How-to: wasbare luiers voor beginners

  1. 20131028-223942.jpg

Mini draagt wasbare luiers. SAY WHAT? Waarom? Milieu, geld, het tere babyhuidje en versnelde zindelijkheid in de toekomst. Ik hoop een mooie en leuke wereld voor hem achter te kunnen laten. En als ik daar meteen mee kan beginnen door de vuilnisbelt te doen slinken door geen luiers te hoeven weggooien, dan is dat toch een goede start!

Lees hier de 5 belangrijkste dingen die je moet weten over wasbare luiers.

1. Startset: wat te kopen

  • 20 tot 24 wasbare luiers. Met wasbare luiers moet je wat vaker op een dag verschonen, het liefste om de 3 uur. In het begin wat vaker, als je met een oudere baby begint minder. Per dag heb je dus 8 a 10 luiers nodig. Met 20 tot 24 luiers heb je steeds een set in de kast, een een set in de was/aan de lijn. Daarmee kom ik precies uit.
  • Papieren inleggers. Deze inleggers houden het kontje van je baby langer droog én beschermen de luier tegen nare vlekken. Wanneer je baby vast voedsel eet, kun je de babypoep met papiertje en al in de wc kiepen en doorspoelen. De papieren inleggers komen op een rol met 100 vellen. Ik doe ongeveer 2 weken met een rol en heb voor het gemak een voordeelverpakking van 8 rollen gekocht.
  • Luieremmer.Als je je afvroeg waarom je een luieremmer bij de babyuitzet moest hebben: dat is nu heel handig. Zeker als met een wasnet erin. Vieze luier erin, deksel erop en als de emmer vol is naar de wasmachine. Wasnet eruit tillen en in de machine mikken. Deurtje dicht en wassen maar!

2. Wassen

Een kind kan de luierwas doen. Echt waar. Met een wasnet hoef je de vieze luiers niet eens aan te raken. Eerst gebruikte ik ecologisch waspoeder van de Albert Heijn, zonder parfum en weinig enzymen. Nu heb ik een wasbol gekocht. Die gaat in de trommel. Voor het gevoel doe ik er nog een schepje waspoeder en wat druppels tea-treeolie in het wasbakje. Tea-treeolie heeft anti-bacteriële werking en ruikt lekker schoon. Ik draai een lang (kookwas)programma op 30 graden, met voorwas en intensief spoelen. De truc om luiers schoon te krijgen is namelijk water!

9 van de 10 keer komen de luiers er brandschoon uit. Soms blijven er toch nog kleurvlekken achter. Dan leg ik de luiers een dagje buiten. Het zonlicht (ook op een bewolkte dag) bleekt de vlekken weg. Geen OxiAction, geen Shout, geen andere vlekkenverwijderaars. Gewoon UV-B stralen. En die helpen ook fantastisch tegen transpiratievlekken in witte t-shirts en overhemden.

Bij het uithalen van de was verwijder ik de papieren inleggers die zijn mee gewassen en gooi die weg. De luiers hang ik aan de lijn te drogen. NIET IN DE DROGER! Ze slijten onnodig, het is zonde van het geld en slecht voor het milieu. En aan de lijn worden de luiers beter droog, waardoor ze ook beter absorberen.

3. Verschonen

Als je een pamper kunt verschonen, kun je een wasbare luier verschonen. Zeker met alles-in-een luier als de Easyfit of een pocketluier als de Rumparooz. Na het drogen haal ik alle luiers van de lijn. Ik maak de luiers op maat met de drukknoopjes, vouw, leg of klik de inleggers in de luier en leg ze in de commode. Dit is maximaal 10 minuten werk. Op een oppasdagje voor opa en oma maak ik alles verschoonklaar door ook papieren inleggers in te vouwen.

Met de luiers met klittenbandsluiting vouw ik de tabjes naar binnen zodat de luiers niet aan elkaar klitten in de was. Billen vegen met doekjes en in de vieze luier leggen. Luier dubbelvouwen en in de luieremmer gooien. Ik gebruik wasbare billendoekjes. Het was een logische stap na de wasbare luiers en ‘gewone’ billendoekjes worden toch wat zompig in de wasmachine. Ik heb een nu afsluitbare box met badstofdoekjes. De doekjes stop ik nat uit de was in de box en giet een mix van water, babyolie en wasgel of shampoo en wat lavendelolie er overheen. Ik bewaar de mix in een oud waterflesje en giet dat over de doekjes. Het aanmaken van de doekjesmix is maximaal 5 minuten werk.

Schone luier omdoen als gebruikelijk, eventueel overbroekje erover heen, klaar!  Bij een bamboe luier met overbroekje check ik altijd wel of alles binnenboord zit. Het verschonen van een bamboe luier kost daardoor wel iets meer tijd.

Billencrème gebruik ik niet, behalve ‘s nachts. In wasbare luiers zitten namelijk geen chemische vochtslurpers die de grootste veroorzakers zijn van luieruitslag. ‘s Nachts doe ik het preventief, omdat hij dan toch langer nat blijft. Om bij het natuurlijke thema te blijven gebruik ik billenbalsem van Weleda.

4. Kleding

Met wasbare luiers wordt het kontje wel dikker. Het is wel opletten bij het kopen van broekjes of zijn kontje erin past. Rekbare jersey broekjes met een hoger kontje zijn nu het fijnst, bijvoorbeeld van Name It of Mexx. Bij Zara verkopen ze ook harembroeken, ook in jeans. Maar een broek een maat groter helpt ook.

Bij de rompertjes ben ik op zoek gegaan naar wat langere modellen. De Organic Stretch van Hema bijvoorbeeld zijn niet zo duur en passen goed om de luier. Ook de rompertjes van Petit Bateau passen goed bij onze slanke baby.

5. Eropuit

Voor een dagje weg of uit logeren pakte ik eerst het benodigde aantal luiers in met papieren inlegger. Nu gebruiken we wegwerpluiers voor onderweg, uit luiheid. Maar het kan wel, het kost ook niet zoveel moeite. Dat gaat namelijk zo:

Voor de wasbare doekjes heb ik een zakje waar ik ze in kan bewaren. Voor de vieze luiers heb ik een klein waszakje of een oude zwemtas. Bij verschonen trek ik de doekjes uit het zakje en stop de vieze luier in daarvoor bestemde tas. Die bewaar ik of in mijn luiertas of onderin de kinderwagen. Bij thuiskomst gooi ik de zak leeg in de luieremmer.

Disclaimer: nadelen van wasbare luiers

Ik kan maar een echt nadeel benoemen van wasbare luiers. En dat is de lucht als je je baby (te) lang in dezelfde luier laat. Manlief omschreef het treffend als ‘konijnenhok’ of ‘verbrand haar’. Na een paar uur, en dus zeker na een nacht, stapelen al die plasjes op tot een sterke ammoniakgeur. Ook de luieremmer ruikt naar konijnenhok als je hem opent. In wasbare luiers zitten namelijk geen parfums of vochtslurpers die de urine omkapselen en vrij houden van zuurstof. Voor stankvrije luiers is de enige truc: tijdig verschonen. ‘s Nachts doe ik een extra inlegger in de luier. Dat scheelt flink. In de luieremmer druppel ik wat teatreeolie na het wisselen van de waszak.

En dan hebben we het nog niet gehad over de kosten. Over een hele luierperiode zijn wasbare luiers goedkoper. Voor 1 kind scheelt het 500 tot 1000 euro, afhankelijk van welke wasbare luiers je koopt en met welke wegwerpluiers je de kosten vergelijkt. En dat is inclusief energiekosten voor de wasmachine. Ben je van plan ze voor een tweede te gebruiken, dan loopt die winst nog eens op. Maar je moet de hele set wel van tevoren kopen. Nieuw heb je het over een investering van ongeveer 500 euro. Dat is wel even wat anders als elke week een pak luiers van een tientje… Ik heb in de eerste maanden na de geboorte van Mini de collectie maandelijks opgebouwd. Je kunt ook eerder beginnen tijdens je zwangerschap, of de luiers op je geboortelijst zetten.

Wasbare luiers voor hippies? Wat vind jij?

xoxo – Irene

Dit is een aangepaste versie van een review die ik schreef voor Babybum.

One thought on “How-to: wasbare luiers voor beginners

  1. Voor de natte luiers heb je ook een luierzak die afsluitbaar is dat is zeker aan te raden.
    Wij hebben alles via http://www.pocketluiers.nl gekocht want die hebben goedkope wasbare luiers van goede kwaliteit.
    Ons kindje loopt er nu al anderhalf jaar in en raad het iedereen aan !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.