Blessureleed: leer je loop-ABC

De fysiotherapeut leerde me vandaag wat oefeningen die mijn loophouding moeten verbeteren en blessures moeten voorkomen. Die staan ook bekend als het loop-abc en die zou elke hardloper moeten kennen. En uiteraard voor een loopje moeten doen.

Dat is zo eenvoudig niet. Ik ben niet de enige hardloper die zich niet goed opwarmt. Ik wil namelijk zoveel mogelijk rennen. En mijn statistieken in Nike+ niet verzieken met een opwarmloopje en warming-up.

Maar nu in verband met mijn blessure, toch maar wel. Misschien moet dat wel mijn nieuwe 30 dagen uitdaging worden.

Rechts: instabiele voet en enkel

De blessure op rechts komt door een instabiele voorvoet en enkel. Dat is fysio-taal voor het feit dat mijn voorvoet en enkel leniger zijn dan goed voor me is. Met een instabiele enkel ga je bijvoorbeeld vaker door je enkel. En ik maar denken dat het aan mijn stiletto’s lag met 9 centimeter hak.

Het is een gewrichtenprobleem. Andere Indo’s die wel of niet hardlopen zullen het herkennen: snel zwikken van de enkels, overstrekken van de ellebogen/armen, handen, vingers, duimen etc. De fysio gaat nu mijn gewrichten, vooral die in mijn voet, mobiliseren. Dat is fysio-taal voor ‘kraken’. Alleen kraakt er bij mij niks. Geen idee of het gaat helpen.

Daarnaast moet ik de spieren rondom mijn gewrichten versterken. Sterkere spieren rondom mijn loszittende gewrichten houden ze in bedwang. Zodat ik minder snel verzwik, door mijn voet zak enzovoorts. Daarvoor moet ik dus het loop-abc leren en doen.

Links: geïrriteerde spieraanhechting

Mijn kwaaltje op links komt door gebrek aan spierkracht en controle. De fysio analyseerde mijn loopvorm op de loopband en zag dat ik links zwaarder landde dan rechts. Ik heb minder kracht in mijn linkerbeen en daardoor ook minder controle over wat mijn enkel doet. Hiervoor moet ik ook (dezelfde) spierversterkende oefeningen doen, maar met een andere oorzaak.

Bah, krachttraining!

Er is dus niets aan te doen: de oplossing is krachttraining. Zaterdag zet ik sinds 2 weken mijn voorzichtige stappen op het hardlooppad. Het plan is eerst een kilometer rustig warm lopen, dan 15 minuten het loop-abc. Dan een rustig half uur aan een stuk lopen. We zullen het zien!

Doe jij aan gedegen warming-up tijdens het hardlopen? En welke oefeningen doe je dan?

xoxo- Irene

Advertisement

2 thoughts on “Blessureleed: leer je loop-ABC

  1. mooie instructieve video en inderdaad een wijs advies om de loop a-b-c te doen. Ivm rechterheupzwakte ga ik dit ook doen. Krachttraining is sowieso complementair, niets mis mee want een mooi gevormd lichaam vind ik ook heel belangrijk. Dank voor de video!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.