Waarom Maria Kang het verkeerd heeft

Maria Kang on Facebook

Arme Maria Kang. Ze bedoelde het vast goed. Als personal trainer en moeder van 3 kinderen de vleesgeworden fitness mum, plaatste ze een foto van haarzelf in sportbikini en haar 3 kids inclusief kipfiletvrije armen en broodjesbuik op Facebook met de tekst ‘Wat is jouw smoes?’ erop. Als je nog een cursus wilt volgen over ‘Hoe start ik een Internet MeMe hype’, ga dan vooral langs bij Maria Kang. Een hele stroom van fans en haters reageerden op haar foto.

Sinds ik die foto zag, ben ik in dubio. Wat vind ik daar nu eigenlijk van? Heeft Maria gelijk als ze met haar ‘Wat is jouw smoes’ vraag andere vrouwen met of zonder kinderen, maar in ieder geval met kipfilets en zonder broodjes wilt ‘inspireren’ om fit te worden en gezonder te leven? Ergens klopte het niet, maar ik wist niet waarom. Maar mijn mening is simpel:

That’s nice. But SO wrong.

4 foutieve aannames van Kang op een rij.

1. Iedereen wil een lichaam zoals Kang

Met “Wat is jouw smoes” impliceert Kang dat iedereen stiekem of openbaar eruit wil zien zoals zij, maar klaarblijkelijk rotsmoezen verzint waarom dat nog niet zo is. En misschien is het wel zo dat we in eerste instantie tegen Kang en haar fitnessvriendinnen zeggen dat we zoooo graag zo’n lichaam als de hare zouden willen hebben, maar in tweede instantie vriendelijk bedanken. Want jij zegt smoes, ik zeg keuze: ik kies ervoor mijn gezin centraal te stellen in plaats van mijn lichaam, ik kies ervoor om mijn kinderen een gezonde relatie met hun lichaam en eten voor te leven, ik kies ervoor zelfvertrouwen te krijgen door wat ik doe, niet hoe ik eruit zie. Enzovoort. Dus nee, Maria, niet iedereen is bereid de prijs te betalen voor een lichaam zoals de jouwe.

2. Iedereen die geen lichaam heeft zoals Kang is lui

“Wat is jouw smoes’ impliceert nog iets anders: dat wanneer je andere keuzes maakt dan Kang en tot een ander resultaat komt, je lui bent. Wat Kang in al haar goede bedoelingen probeert te zeggen was “Als ik het kan, dan kan een ander het zeker”, niet wetende dat ze het daarmee alleen maar erger maakt. Als je als vrouw met minder dan 3 kinderen of, durf ik het te denken: geen! kinderen, geen eigen onderneming etc. etc. nog steeds op de bank zit met je te zware lichaam, rollen, kipfilets en drilbillen, nou…. dan ben je lui hoor! Kijk, zelfs met alles wat ik doe, heb ik tijd om mezelf compleet af te trainen. En jij? Wat doe JIJ? Echt. Maria. Jij bent personal trainer van beroep? En hoe werkt dat voor je? Je wordt zeker geroemd door je inspirerende en motiverende coaching.

3. Fit worden is een stomme verplichting

Een smoes verzin je voor iets waar je geen trek in hebt. Vroeger verzon ik smoezen voor niet gemaakt huiswerk, huishoudelijke klusjes, ontweken telefoongesprekken van stomme jongens. Een smoes hebben impliceert dat fit worden niet leuk is. Want als het leuk was, hoefde ik er geen smoes voor te verzinnen! Fout, fout, fout! Je kracht ontdekken, jezelf sterker en fitter te voelen worden, doelen halen – ik kan weinig andere dingen verzinnen die je zoveel zelfvertrouwen geeft. Jezelf afstraffen, op een regime gooien van dingen niet mogen eten, niet mogen genieten, moeten bewegen – daar wordt niemand vrolijk van.

4. Gezond betekent dun

Ik volgde een tijdje op tumblr zogeheten fitblrs, tumblr blogs die over fitness en gezondheid gaan. Maar met gezondheid en gezond leven heeft het weinig tot niets te maken. Een gezond leven volgens Kang en collega-fitblrs houdt een fitnesschema van minstens 3 bezoekjes aan de sportschool in, koolhydraatarm en eiwitrijk eten, shakes en andere dure voedingssupplementen, geen alcohol (want lieve hemel! alcohol bevat calorieën!). Een gezond leven dat inhoudt dat je maatje 34 hebt en een vetpercentage van een wedstrijdsporter hebt. Gezonde lichamen komen in verschillende soorten en maten, Maria. (Lees bijvoorbeeld ook de blog van Voedzo hierover) Misschien zijn er mensen wel fitter en sterker dan jij, terwijl ze maat 40 hebben, een vetpercentage van 27% en gewoon een biertje na het sporten drinken.

En ik dan?

Ik sport vijf keer per week, omdat ik het leuk vind, er vrolijk van word en me erg goed door voel. Mijn lichaam voelt sterk, mijn zelfvertrouwen is groot en ik ben gezond. Dat wens ik iedereen toe! Met dat enthousiasme wil ik anderen inspireren om datzelfde te ervaren. Dus een foto van mij in sportbikini met een afgetraind lichaam zul je hier niet tegen komen. Een zwetende glimlach, die wel.

Hoe motiveer jij jezelf om te gaan sporten? Stok of wortel? 

xoxo – Irene

2 thoughts on “Waarom Maria Kang het verkeerd heeft

  1. Ik vind bewegen leuk. Maar afbeulen… nee joh. Da’s voor (‘eeuwig jonge’) maffies. Maatje 38 vind ik mooi (en de meeste mannen ook, las ik ergens). Ik zie mw Kang voor het eerst en ik vind het NIET mooi. Senior houdt ook niet van een ‘gratenpakhuis’ zoals hij dit noemt. Ik heb een oudere nicht die naast 3 kinderen en fulltime baan zich het ongans sport. Nu ze 45 is, is ze echt net iets dat ontsnapt is uit een horrorfilm. Vooral als ze lacht….
    Ik moet toegeven dat flink obese ook niet mooi is. Ik kom uit een obese familie en moet dus oppassen. Momenteel probeer ik wat af te vallen, dus. Heb nu maatje 40. Vind ik net te veel, persoonlijk.
    Doe me maar de middenweg, mét rondingen, zonder drilpudding. Beetje wandelen doet al wonderen. Meer kan ik niet met mijn rug…. Ik vind het helemaal prima zo. Sporten doe ik onder begeleiding van een fysiotherapeut. Hebben me net iets teveel mensen het verkloot die er geen verstand van hebben.

    1. Als je er de tijd voor hebt en er zelf zin in hebt, mag Maria Kang van mij prima zichzelf afbeulen tot een maatje 0. Wat ik bedoelde met deze post is dat ze haar ultieme doel niet op anderen moet forceren. En zelfs al zouden alle moeders hetzelfde regime aanhouden als Kang, dan zouden we er nog niet allemaal hetzelfde uit zien. Lichaamsbouw, weet je wel. Ik zie om me heen dat wij vrouwen ons snel door anderen (vooral andere vrouwen!) laten gek maken. Super cool om te horen dat jij je eigen gezondheids- en schoonheidsdoelen stelt. Hoera!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.