Grijze jager verjaardagsfeest

Ranger Apprentice birthaday party ideas

11 March 2015 Update: I translated this post for non-Dutchies in English! Read about the Ranger Apprentice party in English in this post.

1. De uitnodiging

Ranger Apprentice invitation

Misschien is het beroepsdeformatie, maar als marketeer vind ik een pakkende en bijpassende uitnodiging essentieel. Vriendin PS Dre maakte deze supergave uitnodiging, inclusief quasi-lakzegel sluitzegels voor de envelop. Ik printte haar ontwerpen op dikker papier (lag nog in de kast van een vorig verjaardagsproject) en knipte perkamentachtige randjes met een speciale fotoschaar. De sluitzegels printte ik op een stickervel die ik bij papierwinkel Harald’s los kon kopen.

Tijd: 30 minuten
Geld: € 5,05 + portokosten, een cadeau voor PS Dre.

2. Kanovaren en speurtocht

Kanovaren in het Zuiderpark

Om niet teveel hooi op mijn vork te laden (ja, ja, daar istie weer) heb ik het merendeel van het feestje uitbesteed via Zap in Zuiderpark. Zij organiseren een multi-outdoorfeestje met twee keer kanovaren en een kompasspel in het bos voor € 100 voor maximaal 10 kinderen. Niet te moeilijk doen, en boeken die handel. Maar wat we pas ter plekke ervaren, is dat Zap in Zuiderpark gemensd wordt door studenten. En niet studenten Sport en Bewegen, of PABO of SPW of iets dergelijks wat verband zou houden met sport, spel en kinderen. Nee, begeleider Jordan studeert Technische Bedrijfskunde en begeleider Mo Accountancy. Leuk. Voor hen. Maar de begeleiding is nihil.

Na een korte uitleg aan wal worden de jongens in drie kano’s de vijver opgestuurd, terwijl Jo en Mo in een golfkarretje naar het tweede deel van het spel rijden. Daar blijkt dat het kompasspel een simpele zoektocht is, zonder bijzondere opdrachten. Bovendien raken de kaartjes door de wind kwijt en zoeken de kinderen zich een ongeluk. Jo en Mo blijven stijf stil staan en wachten geduldig totdat ze het zat zijn. Dan volgt nog een tweede vaarinstructie en worden de jongens weer alleen (met gelukkig Manlief in een van de kano’s) op weg gestuurd.

Kortom, zelf 3 kano’s huren voor een uur (á € 6,50 per boot per uur, totaal € 19,50), een eigen speurtocht verzinnen, uitzetten en begeleiden en zelf drinken en chips meenemen was onnoemelijk veel goedkoper geweest. Maar gelukkig kan het de jongens niet deren. Die hebben het enorm naar hun zin.

Tijd: 1,5 tot 2 uur
Geld: € 100 (maar 20 – 30 euro kan dus ook)

3. BoogschietlesGrijze Jager boogschietles

Als familie-investering hebben we met zijn allen bogen, pijlen en pijlenkokers voorbereid. De bogen zijn gemaakt van pvc-buis, pijpisolatie en metselkoord. De jongens hoeven alleen het touw op de bogen aan te spannen. Dat blijkt toch lastiger dan verwacht, en die hadden we even goed kunnen voorbereiden, blijkt nu. Ik zal in een aparte post nog uitleggen hoe je precies een boog maakt.

De pijlen zijn plantenstekers die ik bij Scrap XL vond voor een dubbeltje per stuk. Ze hebben een echte punt aan het einde! Manlief zaagde er met de Dremel een sleufje aan de kopse kant in, zodat ze in de draad van de boog blijven zitten.

A3-posterkokers fungeren als pijlenkoker. Als ultieme slecht weeroptie houden we een versier-je-pijlenkoker activiteit achter de hand. Maar dat is niet nodig en bij jongens gaat het over de functie. Ze plakken een stuk elastiek (ook bij de Scrap gevonden voor een euro) met een stuk ducktape op de koker, bovenste dekseltje in de prullenbak, pijlen erin en klaar!

Manlief speelt de Boogschietmeester. Zodat ze veilig de pijlen kunnen afschieten. Eigenlijk willen ze het liefste krijgertje spelen, maar daar zijn de pijlen veel te gevaarlijk voor! Misschien volgende keer met een zachte punt maken? Bovendien is niet iedereen even bedreven in het aanspannen van de boog.

Achteraf gezien had ik nog doelen kunnen uitprinten (plaatjes van dieren) en in een insteekhoesje door het speelbos heen kunnen ophangen. Dan kraskaart maken met de plaatjes in het klein erop. En ze dan alle dieren/doelen laten afschieten.

Om de look compleet te maken, maakte ik van twee vuilniszakken en duct tape een cape. Maar die is voor velen toch te vuilniszak-achtig.

Tijd: 1 uur (bogen), 30 minuten (pijlen), 5 minuten (pijlkokers), 1 uur (capes)
Geld: € 9,75 (bogen), € 5 (pijlen), € 9,60 (pijlkokers) €1,19 (capes) voor 10 kinderen.

4. Eten

Citroen bosbessen muffins

Daar doen we niet te moeilijk over. Bij het arrangement van Zap in Zuiderpark zit een zakje chips en wat te drinken. We hebben nog een boodschappentas gevuld met pakjes drinken, zelfgebakken citroen-bosbessenmuffins, pauzekoeken en bifi-worstjes. Meer dan genoeg!

5. Bedankjes

Ranger Apprentice oak leaf pendantAls bedankje maakten Junior en ik ‘bronzen’ eikenbladhangers van fimoklei. Met een suedinekoordje wordt het een echte hanger. En worden zij officiële Grijze Jager leerlingen. Ik zal in een aparte post laten zien hoe je de hangers maakt.

Tijd: 1 uur
Geld: € 6,39

Heb jij nog andere gave tips voor een Grijze Jager verjaardagsfeest? En hoeveel tijd en geld besteed jij aan het verjaardagsfeest van je kinderen?

xoxo – Irene

3 thoughts on “Grijze jager verjaardagsfeest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.