Van de week zag ik op Twitter dat de inschrijving voor de Bruggenloop uitverkocht was. Die had ik in potlood in gedachten. Een verre gedachte was het, niet meer, om me daarop voor te bereiden na de 10k tijdens de Vredesloop. Want eigenlijk leek het me al overambitieus. Maar de teleurstelling overheerste. Collega en superhardloper Cornelis reageerde snel via twitter en ronselde me voor de bedrijvenloop tijdens de Bruggenloop. Daar ga ik dan. De 10k nog niet eens afgestreept van mijn hardloop bucket list, bereid ik me voor op het volgende doel: de 15 kilometer. En niet zomaar een! Als hardlopen een jurysport zou zijn, zou je voor de Bruggenloop dubbele bonuspunten krijgen voor de moeilijkheidsgraad.
De afstand
Laten we eerst eens met de afstand beginnen. 15 Kilometer is andere koek. Met 15 kilometer ben je echt een lange afstand aan het lopen. Professionele Afrikaanse atleten lopen het weliswaar onder het uur, maar als gewoon mens moet je er rekening mee houden dat je langer dan een uur aan het lopen bent. Ikzelf hoop er in ieder geval zo’n anderhalf uur over te doen. Dat vergt iets van mijn lichaam, maar vooral nog van mijn geest. Kan ik het straks aan om nog ‘maar 3 kilometer’ te lopen terwijl ik er al 12 gehad heb? En bij een 15 kilometer komt het er echt op aan om een dusdanig uithoudingsvermogen (of duurvermogen) op te bouwen dat ik een bepaalde snelheid voor langer dan een uur kan volhouden.
Het weer
Het hardloophoogseizoen loopt van april tot en met oktober, met een kleine vakantiedip in juli in augustus. In het voorjaar en najaar is het niet te warm, niet te koud, niet te nat of te glad. Ideaal hardloopweer dus. De Bruggenloop wordt echter in december georganiseerd. In het beste geval is het droog en matig warm. In het slechtste geval… Verzin het maar: regen, wind, regen en wind, sneeuw, ijzel… Twee jaar geleden werd de Bruggenloop nog afgelast door slechte weersomstandigheden. Maar zelfs als het weer goed genoeg is om de wedstrijd te laten doorgaan, is het door het koude winterweer zwaarder om deze 15 kilometer te lopen dan een 15 kilometer in het voor- of najaar.
Het parcours

Het zou de Bruggenloop niet eten als het parcours geen bruggen zou bevatten. In het parcours zijn 5 bruggen opgenomen waarvan 2 stadsiconen: de Erasmusbrug en de Van Brienenoordbrug. De Erasmusbrug bevindt zich op 2,5 kilometer vanaf de start, de Van Brienenoordbrug venijning op het einde rond kilometer 10. Die laatste boezemt me behoorlijk angst in! Nu moet ik bekennen dat ik het al snel in mijn broek doe op een brug, fietsend of lopend. Er lijkt altijd zo’n wind te staan die je van je fiets of van je sokken afwaait. Onverwacht, terwijl ik sta te ploeteren die brug op te komen. Bah! De Erasmusbrug heb ik inmiddels een paar keer met een hardlooprondje ervaren of met de fiets gedaan. De Van Brienenoord is De Grote Onbekende. En dat vind ik best eng.
Buiten de comfortzone

Ik ga dus driedubbel buiten mijn comfortzone. Ik heb nog 12 weken te trainen. En met 3 trainingsdagen per week wordt dat ook weer een flinke klus!
Hoever durf jij buiten jouw comfortzone te gaan? Staat de Bruggenloop op jouw bucketlist?
xoxo – Irene