De 7 gewoonten van effectief leiderschap op school

Gewoonte 2 Covey op school

Jaren geleden volgde ik een training van FranklinCovey over ‘De 7 eigenschappen van Effectief Leiderschap’. Dat is trouwens een knudde vertaling. De originele titel van het boek en de training is “7 Habits of Highly Effective People”. Dat laat zich in mijn ogen beter vertalen als “7 Gewoonten van Mensen die Impact Maken’. Want een eigenschap, dat is aangeboren, en heb je of niet. Een gewoonte, dat is gedrag, en is dus aan te leren.

Gelukkig denken ze er op de school van Junior ook zo over. Ik word helemaal week als ik de klas in loop en de startopdracht voorafgaand aan de les op het smartboard zie staan. “Vandaag kies ik er voor om (handeling), omdat als ik daar voor kies ik (gevoel)” De dingen tussen haakjes zijn mijn toevoeging, een waarvan ik denk dat de opdracht duidelijker had gemaakt. Maar misschien was dat helemaal de bedoeling niet.

Keuzes maken. Doelen stellen. Verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes. Korte termijn inspanning kunnen verdragen omdat je weet wat het lange termijn oplevert.  Beginnen met het eind in zicht, dat is gewoonte 2 van de 7 gewoonten van Covey. En daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Hoera!

Pas jij de 7 gewoonten van Covey toe in de opvoeding van je kinderen?
Ik ben benieuwd hoe je dat doet! Deel je ervaringen en tips  in een reactie hieronder.

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.