Het noodlot van een Sinterklaas afvallige – oefening in vrijgevigheid

20131103-123155.jpg

Nu we Junior van zijn Sinterklaasgeloof hebben ‘afgeholpen’ (wat me trouwens doet denken aan de uitdrukking ‘mijn hond is geholpen’, maar dat is een ander verhaal), hebben we met hem afgesproken dat hij met de volwassenen meedoet met het lootjes trekken. Hij krijgt een lootje via zijn eigen e-mailadres (hoe cool is dat) en wij geven hem 20 euro om een kado te kopen. Zelf kopen, zelf inpakken, zelf gedicht schrijven. Maar hij heeft maar de helft van de boodschap gehoord.

Junior: “Mag ik maar voor 20 euro een kado op mijn lijst zetten, mama?”

Ik: “Ja jongen, je krijgt er toch ook een kado van 20 euro voor terug. En minder mag ook hoor, het gaat om het geven, niet het krijgen.”

Junior: “Je gaat me toch vertellen dat we met Kerst ook lootjes moeten trekken, he?”

Ik: “Nee hoor jongen. We doen toch niet met Kerst aan kadootjes?”

Junior: “Dus alleen voor de kinderen?”

Ik: “Nee, we doen niet met Kerst aan kadootjes.”

Junior (ongelovig): “ECHT??”

Nou heeft hij wel een punt. Zus en ik zeggen altijd stelselmatig dat we niet met kerst aan kadootjes doen. Maar we weten dat onze moeder het niet kan laten. Dus kopen wij ook kadootjes. En zeggen we met zijn allen terwijl we naar de lading kadootjes onder de kerstboom kijken “We zouden toch niks doen?” Het verschil zit er echter in, dat die kadootjes er liggen, omdat mensen zo graag iets willen geven. Niet omdat mensen iets willen krijgen. Vrijgevigheid versus hebzucht.

Dus Junior, zolang je het vraagt omdat je zo graag met Kerst wilt krijgen, is het antwoord: “Nee, we doen niet met Kerst aan kadootjes”. En voor de nieuwsgierige ouders die het echt willen weten: natuurlijk kopen we nog wel kadootjes voor hem. Dat hoeft Junior alleen niet te weten.

Sinterklaas, Kerst of allebei? Wanneer geef jij cadeaus tijdens de decemberfeesten?

xoxo – Irene

Ook leuk om te lezen:

Advertisement

One thought on “Het noodlot van een Sinterklaas afvallige – oefening in vrijgevigheid

  1. wij geven met sinterklaas kleine kadootjes en met kerst krijgen ze allemaal 1 ding waar ik ze het hele jaar al smachtend naar zie verlangen! mama heeft het hele jaar briefjes geplakt in haar stiekeme kadootjes boek 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.