Waarom ik walg van een work-out en smoor ben van Sh’bam

SHBAM

Holistisch trainen. Van jezelf geen sporter maken, maar een atleet. Kracht en explosiviteit, conditie en duurvermogen, balans en lenigheid: ik wil het allemaal. Krijg dat maar eens in netjes in een trainingsweek gespland. Ik zou aan kracht moeten werken en de uitnodiging van Buurman aan moeten nemen om met hem mee te doen in de sportschool. Maar ik walg van de gedachte aan sets en reps te moeten doen.

Ik moet niks! Moeten versus willen

Het is ook meteen dat moeten waar mijn rughaar recht van overeind gaat staan. Een krachttraining is mijn ogen werk. En werken is niet leuk. Nog 7, nog 6…. Hoeveel strafregels moet ik nog schrijven? Dat gevoel. Kijk. Ik heb ook wel eens een persoonlijke effectiviteitstraining gevolgd. Ik weet ook wel dat ik kan denken: “Ik KIES ERVOOR krachttraining te doen, omdat ik kracht wil ontwikkelen om sneller en langer te lopen. Als ik dat doe, dan VOEL ik me trots.” Gewoonte 2 van Covey, geweldloos communiceren, bla bla bla.

Ik wil plezier hebben tijdens het sporten. Niet alleen achteraf een gevoel van trots en voldoening hebben dat ik een kutklus heb afgewerkt omdat ik zonodig sneller wil lopen. Ik wil vluchten van mijn verplichtingen en klusjes. Niet nog een rij klusjes en moetjes afwerken in de categorie sport. Ik wil vrij zijn, niet gebonden worden.

Vrij om te zweten en te lachen

Vergeet alle zogeheten motiverende jpegs of gifjes op sociale media de categorie ”No pain no gain” of “Opgeven is voor watjes”. Het is dikke onzin en bedoeld voor zelfhaters. Ik bedoel, ga je voor de ontspanning jezelf afbeulen en iets laten doen wat je enorm tegenstaat? Je bent toch niet gek!

Vrije tijd in een druk leven als werkende moeder en liefhebbende vrouw is schaars. Ik besteed daarom liever mijn schaarse tijd voor mezelf aan iets waar ik plezier in heb. De oplossing:  Sh’bam. Sh’bam is een cardio dans work-out van 45 minuten waar bewegen bijzaak is. Sh’bam is in de eerste plaats een les om plezier te hebben en alle onzekerheden en labels achter je te laten. Zie het als een XL badkamer of huiskamer, waar je ongestoord kunt zingen en dansen. Zonder dat iemand zegt dat je niet kan zingen of dansen. Daar gaat het namelijk niet om. Het gaat om hoe je je voelt wanneer je onbeschaamd zingt en danst.

Lachen is gezond

Bewegen om te lachen is namelijk goed voor je gezondheid! Wanneer je lacht, span je je buikspieren en middenrif aan. Daarmee werk je dus aan core strength. Je gaat er dieper van ademhalen. Daardoor versterk je de zuurstoftoevoer in je lichaam: je hartslag wordt rustiger en je bloeddruk wordt lager. Je spieren krijgen meer zuurstof en daardoor wordt je minder snel moe. Lachend bewegen helpt dus bij je prestatievermogen – je wordt er fitter van!

En dan heb ik het nog niet eens op de positieve uitwerking van lachen op je immuunsysteem: door vaker te lachen heb je betere weerstand en word je minder vaak ziek. Lees er meer over op deze website.

Sh’bam is niet voor watjes

En voor wie denkt dat Sh’bam een fitness work out is voor watjes: je hebt het mis. Vraag het maar aan mijn deelnemers. Sh’bam is BodyAttack in vermomming, voor degenen die dat wilt. Sh’bam maakt je fit, fitter, fitst zonder je strafwerk te geven. Tijdens een Sh’bamles werk je aan cardio, sprongkracht, balans, core strength en coördinatie. Met Sh’bam zeg je dag tegen kipfilets en hallo tegen rokjes. Met Sh’bam krijg je het dus allemaal. Zonder moeten!

Ik geef op zondagochtend en op maandagavond Sh’bam bij Fit4Free Barendrecht. Doe je een keer mee?

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.