Voorbereiden op de Vredesloop

20130915-085035.jpg

Gewoon een keer die afstand zonder pauze afleggen. Zodat ik weet dat ik het kan, hoe langzaam ook. Dat was het plan voor mijn zaterdagloop. Want de Vredesloop is al volgende week!

Kunnen vertrouwen op ervaring

Niks geeft je meer zelfvertrouwen dan ervaring. Die nulmeting die je vertelt hoe jij die afstand aflegt. Zelfs als dat zwaar is, of slecht ging, je weet: ik kan dit. En dat ziet er zo uit. En dat voelt zo aan. Door de vakantie was ik weer terug bij af en leek die 10 kilometer in een keer te kunnen lopen als een mission impossible. En door aan mijn eerste 10 kilometer meteen een goed doel te verbinden, had ik mezelf onbedoeld druk opgelegd: ik moet die 10 kilometer lopen en een beetje rap ook. Dat heb ik aan mijn donateurs beloofd! De moed zakte me in de schoenen. Ik wist namelijk niet of ik dat uberhaupt wel kon, een 10 kilometer lopen. Het doel voor mijn zaterdagloopje was dan ook snel gemaakt: mezelf moed inspreken en die 10 kilometer aan een stuk ervaren!

Ik begin de ochtend met een koffie-bananensmoothie met amandelmelk en een plak zelfgebakken chocolade-bietencake. Beide uit het Hardlopersboek. Ik zal daar nog een keer een review over schrijven. Heerlijk om te ontbijten met cake en te weten dat het ‘gezond’ is. Het is natuurlijk helemaal niet gezond, maar wel goed voor je sportprestaties. Maar zo zie je maar dat sportvoer en gezond voer niet altijd samen hoeven te vallen.

De Nike+ app gaat aan, ik stel in: “Distance Run: 10 km”. Geen muziek! Ik wil mezelf horen stappen, mezelf horen ademen en zo te leren luisteren naar wat mijn lichaam me tijdens een loopje vertelt. Het motto voor deze loop is “Gooooo Sloooooowwww’. Daar ga ik dan!

  • km 1: Ik probeer het juiste ritme te vinden. Wat is een lekker liedje? “Non-stop” van Brainstorm!  Non stop non stop we rocken non stop doe je petje omlaag en je capuchon op!
  • km 2: Het is eigenlijk best warm. En droog. Dat jack, dat moet uit. Al lopend rits ik mijn jack open en knoop de mouwen om mijn middel.
  • km 3: Volkstheater in het Zuiderpark? Wat zou hier gaan gebeuren?
  • km 4: Oei tegenwind! Zal ik hier keren of toch nog een stukje verder het park in?
  • km 5: Waar blijft de feedback van Nike+? En waarom heb ik weer tegenwind?
  • km 6: Ha, feedback van Nike+! Het gaat langzamer dan verwacht. Toch een stukje harder lopen?
  • km 7: Hier had ik er vorige keer tabak van. Doorzetten!
  • km 8: OOOOO ik heb de feedback van Nike+ op 2km gezet ipv 1km. Kom op, ik kan dit. Nog twee kilometer. Netjes korte en snelle passen, hoofd rechtop, rug recht en gaan met die banaan.
  • km 9: Waar zou die 10 kilometer eigenlijk zijn? Bij de brug? Zal ik nog een eindsprintje?
  • km 10: Yay! Kapot, maar hoera! Iets meer dan een uur.

10 kilometer om te vluchten, verdwalen en te focussen

Ik raad degenen die hardlopen en met hun eerste 5 kilometer bezig zijn aan om daarna door te gaan en te trainen voor een 10 kilometer. De 10 kilometer is namelijk perfect om echt weg te vluchten van de dagelijkse sleur, halverwege te verdwalen in je gedachten, om op het einde te focussen op waar je heen wilt. De 10 kilometer kan ook langzamer dan de 5 kilometer en is daarmee relaxter.

Racevoorbereiding: taperen of kilometers loggen?

Ik heb nu nog 2 trainingsdagen (en twee cross-training dagen) voor mijn wedstrijd. Hoe ga ik die invullen om zo goed mogelijk die wedstrijd te lopen? Ik besluit de verleiding te weerstaan om nog eens te proberen de 10 kilometer af te leggen. Ik ga taperen! Hoe professioneel van mij! Voor wie niet weet wat taperen is: het verminderen van het trainingsvolume om je lichaam voldoende rust te geven en voor te bereiden op een goede prestatie tijdens race-day. En met trainingsvolume wordt de hoeveelheid kilometers bedoeld. Waar je niet in moet minderen, is je trainingsintensiteit. Kort gezegd: volgende week ga ik kort en intensief trainen. Ook wel bekend als intervaltraining. Daar kijk ik best tegen op, want intervaltraining is ZWAAR. Maar hee, alles voor het goede (hardloop)doel.

En als ik thuiskom, alsof het allemaal zo gepland staat ligt er post van de Vredesloop op de mat. Mijn startnummer is binnen! De voorbereiding is nu echt begonnen…

20130915-085751.jpg

Hoe bereid jij je voor op een (hardloop)wedstrijd?

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.