Dagje uit met kids – Zorgboederij Buytenhof

Dagje Uit BuytenhofEen zonnige herfstdag vraagt om een dagje uit! Een van onze favorieten is Zorgboederij Buytenhof in Rhoon. De boederij heeft een grote boomgaard, een moestuin, een bloementuin, bijenkasten, wolvarkens en koeien. Al het lekkers van het land vindt zijn weg naar het bord van de theeschenkerij of de boederijwinkel. Het personeel bestaat uit verstandelijk gehandicapten, die de tuin en de dieren verzorgen, het eten maken, bedienen… Het is een hele hartelijke en gemoedelijke bedoening. Ideaal met kinderen dus!

Dilemma: fiets of auto?

De Zorgboederij ligt op 10 kilometer afstand van ons huis. Dat valt dus prima te fietsen, en de route bestaat ook nog uit stukjes dijk met prachtig uitzicht op de Oude Maas en de stad aan de andere kant. Met Junior op zijn fiets zonder versnellingen doen we daar meestal een uur over. Je kunt er dan een prima ochtendje of middagje van maken, vlak voor de dutjes van je baby. Maar we gaan er ook vaak met de auto heen. Vooral omdat we toch veel dingen mee terugnemen: fruit, kaas, een tas gevuld met ingredienten voor Oma’s Kruidkoek….

Ontspannen eten & drinken

Garnituur Buytenhof
Deze bloem kun je eten!

De theeschenkerij heeft een heerlijke lunchkaart. Naast wat vaste klassiekers wisselt het menu ook met de seizoenen en de opbrengst van het land. Zo kun je in de lente er heerlijke rabarber-aardbeientaart eten. Nu staan de appels en peren centraal. Een salade met peer en geitenkaas, pompoensoep, een boterham met gebakken champignons, een pannenkoek met peer en chocoladesaus… Behalve tafels binnen, heeft de theeschenkerij heeft twee terrassen. Een daarvan ligt aan de speelweide, waarin een vijftal traptractors  en een ruime zandbak met speelgoed staan de wachten op de kleintjes. Heel ontspannen zelf aan de thee, terwijl je gemakkelijk een oogje op je kids kunt houden, handig!

O ja. De thee. Ik vind het altijd superlastig kiezen, want ze hebben heerlijke melanges. Ja, melanges. Geen smaakjes. Een melange is een mengsel van theebladeren met bloembladeren, gedroogd fruit, kruiden of specerijen. Een van mijn favorieten is de Denneweg Sencha, een groene theemelange van sencha, rozen en vanille. Ze schenken het in een supergrote theekom, waar je ruim 2 kopjes thee uit drinkt. En als je echt superdorst heb, dan kun je ook een potje bestellen.

Een tip voor nieuwkomers: ook de bediening is heel ontspannen. Laat je haast op de parkeerplaats en kom ruim voordat je vergaat van de trek.

Zelf plukken

Geen filter - gewoon helemaal blozend rood van zichzelf!
Geen filter – gewoon helemaal blozend rood van zichzelf!

Vanaf september kun je zelf appels uit de boomgaard plukken. Je pakt een wilgentenen mandje bij de boederijwinkel en trekt de boomgaard in. Daarna reken je de appels af op gewicht. Normaal gesproken koop ik 1 kilo appels per keer, maar als we zo lekker aan het plukken zijn, dan komen we vaak met 2 kilo of meer thuis! Dit keer weten we ons te bedwingen.

Het heet appels plukken, maar eigenlijk zou het draaien moeten heten.
Het heet appels plukken, maar eigenlijk zou het draaien moeten heten.
Zelf Elstars plukken in wilgentenen mandjes
Zelf Elstars plukken in wilgentenen mandjes

Wolvarkens voeren

De boerderij heeft ook varkens en koeien die ze voor de slacht houden. Je wordt hier met de neus op de feiten gedrukt: deze schattige varkens zijn straks vlees! Hun broertjes en zusjes liggen namelijk 50 meter verderop in het vriesvak van de boederijwinkels als speklapjes, karbonaadje of braadworst. Want die wolvarkens zijn behalve schattig ook superlekker: wolvarkens zijn de wagyu onder de varkens en Michelinrestauranthouders kopen dit vlees graag in.

Wij vinden het vooral heel leuk om ze met de kinderen te bekijken en ze gevallen appeltjes en peren te voeren.

Shop until you drop

Of totdat je plof zegt. In de boederijwinkel staat een proeverij met een tap met appelsap, blokjes kaas, toastjes met smeersels… Als je Junior erop af ziet vliegen, zou je denken dat we hem geen eten geven. We moeten ons echt in houden om de winkel niet leeg te kopen: brood van Menno, zelfgeperste sappen, kadotasjes om zelf die lekkere taart of soep te maken, kaas en nog veel meer.  Je snapt nu waarom we met de auto gaan.

Het is thuis om naar huis te gaan, van de eerste kilo appels gaan we namelijk appeltaart bakken!

Hoe besteed jij je zaterdag met je kinderen? En waar ga jij graag met ze naar toe? 

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.