Imago vs Zelfbeeld

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Wat voor soort selfies maak je van jezelf? Het beeld dat ik van mezelf heb, verschilt per dag, soms per uur. Af en toe krijg ik het gevoel alsof ik een multipersoonlijkheidsstoornis leid. Maar welke persoonlijkheid ik mezelf ook toeëigen, vast onderdeel is chronische zelfonderschatting ten opzichte van mijn imago. Gok ik dan. 

De Nerd

Velma
Mijn oudste zelfbeeld: nerd!

Sinds jongs af aan zie ik mezelf als Nerd. Dat is eenlabel dat ik sinds de basisschool kreeg. Ik liet me ook zo bestempelen. De mooie meisjes, dat waren de meisjes met de lange blonde haren. De populaire meisjes, dat waren de blanke meisjes. De leuke meisjes, dat waren de meisjes met mavo/havo-advies.

Ik was het meisje met het korte haar. De getinte huid. Het meisje met het als-jij-mijn-dochter-was-dan-stuurde-ik-je-naar-een-privéschool-advies van de directeur. De Kakker. De Stuud. De Nerd. Want ik ken moeilijke woorden. Ik kan makkelijk leren. Ik begrijp snel. Nog steeds.

En daarmee ben ik in mijn eigen ogen een nerd in hart en nieren. Daarom is het niet ook niet gek dat ik fan ben van Star Trek (Next Generation, Voyager), alle Star Wars films heb gezien en stiekem cosplay leuk vind.

Manlief noemde me gekscherend Velma toen ik mijn bril ophaalde. Je weet wel, die nerdin van Scooby Doo. Sexy Velma. Nou dat sexy dat weet ik zo net nog niet. Maar Velma…. Beslis zelf maar.

Scooby Doo Style
Scooby Doo Style

Mama au naturel

Blije mama
Blij: mama au naturel beach style

Mijn superkracht is dat ik in 5 minuten kan douchen, tandenpoetsen en aankleden, zodat ik net een hysterische verlatingsangsthuil kan voorkomen van Mini. Daarna kan ik in nog eens 5 minuten iets semi-geschikts voor werk aantrekken dat niet gestreken hoeft te worden. Vervolgens ben ik in staat om met mijn schone en nette kleren een ochtendpoepluier te verschonen zonder zelf onder de smerigheid te raken en zonder pannekoeken onder mijn oksels naar de crèche te haasten.

Wat mij dan niet meer lukt is mijn haar leuk föhnen of mezelf van een mascaraatje of lipstickje te voorzien. Ongewild maak ik van naturel mijn nieuwe stijl. En vergis je niet, er is een duidelijk verschil tussen er naturel uitzien en naturel zijn.

Er naturel uit zien vereist professionele make-up vaardigheden, en heel veel make-up. Concealer, foundation, highlighter, finishing poeder, oogschaduw, eyeliner, mascara, blush, lipgloss. Zie je eruit als gekust door ochtenddauw.

Ik word niet gekust door ochtenddauw. Ik word wakker van gekwijl in mijn nek. Ik heb geen tijd om de wallen van de gebroken nachten, de puistjes van vermoeidheid en mijn eerste ouderdomsrimpeltjes te verbergen. Ik ben recht-in-je-gezicht naturel. Want ook dat is moederschap. Geen idee hoe die andere moeders dat doen.

Sporty Spice

Push ups baby!
Push ups baby!

Dit is mijn favoriete zelfbeeld op dit moment. Sporten geeft me zo’n positieve kick! Tijdens het sporten is het ok om geen make-up te dragen, is het logisch als je haar raar zit en is het een teken dat je goed bezig bent als je je een ongeluk zweet. Hardlopen laat me zien waar mijn lichaam allemaal toe in staat is. Als ik lesgeef in Sh’bam krijg ik zo’n plezier in het samen bewegen met mijn deelnemers. Om hen te zien lachen en plezier te hebben in het sporten. Ik ben trots op mijn lijf, de spieren die ik ontwikkeld heb, de kracht in mijn lichaam. Ik hou ervan om Sporty Spice te zijn!

Vampy Verleider

Dare I say it? Vampy verleidster?
Dare I say it? Vampy verleidster?

Dit is eigenlijk geen beeld dat ik van mezelf heb, hooguit een rol die ik speel. Het is wel een imago dat ik (soms) schijn te hebben. Dat hoor ik met ongeloof aan. De Velma in mij wil niet geloven dat ik bij de mooie meisjes zou kunnen horen. Als ik eens tijd heb om me hip te kleden (onderonsje met Zus: #hipster #style #OOTD #fashionista) dan voelt dat eerder als een verkleedpartijtje.

Hoe zie jij jezelf? Is dat heel veel anders als hoe anderen jou zien? 

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.