Hardloopdoelen en hardlopen voor een goed doel

 

Schrijf iets over de Marathon Rotterdam, was het idee van Joël via Facebook. Ah. De Marathon Rotterdam, de hardlopersdroom van vele hardlopers, uit Rotterdam en daarbuiten. Is het verplichte kost om als hardloper serieus genomen te willen worden, de marathon te (willen) lopen? En hoe belangrijk vind ik dat dan? Er zijn bovendien heel veel andere en even uitdagende hardloopdoelen te vinden. En dan heb ik het nog niet eens over een andere uitdaging verbonden aan het hardlopen.

Hardloopdoelen
Hardlooprondjes zijn eigenlijk een raar fenomeen. Waarom zou je je zelf de benen uit de naad rennen om precies op dezelfde plek uit te komen waar je begon? Hier komt voor velen onze Quantified Self om de hoek kijken. Weten hoe snel, hoe ver, hoe lang of hoe hard je kunt lopen. En die cijfertjes werken flink verslavend. Helemaal met een app die je vorderingen heel sexy in beeld brengt. Na 5 minuten aaneen lopen volgt 10 minuten, 15 minuten, 20 minuten, een half uur. Daarna 5 kilometer aaneen, 5k in 30 minuten, onder 30 minuten, onder 25 minuten. Daarna 10 kilometer, in een uur, onder een uur.. Enzovoort.

Voor velen is de 10 kilometer meer dan genoeg. Past goed in de volle agenda, valt nog redelijk op karakter te doen en is voldoende afstand om jezelf hardloper te durven noemen. Is dit voor mij genoeg? Als je mijn vorige post over de hooi en de vork las, dan kun je het antwoord wel raden. Inderdaad, natuurlijk niet! Dit zijn mijn hardloopdoelen voor 2013/2014
1. 10k in 55 minuten
2. Bruggenloop (15k, nog geen tijddoel)
3. Halve marathon op CPC in 2 uur of minder
4. 1/8 triathlon
5. 1/4 triathlon tijdens Spijkenisse Politiemarathon
6. Een trailrun van 10k of meer
7. Een Nike Running loopje
8. Een 5k onder 24:30
9. Een 10k onder 50 min
10. Een kilometertijd van 4:45 minuten of minder
Voor 2014 staat de Marathon er dus nog niet op, Joel. Ik zie mezelf nog niet meer dan 4 uur rennen. Dat lijkt me saai. Dat moet minder lang, dus sneller. Daar wil ik eerst aan werken!

En die triathlons, die er tussen staan, daar kom ik later op terug.

Hardlopen voor een goed doel
Iets anders. Sporten voor een goed doel is razend populair. Denk aan Ladies Run voor Pink Ribbon, Run voor Kika, Ride For the roses en natuurlijk het in opspraak geraakte Alpe DuZes. Als niet-sporter begreep ik dat vroeger niet zo goed. Sporten doe je toch voor jezelf?

Maar nu loop ik op 21 september de 10k tijdens de Vredesloop voor een goed doel. Ik vind het namelijk nu een hele logische combinatie. Je daagt jezelf uit, en daarbij heb je support nodig. Onder jouw supporters die jou, je voorbereidingen en je prestaties volgen, kun je heel goed een goed doel onder de aandacht brengen die volgens jou ook support verdient. En dat worden in deze tijden van bezuinigingen er niet minder. De donaties van jouw supporters zijn een extra stimulans jouw sportdoel te bereiken! 2 vliegen in een klap dus!

Zo heb ik mezelf ten doel gesteld de 10k in 55 minuten of minder te lopen. En als ik naar mijn statistieken in mijn Nike+ app bekijk, ontbreekt het me niet aan ambitie! Tot nu toe heb ik namelijk nog niet een 10k aan een stuk hardgelopen.

Tijdens deze wedstrijd loop ik voor CARE, een ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor women empowerment. Want dat is een doel waar ik iets mee kan! Sterke vrouwen zijn de ruggengraat van gezinnen, families en gemeenschappen. “Achter elke sterke man staat een sterke vrouw”, is het spreekwoord, maar ik vind dat vrouwen meer verdienen dan een plek in de schaduw. In Afrika helpt CARE vrouwen via spaar- en leengroepen hun eigen onderneming op te zetten en te drijven. En zo aan een betere toekomst bouwen voor hun kinderen, hun gezin, hun gemeenschap en zichzelf. En hun rechtmatige plaats NAAST hun man opeisen.
Als je dit CARE en mij wilt steunen, ga dan naar mijn donatiepagina op justgiving.nl
Meer informatie over het project van CARE vindt je in bovenstaand filmpje.

Wat zijn jouw hardloopdoelen? En voor welk goed doel ga jij een sportieve uitdaging aan? Laat het me weten in een reactie hieronder.

xoxo – Irene

One thought on “Hardloopdoelen en hardlopen voor een goed doel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.