Sociale mediarichtlijnen voor kids

Sociale Media Regels voor Kids

Het lijkt wel Privacy-week. Het houdt me bezig, dat zal het zijn. Zeker nu Junior als bijna-tiener van zijn eigen geld een iPad Mini (zou eigenlijk iPad Junior moeten heten) heeft gekocht. Voor mijn werk schreef ik een sociaal mediabeleid met richtlijnen voor de medewerkers. Ook een idee voor thuis?

Ik probeerde richtlijnen op te stellen die beperkt waren in aantal, en Junior zou bekrachtigen in zijn optimisme. Ik kom tot de volgende basisprincipes.

  1. Je huis is privé. Deel NOOIT je adres en wees voorzichtig met het delen van informatie waar mensen uit kunnen afleiden waar je woont.
  2. Ook je telefoonnummer is privé en alleen bekend bij mensen die je in het echt kent.
  3. Jij bent de baas over jouw profielen op sociale netwerken. Jij beslist met wie je vrienden wordt of wie je terug volgt. Je mag zonder enig schuldgevoel een vriendverzoek weigeren, zeker als je iemand niet in het echt kent.
  4. Jij bent de baas over de foto’s en video’s die van jou worden geplaatst. Zet in Facebook ‘taggen toegestaan’ uit en zet ‘tijdlijncontrole aan’. Stel samen je privacyinstellingen zo in, dat alleen je Facebook vrienden jouw berichten en foto’s kunnen zien. Plaatst iemand anders een foto of video van jou waarvan je wilt dat niet iedereen die kan zien, vraag dan of zij de foto/video verwijderen.
  5. Denk aan je toekomstige zelf/je ouders als je iets plaatst. Hoe zou jij het vinden als je ouders of jij, wanneer je later groot bent, dit bericht zou zien?
  6. Gedraag je online net zoals in de gewone wereld. Lelijke woorden, pesten, iets afpakken of misbruiken van iemand anders hoort niet. Dat geldt ook voor het gebruik van afkortingen van lelijke woorden of zinnen, het gebruiken van een foto van iemand anders zonder te zeggen van wie het is of waar je het vandaan hebt.

Overigens: Junior heeft geen Facebook of Twitter en vraagt daar ook niet om. Hij is trots en tevreden met zijn eigen e-mailaccount, toegang tot de pc en YouTube-account. Dat laatste is een sociaal medium, dus deze regels zijn niet helemaal voorbarig.

Heb ik wat gemist? Welke regels heb jij afgesproken met jouw kids over sociale media?

xoxo – Irene

Lees ook:

2 thoughts on “Sociale mediarichtlijnen voor kids

  1. Hele goede en duidelijke regels! Misschien nog een ‘regel’ om toe te voegen aan je lijst. Als er iets raars gebeurd of iets wat je niet wilt, kom dan altijd naar mama toe. Je hoeft je er niet voor te schamen. (Aangesproken worden door vreemden met rare vragen/verhalen.)
    Hij is natuurlijk ng wat jong er voor, maar voor hij het weet zit hij in een ongemakkelijke situatie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.