Weekendje weg met kids – Champagne

Heading champagne

Het maakt niet uit hoe lang je op vakantie gaat. Op een één of andere manier ben je die rust en ontspanning die je tijdens vakantie ervaarde na één week al weer kwijt. En na twee weken ben je al weer bijna vergeten dat je überhaupt op vakantie bent geweest. Daarom trokken wij, een maand nadat we drie weken weg waren geweest, er weer op uit voor een weekendje weg. Naar de Champagne, Frankrijk. Met de kids.

Wat zeg? Een weekend champagne proeven met kinderen erbij? Ja. Champagne proeven met kids, het kan.

We hadden mazzel dat dat we met onze Frans-Hongaarse vrienden en hun kinderen hadden afgesproken. Voordeel 1: native speaking Fransen in onze groep. Hoef ik me niet druk te maken over zakelijke afspraken met de verhuurder van het huis. Routebeschrijvingen die ik niet snap. Technisch verhaal dat helemaal langs heen gaat.

Voordeel 2: Onze Franse vrienden hanteren een laissez-faire stijl bij het opvoeden. Wijn drinken tijdens borstvoeden, waarom niet? De wijn wordt niet direct omgezet in melk, n’est-ce pas? Wijn proeven en autorijden? Een proefglas is geen glas. De kinderen eten rustig om 6 uur, zodat de ouders relaxt ZONDER kinderen met elkaar kunnen eten om 8 uur. En ook het ontbijt kun je prima met kater voeren. (Fransen krijgen trouwens geen kater van 2 flessen rode wijn en 3 rondjes rum, maar dat is een ander verhaal).

Maar hoe organiseer je een champagneproefweekend dat ook met kinderen leuk is? Dit was ons recept:

1. Kies een goede accomodatie

Wij hadden een huis gehuurd van een familie die daar normaal gesproken wonen. Zij trekken er dan met de camper op uit en laten hun huis aan ons. Inclusief speelgoed, tuin met schommels en glijbaan, en… een verwarmd zwembad. Junior, Mini en de twee meisjes van onze vrienden waren meteen dol op de grote ton met Duploblokken. En later vonden ze ook nog een ton met Kaplaplankjes. Met zoveel leuke dingen hoef je bijna de deur niet uit!

2. Lekker naar buiten

Een autoritje door de wijngaarden is typisch iets wat vooral volwassenen leuk vinden. Junior kan nog niet echt van het uitzicht genieten zoals wij dat doen. Voor Mini is een autoritje met name een manier om EINDELIJK eens goed in slaap te vallen. We vermaken Junior intussen met een raadselspelletje (het door hem zelf verzonnen ‘ik ben, ik ben…’) en een zelfbedacht verhaal van Manlief.

Zo’n autoritje laat zich prima onderbreken door een picknick in de wijngaarden. We hadden een grote boodschappentas gevuld met baguettes, patés en croute, gedroogde worst en franse kazen. Omdat we zo katerig waren van de avond ervoor dit keer geen wijn, maar terwijl we zo aan het lunchen waren vonden we toch allemaal dat één glaasje prima had gekund! We zitten prima op het tafelzeil dat wij nog steeds in de achterbak hadden liggen en de kinderen vinden buiten eten heerlijk.

3. Lokale champagneboeren en iPhones

Onze Franse vrienden staan nu te popelen om champagne te proeven. In hun insider-champagnegids hebben ze een aantal adresjes opgeduikeld waar je voor supermarktprijs goede champagne kunt scoren. On y va!  De kleine kinderen vermaken we met rondrennen en kruipen tussen de champagnevaten, Junior zit muisstil naast ons in de proeverijbar met.. een iPhone.

Je kunt er neerbuigend over doen. En zeggen dat vroeger die dingen niet bestonden. En je je toen prima vermaakte. Maar smartphones zijn inmiddels onderdeel van het dagelijks leven. En man, wat kunnen ze je het leven gemakkelijk maken. Omarm het. En neem je iPhone en oplader mee. Je hebt dan geen kind aan je kids.

4. Relaxt programma

‘s Middags na onze eerste champagneproeverij, doken de mannen met de grote kinderen in het zwembad. In de schuur lag ook nog eens een grote kist met zwemspeelgoed: waterpistooltjes, duikringetjes, zwembandjes… De mama’s legden de baby’s op bed en nestelden zich op het terras met een glaasje wijn (nog maar eens).

5. Bezoek een grote champagnefabrikant

Dit jaar gaan we langs bij Pommery. Het nadeel van een grote champagnefabrikant is dat je vooraf zo’n 20 euro moet lappen voor een rondleiding en proeverij. Het voordeel is dat echt wel iets extra’s biedt dan een gratis proeverij bij een lokale champagneboer die na de proeverij verwacht dat je wat flesjes in de achterbak laadt. Zo heeft Pommery kunst in de galerijen geplaatst, heel bijzonder!

Bij de proeverij is het druivensap voor de kinderen gratis. Dat wordt ook in champagneglazen geserveerd. Zo kunnen de kids gezellig met je meeproosten. Een waarschuwing: het druivensap is dezelfde als de basis voor de champagne. Geen mierzoet muskaatdruivensap zoals uit de supermarkt dus. Maar friszuur licht geel sap van pinot munier, pinot noir of chardonnay.

Dit smaakt naar champagne zonder alcohol en zonder bubbels.

Aldus Junior. Zonder overigens champagne met alcohol en bubbels te hebben geproefd.

Overigens is onze favoriete champagnefabrikant voor met kids Mercier in Epernay. Ook een betaalde rondleiding en proeverij, maar daar hebben ze een treintje dat rondrijdt in de galerijen van de caves. 

Retro - met Junior champagne proeven in 2008 bij Mercier
Retro – met Junior champagne proeven in 2008 bij Mercier

Het is verfrissend om een weekend door te brengen buiten de standaard weekendsleur (sportwedstrijden van Junior, boodschappen, huishouden, naar de stad) en het eens niet volledig om de kinderen te laten draaien. En weet je wat? In auto terug zegt Junior: “Ik vond het een heel leuk weekend, mama”. Steek die maar in je zak!

Hoe vul jij een weekendje weg met je kinderen in? Spelen jouw kinderen een hoofdrol of een bijrol? 

xoxo – Irene

Advertisement

2 thoughts on “Weekendje weg met kids – Champagne

  1. Wij zijn onlangs bij René Bauser in Les Riceys langsgeweest tijdens ons weekendje in de Champagne. Is uniek door zijn drie Appellations d’Origine Controlée en de heel bijzondere roséwijn. Je kan er zowel champagnes als de befaamde Rosé des Riceys proeven, een echte aanrader. Er staat een ‘cadole’ of typische schuilhut leuk om te zien !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.