Hoeveel hardloopschoenen heeft een fashionista nodig?

Running shoe closet
Een ander verzoek van Joël Ferdinandus: een blogpost over schoenen. Als would-have-been fashionista en verse running junkie, gaat deze blogpost zonder veel verrassing over, jawel: hardloopschoenen. Want hoeveel hardloopschoenen heb je eigenlijk nodig? En hoeveel geld geef je aan je hardloopschoenen uit? Een kijkje in mijn hardloopschoenenkast, en mijn wensenlijstje.

Basisregels voor aantal hardloopschoenen

De stelregel is, onder andere volgens hardloopschoenenwinkel Runnersworld, 1 paar per 1000 tot 1500 km. Als je meer dan 3 keer per week loopt, heb je eigenlijk 2 paar nodig die je tegen elkaar indraagt. De dempingslaag van je schoenen heeft namelijk 48 uur nodig om in de oude staat terug te keren. Zo zwaar belast je je schoenen tijdens een loopje!
Via je running app kun je de kilometerstand van je schoenen bijhouden. Kijk ook regelmatig naar je zolen: als je op de bal of de hak door de buitenzool (vaak zwart van kleur) bent gesleten, is het tijd voor nieuwe. En luister naar je lichaam: ben je na een loopje vermoeid of krijg je last van blessures, dan ben je waarschijnlijk ook toe aan nieuwe schoenen.
Als je 3 keer per week 5 kilometer loopt, of 2 keer per week 10, dan moet je zo om het jaar – anderhalf jaar nieuwe schoenen.  Draag je 2 paar tegen elkaar in, dan is dat dus om de 2 a 3 jaar.

Wat mogen hardloopschoenen kosten?

Dat hangt natuurlijk helemaal van je eigen portemonnee af. Er zijn ‘instapmodellen’ tussen de 75 en 100 euro. Als je per loopje niet meer dan 10 kilometer loopt en tijdig je schoenen vervangt, voldoen deze uitstekend. Laat je niet gek maken door al de bijzondere technieken en snufjes die hardloopschoenen onnodig duur maken: uit onderzoek is gebleken dat de meerderheid van hardlopers het prima en blessurevrij doen op neutrale schoenen. 

Mijn hardloopschoenenkast: 2 paar

Oke. Als ik deze regels volg, dan volstaat mijn hardloopschoenenkast met maximaal 2 paar schoenen, die niet meer dan 100 euro per paar zouden moeten kosten. Dan doe ik het niet slecht! Hoe shopverstandig van me!

Paar 1: Saucony Kinvara 4

Ik heb na 100 kilometer mijn afgetrapte Nike Free trainingsschoenen ingeruild voor de Saucony Kinvara 4. Deze kosten  125 euro (adviesprijs). Het vorige model, de Kinvara 3, verschilt echter niet heel veel, en is voor onder de 100 euro te krijgen. Ik koos de Kinvara omdat ik na de Nike Frees gewend ben geraakt aan het zogenaamde natuurlijk of barefoot lopen. In tegenstelling tot de Nike Free hardloopschoenen heeft de Kinvara geen groeven in de zool. Dat is slim, want zo kun je op grind of gravel lopen zonder dat er allerlei zooi (en gewicht) in je zool terecht komt. Ook heeft de Kinvara een wat responsievere zool, die je wat meer ‘bounce’ teruggeeft.

Paar 2: Saucony Grid Type A5

Inmiddels verknocht aan mijn Saucony’s, kon ik deze racing flats niet weerstaan. Een racing flat is een harde en platte schoen, zonder of met weinig vering of steun. Waarom zou je zoiets in hemelsnaam willen dragen? Een racing flat lijkt in dat opzicht erg op barefoot running, waarin je voeten zoveel mogelijk contact of gevoel hebben met de grond. Daarbij heeft een racing flat het voordeel dat deze er VEEL mooier uitzien dan echte barefootschoenen. De keus is dan ook snel gemaakt. En met racing flats ga je ook automatisch sneller lopen!  Omdat het grondcontact hard en vervelend is, ga je vanzelf zorgen dat je zo min mogelijk contact met de grond maakt. Je bent dus vaker in de lucht. En zo vlieg je letterlijk naar een snellere tijd. Ik merkte dat tijdens Rotterdam Ekiden, toen ik ondanks hele warme omstandigheden en een rommelig looptempo toch een PR liep (24:39 voor 5k).

Droom hardloopschoenenkast: 5 paar

Ik droom uiteraard van meer hardloopschoenen. En dat is niet gek! Je hebt toch ook met je gewone schoenen verschillende paren voor verschillende gelegenheden? En pumps en ballerina’s en sportschoenen en sleehakken en…
Dus bestaat mijn droom hardloopkast uit:
  • 2 paar trainingsschoenen om tegen elkaar in te dragen.
  • 1 paar racing flats voor 5 en 10 km wedstrijden
  • 1 paar lange afstandschoenen voor als ik duurloopjes ter voorbereiden van een (halve) marathon ga doen
  • 1 paar trailrunningschoenen voor die gedroomde trailruns en voor loopjes tijdens winterse omstandigheden.

Hoeveel hardloopschoenen heb jij in je kast staan? En hoeveel geld geef jij uit aan je hardloopschoenen? Laat het me weten in een reactie hieronder!

xoxo – Irene.

2 thoughts on “Hoeveel hardloopschoenen heeft een fashionista nodig?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.