Leren duiken en onbewust consumeren

Introductie duiken op Jeugdvakantieland

Mijn 30 dagen uitdaging om deze maand niks nieuws te kopen maakt me bewust hoeveel impulsen we continu ontvangen om iets te willen hebben en iets nieuws te willen kopen. En hoe onbewust dat eigenlijk gaat. 

Afgelopen zaterdag gingen we met Junior op missie voor zijn nieuwe sport: duiken. Hij start volgende maand met Scuba Rangers, een speciale duikcursus voor kinderen onder de 12 jaar bij duikschool Haai Five. Kinderen leren in beschermde omgeving tot 3 meter (lees: zwembad) duiken met ademuitrusting. Vanaf 12 jaar mogen kinderen na een Open Water opleiding tot 12 meter in open water duiken. En hoewel Manlief en ik allebei ons duikbrevet hebben, kwam Junior helemaal zelf met het idee. Net zoals bij honkbal, had hij kennisgemaakt met duiken via Jeugdvakantieland. Eigen initiatief belonen we standaard, zeker als het om sporten gaat!

Maar goed. Ik dwaal af. We moesten langs de duikschool om wat administratie te regelen en algemene informatie te ontvangen. Junior keek zijn ogen uit in de winkel met dubbeldikke wetsuits, duikbrillen met een draagband met je naam erop, trimvesten…. Mini werd enthousiast van de snorkels (lekker aan likken), trimvesten (sluitinkjes om open en dicht te doen) en een onderwatertorpedo. Spontaan twee hebberige jongens dus.

De man van de duikschool legt het setje klaar: boekje, dvd, een formulier voor medische en contactinformatie dat we nog moeten invullen, en een loodgordel. Eens even kijken, minus het inschrijfgeld, plus de eerste maand contributie… Dat is dan 134 euro. Pinnen?

Met een glunderende Junior naast me pin ik werktuigelijk het bedrag. Zijn eigen logboek! En zijn eigen loodgordel! Pas thuis bedenk ik me dat ik  ook nog wel tijd had gehad om op Marktplaats een tweedehands loodgordel te zoeken. Of een bezoekje aan Decathlon te brengen voor een goedkopere optie. Want deze ultracoole softpocket loodgordel, waar je zakjes lood van 1 kg in een pocket aan een riem doet, kost bijna 40 piek! Niet niks, zeker niet in consumindermaand.

Gelukkig heeft Junior al een masker, vinnen en snorkel. Want duiken is geen goedkope sport:

  • Lesmateriaal – 80 euro
  • Snorkelset (masker, snorkel, vinnen) – 25 euro
  • Loodgordel – 40 euro
  • Shorty wetsuit – 30 euro
  • Lesgeld – 40 euro/maand

Lang leve Decathlon, ik denk dat we binnenkort nog eens een dagje doen, kunnen we goedkoop een shorty voor hem scoren (tegen de onderkoeling) en een draagband voor zijn bril.

Ik wil niet meteen zeggen dat ik gezakt ben voor deze 30 dagen uitdaging. Aankopen voor kinderen waren uitgezonderd, niet waar? Bovendien is het geen kleding of speelgoed, maar een essentieel onderdeel van zijn sportuitrusting. Dat hoort in de categorie Onderwijs & Sport.

Maar toch. Deze 30 dagen uitdaging maakt me pijnlijk bewust hoe gedachteloos ik dingen koop. Het ‘gevaar’ van onbewust consumeren zit dus in een klein hoekje.

One thought on “Leren duiken en onbewust consumeren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.