5 Tips tegen Barefoot Running Blessureleed

Als rechtgeaarde Indo loop ik zo veel en zo vaak mogelijk op blote kakis. Dat is Indisch voor blote voeten. Zo ben ik pas echt thuis als mijn schoenen en sokken uit zijn (en mijn bh, maar dat is een ander verhaal) en loop ook blootsvoet de tuin in. Het moet daarom niet verbazen dat ik direct enthousiast werd van barefoot running. Helemaal na het lezen van Born to Run van Christopher Mcdougall.  Ik trainde al op Nike Free, het was een no-brainer dat ik voor mijn hardloopschoenen ook zo minimalistisch mogelijk ging. Kijk maar naar mijn Running Shoe Closet.

De afgelopen 6 maanden liep ik volledig blessurevrij. Maar sinds mijn vakantie voel ik ineens pijntjes. Zo voelen mijn kuitspieren hard en stijf aan. En brandt mijn linker hamstring na 4 kilometer. Na de Vredesloop voelen de banden of pezen rondom mijn enkels beurs aan. En na mijn eerste duurloop brandt aan de rechterkant het zelfs door tot onder mijn voetholte. Help! Wat te doen?

1. Bel de specialist

Vergeet Google, Pinterest of andere online doe-het-zelf-hulpmiddelen. Ik bel meteen de fysiotherapeut. De eerste 9 behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Bovendien kost een consult bij de fysiotherapeut om de hoek € 31. Kun je niet voor zonder zitten, zeg ik. Helaas heeft de fysiotherapeut pas volgende week tijd. Hoe moet dat dan met mijn aankomende trainingsweek? In de tussentijd lees ik me in het onderwerp. Via Google, Pinterest, Zite, Blogloving en elk ander online doe-het-zelf hulpmiddel dat ik tot mijn beschikking heb.

2. Gedegen warming-up en stretches

Eigenlijk weet ik wel waar dit vandaan komt. Waardeloze warming-up. Ik maakte me er gemakkelijk vanaf omdat ik artikelen had gelezen dat het belang van een goede warming-up niet bewezen was (lees bijvoorbeeld deze blog van Runnersworld) Bovendien dacht ik door de eerste paar kilometers in een rustig tempo warm te lopen, met wat dynamische stretchbewegingen, wel klaar mee te zijn. “If it ain’t broke, don’t fix it” is het Engelse spreekwoord.

Ik denk dat ik het bij het verkeerde eind had.

3. Langzaam kilometers toevoegen

De stelregel is om niet meer dan 10% meer kilometers dan de vorige week te lopen. Na mijn 10 kilometer tijdens de Vredesloop, had ik het bij 11 kilometer moeten laten. Maar ja, via Google Maps kwam mijn geplande rondje uit op 12 kilometer. Precies ook wat in mijn My Asics trainingsschema werd voorgeschreven. En toen liep ik ook nog eens verkeerd. Ik kon er echt niks aan doen, die 13 kilometer. Want 2 kilometer naar huis wandelen, dat kwam niet uit in mijn schema. Ik had nog champagne te proeven, weet je wel?

4. Cross-trainen die handel

Barefoot running, of minimalistisch, vergt wel wat van je lichaam. Hoe minder schoen, hoe sterker je lichaam wordt. Daar kan het wel een handje hulp bij gebruiken. Oefeningen om de kuitspieren, hamstrings (achterkant bovenbeen), quadriceps (voorkant bovenbeen) en voetspieren aan te sterken, zijn zeer welkom. Komt dat even mooi uit dat ik vanavond Sh’bamles moet geven! Met al het cardio springwerk een goede afwisseling voor het statische lopen.

5. Rust

Ssst. Ik wil er nog niet aan geloven. Maar misschien moet ik wel een week rusten. Als in: niet lopen. Dinsdag is mijn eerste hardloopdag van de week. Volgens mijn trainingsschema staat er een snelle training van 8 kilometer op het menu, met een streef pace van 5:38 min/km. Manlief is niet thuis door een etentje van zijn werk. Onze gezamenlijke loop is daarmee in ieder geval van de baan. Ik kan ook met icepacks op mijn enkels en een dekentje op de bank.

Ik denk er nog even over na, ok? En een langzame 5 kilometer achter de buggy, telt dat ook als rusten?

Hoe ga jij om met blessures? En hoe barefoot loop jij?

xoxo – Irene

Advertisement

3 thoughts on “5 Tips tegen Barefoot Running Blessureleed

  1. Hoi Ireen,
    Ook ik loop tegen pijntjes aan tijdens het hardlopen. En ik weet stiekem wel waarom: ik ga te snel, te ver, te lang. Ik ben nu 3 maanden aan het hardlopen op een totaal onverantwoorde manier zonder enig schema of warming up, gewoon op gevoel dus. Maar nu komt het: mijn knieën vinden het niet meer zo leuk. Al na 1K hardlopen gaan ze ‘zeuren’. Heel irritant want rustig aan een klein rondje lopen eindigt bij mij vaak tussen de 5 en 10K omdat het gevoel van een prestatie zo fijn is! Vanaf deze week ga ik mij verdiepen in een gedegen warming up en maak ik een afspraak bij de sportfysio. Daarnaast is krachttraining van mijn bovenlichaam ook een punt van aandacht. Mmm toch maar weer ‘Bootcampen’ vanavond?

    Wat betreft barefoot running: dat doe ik alleen op een mooie stranddag als ik een duik in de zee wil nemen en het zand te heet is onder mijn voeten 😉

    X Dre

    1. Hoi Dre, als je op de link van Runnersworld klikt, zie je een video met een dynamische warming-up.Eerst rustig warm lopen, daarna die oefeningen. Iets voor jou? Ik ben benieuwd hoe het jouw bij de sportfysio afgaat! Enne…veel plezier met Bootcamp!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.