Terug naar af training

Zet die eerste stap buiten de deur en laat doelen bij de drempel

Na die heerlijke vakantie waarin je niet of nauwelijks gelopen hebt, boezemt dat eerste trainingsloopje thuis ineens angst in. Mij in ieder geval wel. Kan ik nog wel zo ver? Kan ik mijn oude looptempo nog wel volhouden? Haal ik mijn gemiddelde tijd wel? Al die twijfels maken de drempel om te gaan lopen nog veel hoger. Wees lief voor jezelf en ga gewoon. Laat je trainingsschema thuis, zet in je running app de voice feed-back uit en loop je rondje. Zo lang of zo kort als dat jij het leuk vindt. Zo snel of zo langzaam dat je er goed bij voelt. En kijk thuis pas naar je runningstatistieken. Dan weet je precies wat je je doelen zijn en waar je naartoe wilt trainen. In de advieswereld noemen ze dat een gap analysis. En dat is wat je eerste loopje na vakantie moet zijn. Dat, en een hernieuwde LEUKE kennismaking met lopen. Dus jaag jezelf niet meteen over de kling. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Dinsdagloopje: 3+1,5 km

 

Op dinsdagavond na het werk en voor het etenden loop ik een familieloopje met Manlief en Mini in de Bugaboo. We lopen dan 5 kilometer op het tempo van Manlief, wat voor mij meestal een rustig herstelloopje inhoudt. Meestal. Vandaag spreken we af ons eigen tempo te lopen, omdat we beiden niet meer weten wat dat is. Ik begin enthousiast, ik heb er zin in! Al snel loop ik weg van Manlief, die zich gelukkig niet laat gek maken. Ik loop zonder muziek, alleen mijn Nike+ app roept bij elke kilometer de totale tijd om. Het looptempo heb ik voor vandaag uitgeschakeld. Toch begin ik te rekenen als de 2 kilometer wordt omgeroepen. 2 Kilometer in 11:33, hoeveel is dat per kilometer? Rekenen en hardlopen gaat blijkbaar niet zo goed, want ik denk dat ik nog iets harder moet lopen en versnel. Dat is in het bossige stukje van mijn rondje leuk en goed te doen, want met bochten die zich leuk laten aanvallen. Dan kom ik op het open stuk met gare klinkers. Dit is afzien! En waar blijft mijn Nike+ vriendin met haar 3 kilometer omroep? Dit ga ik niet volhouden…. Ik neem het besluit dit rotstuk uit te lopen en dan te stoppen voor een wandelpauze. Vlak voor het asfalt weer begint, roept Nike de 3km om.

Ik loop totdat ik weer op adem ben. Dan begin ik een rustiger tempo aan de resterende 1,5 km. Ik weet toch nog een 5 kilometer binnen een half uur te loggen, inclusief mijn pauze. Maar het deed wel zeer! Helemaal de volgende dag, toen ik met stramme kuiten de trap af stommelde. Heldere gap analysis, dat dan weer wel.

Donderdagloopje: 10 kilometertraining

Nadat ik Junior naar school heb gebracht, loop ik op donderdagochtend een sessie uit mijn 10 kilometer trainingsschema. Ik zit nu op 3*18 minuten met 1 minuut pauze. Het doel van vandaag is zo langzaam te lopen dat ik het schema kan uitlopen. Ik begin rustig aan het eerste blok en loop naar het Zuiderpark. Ik loop met de zon, die al best warm is, in mijn rug. Als ik moet pauzeren, heb ik het gevoel de pauze nog niet nodig te hebben. Dit gaat goed! Het tweede blok draait halverwege terug. Nu heb ik de zon in mijn gezicht en een klein windje tegen. Dat moet in principe geen probleem zijn, maar met de kinderwagen is dat pittig. Nike roept de 5km om. Kijk, dat gaat al beter dan dinsdag, top! Ik begin weer te rekenen. De tweede pauze is na 5+18+1+18=42 minuten. Ik liep net 6km in 37 minuten dus nog 5 minuten. Dan ben ik ongeveer bij…. Met de zon op mijn kop is het echt warm. Ik luister naar het geluid van mijn voeten op het asfalt, gaat dat nog goed? Mijn ademhaling is hoorbaar en probeer rustig te blijven ademen. Hoe blij ben ik als de tweede pauze wordt omgeroepen! Maar die minuut pauze is wel heel kort, ik ben nog niet op adem. Ik begin weer te lopen. Ondertussen denk ik dat dit laatste blok op karakter moet doen. Mezelf er even ingooien. Maar daar heb ik eigenlijk geen zin in! Ik loop nog 300 meter, totdat ik denk: voor wie? Ik heb dan 7 kilometer gelopen, 2 meer dan dinsdag en beter dan dinsdag. Ik heb 45 minuten gelopen. Een mooie opstap. En ik stop. Het was precies leuk.

Hoe ging jouw eerste training na vakantie je af?

xoxo – Irene

One thought on “Terug naar af training

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.