Survivaltips voor een lange vlucht met kinderen

20130812-074706.jpg
Het is een uitdaging. Meer dan 4 uur op een stoel zitten met je dreumes. Zeker wanneer je baby net heeft ontdekt dat hij zichzelf kan voortbewegen. En ook zelf kan beslissen of hij eet of niet. Maar het is te doen. Hier zijn wat tips hoe ik een vlucht van 8 uur naar het Westen overleefde, en dingen die ik miste maar volgende keer zeker in de voorbereiding meeneem.

1. Bereid je kids voor op het tijdverschil.
Wen je kindje aan het komende tijdsverschil door de dagen er voor al een beetje richting de komende tijd op te schuiven. Als je naar het Westen reist betekent dat elke dag een uurtje later naar bed en een uurtje later op. Richting het Oosten dus een uurtje eerder naar bed, maar ook een uurtje op. Het moet natuurlijk wel nog passen in je gebruikelijke schema, maar een uur tot anderhalf later was met het late licht voor Mini en mij geen probleem.

2. Baby’s willen gedragen worden.
Dus neem een draagdoek of draagzak mee. Baby’s worden sneller rustig en slapen sneller in als je ze draagt en wiegt. Niet alleen vasthouden. Ook lopen. Vasthouden en lopen. Kies dus een stoel bij het gangpad uit als jij de dragende en lopende ouder bent. Een voordeel: last van trombosebenen heb je niet.

3. Baby’s willen zuigen.
Een speentje, duimen of aan de borst: vliegen is heel spannend en je baby zoekt troost. Daardoor hebben veel baby’s een grotere zuigbehoefte. Als je borstvoeding wilt afbouwen, doe dan data je verre reis. Ik was de helft van de reis aan het ‘voeden’. Gelukkig had ik een borstvoedingsproof shirt aan en een grote bakerdoek. Ging allemaal heel discreet. Voordeel door het zuigen heeft je baby minder last van het drukverchil tijdens het dalen.

4. Slaapopwekkend eten
Er is eten dat de melatonine – het stofje waar je slaperig van wordt – extra opwekt. Niet alle voeding op deze top-10 van slaapverwekkend voedsel is babyproof, maar denk aan het volgende:
Melk. In een vliegtuig mag je geen vloeistoffen meenemen, maar een melkpoedertorentje kan wel en ze vullen het flesje met warm water.
Havermout. Bewaar in een sectie van je poederdispenser wat schepjes babypap.
Amandelpasta. Amandelen zijn op zichzelf nog gevaarlijk voor baby’s in verband met de kans op verslikken. Maar bij de eco-supermarkt hebben ze amandelpasta, een alternatief voor pindakaas.
Banaan. Neem een banaan mee in een plastic bakje, of een potje fruithapje van banaan.
Kalkoen. Kalkoenfilet kun je ook als broodbeleg bij de vleeswaren vinden.
Volkoren brood. Een bruine boterham met kalkoenfilet in een broodtrommeltje, een met geprakte banaan, of amandelpasta.

5. Regelmaat
Probeer zoveel mogelijk het vaste ritme van thuis aan te houden. Bij ons is dat na het eten verschonen, tandjes poetsen, slaapzak aan, boekje lezen, in slaap vallen aan de borst. En wanneer het weer tijd is (volgens lokale tijd van bestemming) voor ontbijt, lunch of een snack, dan het ritueel dat je daarvoor hebt. Ik faalde trouwens 100% met Mini met deze tip, maar werkte wonderen met Junior toen hij klein was.

Hoe overleef jij een lange vlucht met kleine kinderen? Deel je tips en ervaringen in een reactie hieronder.

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.