stretch de hamstrings als een gazelle bij de oase. En eindig met een karaoke bij de lodge!

Hoe zet jij de scene voor Sh’bam 12? Of hoe zou je willen dat de scène gezet zou worden in jouw Sh’bam les? Laat het me weten via een reactie hieronder!

xoxo- Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.