Baby got swag – Adidas Original Dragon

Mini in zijn nieuwe schoenen, met vest (Zara), longsleeve (Mexx fall/winter12) en chino (Zara zomer12)
Mini in zijn nieuwe schoenen, met vest (Zara), longsleeve (Mexx fall/winter12) en chino (Zara zomer12)

Mini zet inmiddels voorzichtig zijn eerste stapjes. Het liefste aan twee handen van mama, en vooruit papa. Dat vraagt om goede schoenen! Ik kocht al eerder winterse leren laarsjes van Easy Peasy (lees blog), maar die werden afgekeurd door Manlief. Deze Adidas Original Dragon werden wel goedgekeurd. En gelukkig ook podologisch verantwoord! Deze blogpost bevat tips voor het kopen voor eerste loopschoenen en een eerste review van de Adidas Original Dragon voor kinderen.

Er zijn heel veel leuke en hippe babyschoentjes te koop. Perfect voor het stylen van jouw fashionista mini-you, vaak niet zo perfect voor de ontwikkeling van het jonge kindervoetje. Die lieve babyvoetjes zijn namelijk anders gebouwd als een volgroeide grote-mensenvoet. Goede eerste kinderschoenen geven babyvoetjes de ruimte zich te ontwikkelen, niet alleen in groei maar ook in spierkracht. Door het belasten van de voet ontwikkelt zich in de loop der jaren vanzelf een voetholte. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over platte voetjes! Die hebben ook geen extra ondersteuning nodig.

5 tips voor babyschoenen

Veel hippe schoenmerken beperken zich bij het ontwerp van een babyschoen tot het KrimpieDinkie concept: de babyschoen is een letterlijke miniversie van de volwassen schoen. Gelukkig heeft Adidas er wel over nagedacht en bij het ontwerp van hun babyschoenen rekening gehouden met de volgende basisregels voor babyschoenen:

  1. Flexibele zool: een goede babyschoen geeft ruimte voor de afwikkeling van de voet.
  2. Lage hielhoogte: een goede babyschoen is niet meer dan het beschermen van de voet tegen vuil en kou. Het verschil tussen hiel en teenhoogte imiteert zoveel mogelijk het lopen op blote voeten. Een verschil van meer dan 6 millimeter kan al negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de achillespees en kuitspieren.
  3. Een platte binnenzool: een goede babyschoen heeft GEEN ondersteuning van de voetholte. Ondersteuning van de voetholte heeft juist zwakke voeten tot gevolg, een platte zool geeft ruimte tot ontwikkeling van sterke en gezonde voeten.
  4. Ademend materiaal: babyvoetjes zweten meer dan volwassen voeten. Een goede babyschoen is gemaakt van materiaal die het zweet afvoert.
  5. De juiste maat: een goede babyschoen heeft maximaal een halve centimeter speling en minimaal twee millimeter. Daarnaast zijn babyvoetjes relatief breder dan volwassen voeten. Een goede babyschoen heeft een sluiting die je aan de breedte van het voetje kunt aanpassen. Bijvoorkeur dus klittenband of veters.

Bekijk het filmpje van Adidas Little Performers.

Review

Je ziet hier goed de dunne zool en de lage hielhoogte.
Je ziet hier goed de dunne zool en de lage hielhoogte.

Een brede en zachte zool

De Adidas Original Dragon voor kinderen ziet er aan de buitenkant identiek uit als de grote-mensenversie van Manlief. Als we de zolen vergelijken, zien we wel verschil: de babyversie is relatief breder en heeft een rondere neus. Bij het ontwerp heeft Adidas dus inderdaad rekening gehouden met een bredere voorvoet voor teenspreiding bij het afrollen van de voet, en een algemeen bredere voet. De buitenzool is van zwart rubber en is zacht en heel flexibel.

Adifit maakt passen gemakkelijk

De ruimte voor de teentjes zijn ingetekend, en de plaatsing van de hiel.
De ruimte voor de teentjes zijn ingetekend, en de plaatsing van de hiel.

De binnenzool is eenvoudig te verwijderen en is geperforeerd: zo kan warmte van de voetzool verwijderen. Op de binnenzool staat ‘Adifit’, waarmee Adidas de lijntjes bedoelt die ze op het zooltje hebben geprint. Leg het zooltje met het lijntje tegen de hiel en kijk waar de teentjes in het vakje passen. Komt de grote teen tegen of op de onderste rand aan, dan hebben de schoenen de juiste maat. Eronder is te groot, en tegen de bovenste rand is te klein. Handig!

Klittebandsluiting

Met het klitteband kun je de schoen op de juiste breedte sluiten. Dat is gemakkelijk. Dat vindt Mini ook. Die trekt ze even zo gemakkelijk los. Door de klittebandsluiting kun je de schoenen goed openen om de bolle voetjes erin te stoppen. De neuzen zijn van suède, als Mini terugzakt naar kruipen worden dat waarschijnlijk binnen de kortste keren kale neuzen. Snel leren lopen dus, Mini!

Hip zijn heeft zijn prijs

Niet onbelangrijk: de Adidas Original Dragon kosten 43 euro. Dat is niet goedkoop voor babyschoenen, maar er zijn ook nog duurdere schoenen op de markt.

Ik zal later een gebruikerstest schrijven over hoe Mini in de praktijk op de schoenen loopt. Vers uit de doos zien de schoenen er in ieder geval veelbelovend en hip uit.

Waar let jij op bij het kopen van schoenen voor je kinderen? 

xoxo – Irene

Advertisement

3 thoughts on “Baby got swag – Adidas Original Dragon

  1. Fijne omschrijving van een goede babyschoen! Ik ben sinds kort Soft Star Shoe fan 🙂 Flexibele zool: Check! SSS zijn barefoot schoenen. Lage hielhoogte en platte binnenzool, nl alleen een recht zooltje, eventueel met schapenvacht binnenzijde. Leer, dus goed ademend. En de juiste maat? Dat moet je toch zelf meten 🙂

    1. O dank je voor de tip, die ga ik ook checken! Ik hou ook de schoenen van Vivo barefoot in de gaten (vanaf maat 24) die hebben barefoot regenlaarsjes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.