Ronde van Nedstaal: hoe ik me voorbereid op een race

Racing gear voor 5k
Wat doe ik aan tijdens de Ronde van Nedstaal: Ploum shortsleeve t-shirt; Adidas short, Smartwool Run Ankle sokken, Saucony Grid Type A5, Sportbh en telefoonheuptasje van H&M.

Koud terug van 3 weken vakantie, was het alweer tijd voor een eerste hardloopwedstrijd met mijn collega’s. Mijn collega’s zijn echt retesnel, dus ik maakte me een beetje zorgen of ik ze wel kon bijhouden en of ik überhaupt die 5 kilometer in een keer kon uitlopen. Na de Ladies Run Rotterdam in juni en Rotterdam Ekiden in juli wist ik in ieder geval wel dat een goede voorbereiding echt helpt. Want toen was ik niet of niet voldoende voorbereid. Zo ziet mijn voorbereiding eruit.

1. Verken het parcours

Dit keer heb ik uitvoerig op internet naar het parcours gekeken. Een echte verkenning was niet mogelijk, omdat een deel van het parcours op het bedrijfsterrein van Nedstaal liep. Het helpt namelijk mentaal enorm als je weet hoeveel je nog te gaan hebt. Zo markeerde ik de kilometerpunten tijdens Ladies Run in mijn hoofd (1 km bij de brug, 2 km achter het heuveltje, 3km bij de kruising, 4km bij muziektent..). Je weet dan ook meteen of er heuveltjes of andere lastige  stukjes in de het parcours zitten. Google Streetview is online een mogelijkheid.

2. Ken het programma en bereikbaarheid

Weet waar je je auto kunt parkeren of ga met openbaar vervoer. Niets is zo funest voor een rustige voorbereiding dan wanneer je een half uur op zoek moet naar een parkeerplek en dan ook nog eens een kwartier naar de start moet lopen! Wisselgeld en een opgeladen chipknip is ook een must-have als je met de auto gaat. Zorg dat je weet waar en wanneer je je startnummer kunt ophalen. Gelukkig liep ik met mijn werk, en had collega Cornelis alle startnummers.

3. De voorbereiding begint bij het ontbijt

Ook al is het een race van een half uur, je voorbereiding bij het ontbijt. Neem een gezond en licht verteerbaar ontbijt. Die donkerbruine boterhammen, daar ga je namelijk last van krijgen! Ik trakteerde mezelf op een smoothie van banaan, avocado, yoghurt en amandelmelk. Yoghurt met muesli/cruesli kan ook, en havermout is altijd goed.

De race begon om 15.00. Ik wilde vroeg en relaxt lunchen, zodat ik zonder vol gevoel aan de start zou staan. Nadat we Junior naar een feestje hadden weggebracht, stopten Manlief en ik voor een heerlijke brunch bij het Vlaamsch Broodhuys op de Witte de With met voor mij notenbrood met boter, een cappuccino en water. Samen met Manlief deelde ik nog een brownie.

4. Kies je ritueel

Topsporters varen er wel bij: vaste gewoonten voor een wedstrijd. Een ritueel dus! Mijn ritueel bestaat uit het uitzoeken van mijn hardloopkleding en mijn gekozen hardloopoutfit vast te leggen op een foto voor Instagram. Bijkomend voordeel: weet ik meteen of ik compleet ben of niet! Naast mijn hardloopoutfit maak ik ook mijn tas klaar met daarin: flesje water (of nog beter: flesje AA sportwater of cocoswater), een banaan of een reep, eventueel warme broek/shirt voor na de wedstrijd, telefoon.

5. Kom op tijd voor een warming up

De Ladies Run was hartstikke dichtbij, en toch voelde het alsof we te laat kwamen! Dat doe ik dus niet meer. Voor de Ronde van Nedstaal zorg ik dat ik ruim een half uur van te voren aanwezig ben. Kan ik startnummer bij Cornelis ophalen, nog rustig kletsen met collega’s en strategie afstemmen, en inlopen. Dat laatste had ik bij eerdere wedstrijdjes nog niet gedaan. Maar ik was het nu zeer zeker van plan om de spanning uit mijn lijf te lopen. Want vergis je niet: bij elke wedstrijd bouw je wedstrijdspanning op! Je kent het parcours niet, je staat met onbekende mensen in een startvak samengepakt, je twijfelt over je voorbereiding maar je wilt toch preseteren… Een rustig rondje warmlopen brengt de zenuwen tot rust, en je komt zelfverzekerder uit het startvak. Ik loop een kort rondje op de dijk en doe de volgende spieroefeningen:

  • High Knees
  • Butt Kicks
  • High Skips
  • Side Skips
  • Fast High Knees
  • Side Lunge Stretch
  • Deep Hamstring Stretch

(ik ken de Nederlandse termen voor deze oefeningen niet, dus vandaar in het Engels)

Hoe bereid jij je voor op een (hardloop)wedstrijd?

xoxo – Irene

Ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.