Glamping inpaklijst

10 Essential Glamping Wardrobe Items

Een vakantie in Canada, of op een andere actieve vakantie waarbij je bagageruimte beperkt is, vergt een speciale garderobe. Zegt in ieder geval de winkelzieke fashionista in mij. En ik zal ook bekennen dat ik gevoelig ben voor de heersende stijl onder de collega vakantiegangers. Aan de ene kant wil ik me niet teveel conformeren aan de mainstream afritsbroek-en-bergschoen-club (want lelijk en volstrekt ongeloofwaardig) aan de andere kant is de stadse zomerstijl ook compleet onhandig. Wat te doen? Gelukkig ben ik een professionele online windowshopper en heb wat stijlvolle basis-items gevonden.

1. Windbreaker/ regenjas

Op de 10 Sleutel Kledingstukken van Tim Gunn staat met stip op 1 de trenchcoat. Op vakantie, ongeacht je bestemming is dit je regenjack. De truc is om een stijlvolle variant te vinden. Dit hardloopjack van Nike is winddicht en waterafstotend. Als je op een echt actieve vakantie gaat waarin het stevig kan gaan regenen, ga dan op zoek naar een stijlvolle waterproof variant, zoals de buitenste laag van deze triclimate jas van Vaude.

2. Hoodie

Tim Gunn noemt als tweede key item de blazer. Maar voor een glamping vakantie wil je een warm laagje voor de kille ochtenden, koude dagen en avonden bij het kampvuur. De echte activa’s zullen naar hun fleecevest grijpen. Maar glamour girls denken nu vast: brr! Vervang daarom het fleecevest door een hoodie van ultrazachte merino. Wol is namelijk warm, anti-bacterieel (geen stank!) en vuilwerend. Een vlekje kun je plaatselijk schoonmaken. Nog chiquer is kasjmier, zoals in dit exemplaar van J Crew. Wil je nog chiquer, kies dan een lang vest met v-hals, of een kort vest met ronde hals.

3. Denim shirt

Het klassieke witte shirt is nutteloos op de camping. Snel vies, moet gestreken worden, alleen voor nette gelegenheden… Maar het denim broertje zal je vakantiefavoriet worden! Open over een tanktop en short fungeert het als jasje, dichtgeknoopt op een lange broek of rok als bovenstuk voor de langere dagen, onder een trui of vest voor nette gelegenheid (de camping bingo?). Chambray is een iets dunnere versie van denim en perfect voor warme campingbestemmingen.

4. Veelzijdige top

Tim Gunn bedoelde een met veelzijdig geschikt voor nette en casual gelegenheden. Voor een glamping vakantie betekent veelzijdig geschikt voor actieve en heel actieve gelegenheden. Ik wil graag een hardlooprondje rond de camping doen, dus ik stop sportieve tank tops in de tas. De tanktops van Nike, Adidas en andere sportmerken hebben speciale bewerking die vocht afdrijven en niet zo snel druipen van het zweet. En hebben leuke kleurtjes! Deze nemen weinig ruimte in de tas, dus hiervan kun je schuldvrij een aantal van inpakken. Een t-shirt van bamboe of merino hoeft door de anti-bacteriele werking niet meteen in de was, en voelt zacht (en dus luxe) aan. Een nachtje aan je waslijn en hij is weer fris. Handig!

5. Perfecte jeans

Een perfecte jeans is een perfecte jeans. En een jeans kan altijd. Pak daarom altijd jouw perfecte jeans in op vakantie. Ook als je gaat kamperen. Zo simpel is het. Het model en de kleur is aan jou. Boyfriend of skinny, raw denim of juist gekleurd.

6. Shorts

Vergeet de LBD. Ik leef tijdens vakantie in mijn Little Khaki Shorts. Ik weet niet of de LKS als afkorting trending topic wordt, het kledingitem is mijn steun en toeverlaat. Naar het strand, de stad, de campingwinkel, een wandeling. Een stevige katoenen short gaat jaren mee. Een outdoorsy polyester variant is makkelijk te wassen en snel droog. En half niet zo lelijk als een afritsbroek.

7. Sportieve legging

Een legging is altijd handig en zeker op de camping. Nog beter voor de camping diva’s die graag sporten tijdens hun vakantie: veelzijdige sportleggings! Geschikt voor yoga, hardlopen, of tijdens koude avonden voor onder je LBD of shorts. Of gecombineerd met je vest of trui om te luieren. Of draag hem als skinny alternatief met een top en denimshirt.

8. Veelzijdige rok

Ook tijdens het kamperen wil je – als is het maar af en toe – vrouwelijk voelen. En niks zegt meer meisje dan een rokje! Kies een versie die zowel casual als netjes te dragen is, en bij je andere items in je tas past. Ik kies voor stiekem voor een broekrokje, dat is wel zo netjes en gemakkelijk. Kan ik ook best in hardlopen.

9. Tuniek

Een jurkje voor overdag is in de glampingversie een handige tuniek. Los te dragen als kort jurkje, netjes met je sportieve legging, als blouse met een riempje op een short of rokje, of op koude dagen op je jeans.

10. Trend item

Je favoriete item van het seizoen mag mee om al je klassiekers een hippe update te geven. Denk bijvoorbeeld aan een sjaal in de print van het seizoen (azteeks, luipaard) is handig en leukt al je sets op, een riempje in een trendkleur (hallo neon!) of je havaianas in een kekke kleur of print.

11. Schoenen

Niet op de basis top-10 van Tim Gunn, maar wel cruciaal in je glampingtas: schoenen! Die nemen namelijk veel plek in en wegen relatief zwaar. Hier is multifunctionaliteit essentieel. Op een actieve glampingvakantie naar een zonnige bestemming ga ik voor hippe trailrunningschoenen, die ook voor sneakers kunnen doorgaan (als alternatief voor New Balance 420’s) en veel toffer zijn dan wandelschoenen, kekke Toms espradilles voor nettere momenten in het dorp of op de campingbingo en mijn havaianas. De laatste twee zijn nog redelijk kompact op te vouwen en bij elkaar te houden met een elastiekje.

Ga je naar een plek waar het ook flink kan regenen, kies dan voor waterafstotende leren Palladiums of Timberland klassiekers, of maak ruimte voor enkelhoge regenlaarsjes.

12. Tas

Geen enkele diva kan zonder tas. Ook niet op glamping vakantie. Voor deze diva is een Herschel rugzak, zoals de Little America, het equivalent van de legendarische Hermes Birkin tas. En in zoveel gave kleurtjes en prints te krijgen! Hip en handig is de Fjallraven Kanken rugzak, je kunt hem wel, die vierkante. De actievere diva’s zijn beter uit met een handige day pack, met plek om een flesje drinken apart te bewaren en een aparte ruimte voor klein spul. Wil je lang gaan wandelen, pas dan vooral de rugzak voordat je hem koopt en zorg ervoor dat de schouderbanden goed aansluiten. Een borstriempje en een heupband zijn super prettig met een volle rugzak en een lange wandeling. Ik doe al jaren met een goedkoop exemplaar van Perry Sport, maar deze van the North Face voldoet aan alle eisen.

Basisregels

Misschien vind je items niks. Of vind je het zelf leuk om je eigen glamping garderobe bij elkaar te zoeken. Om de bagageruimte beperkt te houden en het wasgemak te vergroten, zijn hier wat handige tips bij het uitzoeken van je vakantiegarderobe.

  • Mix and match. Zorg ervoor dat al je items met elkaar te combineren zijn, of ieder geval met meer dan met 1 stuk. Dus in plaats van 10 kledingsetjes maak je er 5, waarvan de stukken onderling uitwisselbaar zijn.
  • Kleurcoördinatie. Mixen en matchen gaat makkelijker als je rekening houdt met kleuren. Ik gebruik voor mijn glamping garderobe 3 basiskleuren (legergroen, grijs, camel) en 2 accentkleuren (koningsblauw, koraalroze)
  • Stijlcategorie. In een capsule garderobe als deze, is het handig op rekening te houden met verschillende stijlen of gelegenheden. Denk bijvoorbeeld aan warm, koud, actief, netjes.
  • Accessoires maken het verschil. Sjaaltjes, sieraden, een riem: ze nemen weinig plek in en kunnen eenzelfde kledingset in een opslag veranderen.
  • Vergeet de fijnwas! Kies kledingstukken uit die niet snel vies worden, gemakkelijk schoon worden en snel drogen. Ik vind merino kleding (ja, van wol!) heel fijn. Die stinken niet na 1 dag, hoef je dus niet na 1 dag te wassen en voelen luxe aan.

Wat zijn jouw essentiële en favoriete kledingstukken in je vakantietas?

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.