15 Maanden Borstvoeding – terugblik

Hoera! Mini is 15 maanden. En hoewel ik het van te voren niet had kunnen bedenken,vier ik vandaag ook 15 maanden borstvoeding. Een terugblik op up & downs.

0 – 3 Maanden

Elke 2 uur. Soms om het anderhalf uur. Pasgeboren baby’s willen vaak drinken. Hun kleine maagjes raken snel vol, dus drinken ze heel vaak een klein beetje. Het is zo lief, zo’n klein hummeltje aan de borst die nu 2 tot 3 cupmaten groter is dan voor de bevalling. Ik had nog schamperend een zwangerschapsbh met cup E geleend van Zus, maar die is tot grote schok gewoon op maat!

Net als bij Junior heb ik last van ‘borstincontinentie’: als ik aan de ene borst voed, schiet het ook aan de andere kant toe. Ik rommel eerst aan met wegwerpborstcompressen, maar dat voelt als aan als maandverband in je bh, bah! Of ik stop de punt van een hydrofieldoek in de ene cup en vouw de rest van de doek onder de borst waarmee ik voed. Na een maand trakteer ik mezelf op wasbare borstcompressen van bamboe velours: zacht, anti-bacterieel, kostenefficient en milieuvriendelijk.

Nog steeds geen alcohol voor mij, dat komt van mijn bloed in de melk terecht. Ik eet als een bootwerker en drink borstvoedingsthee van Weleda. En slaap? Ik slaap prima, want overdag doe ik samen met Mini een tukkie. Tussen de voedingen in. Dat hij ‘s nachts minstens twee keer wakker wordt, maakt dan niet uit. Wat is verlof toch handig!

4 – 6 Maanden

Mijn zwangerschapsverlof zit erop, ik moet aan het werk en dus ook aan het kolven. Ik heb een Avent handkolf van Zus geleend, en heb er bewaarbakjes bijgekocht. Die gaan na het kolven zo de vriezer in. De eerste twee maanden heb ik een dag extra ouderschapsverlof opgenomen en werk ik 3 dagen: maandag, woensdag, vrijdag. Op maandag gaat Mini naar de creche, woensdag passen mijn ouders bij mij op en op vrijdag is het papadag. Ik voed Mini om half 9 voor een laatste keer thuis, kolf vervolgens 2 keer op mijn werk (11 uur en 15 uur) en ga om half 5 naar huis om hem om 5 uur weer te voeden.

Dankzij de borstvoedingsthee die nu ook op mijn werk staat, en een met warm water gevulde latex handschoen als warmcompres (trucje van de kraamverzorgster) gaat het kolven op het werk prima. Kon ik dat ook maar zeggen van het flesvoeden: Mini weigert stelselmatig alle speentjes en flesjes. Avent, Dr. Browns, Medela Calma of gewoon, Tommy Tippee… Het maakt niet uit. Mini houdt zijn drinkbehoefte gewoon op totdat ik thuis kom.

Voeden is zo’n gewoonte geworden en ik voed Mini op thuisdagen nog steeds om de 2 a 3 uur. Niet alle voedingen zijn zo’n romantisch kwaliteitsmomentje tussen moeder en baby: ik weet nu hoe ik kan voeden en iPhonen of iPadden tegelijk. Soms, op de stille momenten kijk ik naar hem en denk: je bent zo groot, te groot voor de borst.

7 – 9 maanden

Maar we gaan gewoon door. Ook na introductie van de eerste vaste hapjes. Mini vind het namelijk niet echt boeiend. Ik had verschillende filmpjes gezien van dolenthousiaste baby’s die een heel stuk mango, pompoen of iets anders wat Rapley verantwoord is naar binnen harken. Mini niet. Die ontdekt eten vooral met zijn handen: knijpen, stampen, pureren, smeren. En vergeet vooral die wurgreflex niet. De eerste paar keren sta je als ouders doodsangsten uit wanneer je kind knalrood aanloopt omdat er een stukje te ver achter in zijn keel zit. Maar Mini kan zo door naar Jackass: kokhalzen en overgeven doet hij zonder enige moeite. En dan meteen weer door het volgende stukje uitproberen…

Ik ben blij dat hij nog steeds aan de borst drinkt, dan weet ik dat hij genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Het is voor ons beiden een rustmoment na dat hele eetcircus. Soms voed ik hem voor het eten, zodat hij rustig eet, soms erna als toetje. En tsja, soms ook allebei. Wanneer mijn voorraad op is, geven we hem biologische poedermelk van Albert Heijn op de creche en op de oppasdagen.

Inmiddels kolf ik nog maar 1 keer per dag, vlak voor of na de lunch. Snel om 5 uur naar huis om te voeden!

10 – 12 maanden

Officieel is mijn kolfrecht op werk voorbij. Maar ik krijg het niet voor elkaar. Mini drinkt nog steeds om de 3 uur, mijn borsten raken zonder kolven overvol en dan heb ik aan het einde van de dag lekkage. Daarom kolf ik nog een beetje om 3 uur ‘s middags, om de spanning eraf te halen. Ik bewaar het niet meer. Dat kolven ben ik ook wel beu aan het worden. Voeden vind ik geen probleem maar van dat kolven voel ik me net een koe. En dan ook nog eens het gedoe met die kolf en die bakjes uitkoken…

Intussen verlang ik af en toe aan ongestoorde tijd voor mezelf. Gewoon een dag alleen de stad in, zonder rekening te hoeven houden met een kind dat volledig aan mama is gehecht of om de 3 uur aan de  borst wilt, zonder te hoeven bedenken of je straks geen natte plekken in je shirt hebt. Om gewoon weer eens een jurkje aan te kunnen in plaats van een shirt/blousje met een broek of rok. Of een gewone bh te kunnen dragen in plaats van de 2 voedingsbh’s die om en om in de was gaan.

Mini eet inmiddels wel redelijk. We geven hem water, biologisch diksap zonder suiker en poedermelk in een tuitbeker of een beker met een rietje. Maar drinken doet hij nog het liefste aan de borst.

13 – 15 maanden

Tijdens de vakantie drinkt Mini weer fulltime aan de borst. Manlief begint voorzichtig over afbouwen, en ik kijk hem vragend aan. Hoe dan? Mini heeft een sterke wil die hij duidelijk laat merken. Als hij dorst heeft, trekt hij mijn shirt open en steekt zijn hoofd in de hals, op zoek naar mijn borst. Pulkt aan de sluitinkjes van de cups, of knaagt aan het kant van mijn voedingsbh. In het begint zegt hij nog: “Die?” en wijst naar mijn borst. Inmiddels zegt hij hij “Tiedjeh” en ik houd me voor dat vreemden niet begrijpen dat hij “Tietje”bedoelt. No way dat hij zich laat afleiden met drinken uit een beker!

Gelukkig is het kolven wel voorbij. En drinkt Mini op de momenten dat ik er niet ben gewoon en goed volle biologische melk uit een beker. Manlief heeft 3 maanden met hem geoefend en nu zegt hij als hij iets lekker vindt “Mmmmm” en zwaait met zijn handje langs zijn gezicht. De kleine circusaap doet het ook als antwoord op de vraag: “Is dat lekker?”. En, na een dag substituutmelk te hebben gedronken, na een slokje aan de borst…

En nu: afbouwen

Het liefste zou ik willen dat ik Mini alleen nog maar ‘s ochtends voor het opstaan en ‘s avonds voor het naar bed gaan hoefde te voeden. Net zoals ik zou willen dat hij doorsliep. Maar ik heb er blijkbaar niets over te zeggen. Misschien is het mijn eigen schuld. Ben ik te nonchalant, moet ik strenger zijn en hem de borst weigeren. Maar dat kan ik niet. Ik heb het uithoudingsvermogen niet en als ik dan dat tevreden en lieve koppie van hem aan de borst zie, dan klopt het weer helemaal.

Voordat ik beviel, had ik me voorgenomen om in ieder geval 6 maanden borstvoeding te geven. En dan als het lukte, 9 maanden, net zoals bij Junior toen hij klein was. Met een jaar als duurvoeddoel. Over 18 of 24 maanden, zoals de WHO eigenlijk voorschrijft, durfde ik eigenlijk niet na te denken. Dat is toch voor hippies? Nu is dat niet zo’n ver-van-mijn-bed show meer.

Het zal wel goed komen, net als het nog niet doorslapen. Hoop ik.

Tips voor baby en mama vriendelijk afbouwen van borstvoeding zijn van harte welkom!

xoxo – Irene

2 thoughts on “15 Maanden Borstvoeding – terugblik

  1. Kan je geen advies geven. Ik heb (lang geleden) 3 maanden de borst gegeven en moest acuut stoppen ivm medicijnen. Gelukkig ging hij makkelijk aan de fles.
    Maar ik vind het wel knap hoor!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.