Vega boys: 5 principes voor vegetarisch eten met kids

Foto met dank aan Stéfan via Flickr.
Gij zult groenten & fruit eten! Foto met dank aan Stéfan via Flickr.

Wat op tafel te zetten, dat is een blijvend dilemma, zelfs zonder bijzondere diëten of allergieën. Wanneer het vegadag is (overigens geen vaste dag in de week) zijn er een aantal principes op basis waarvan ik een lekkere, voedzame en gezonde vegatarische maaltijd op tafel kan zetten, die ook niet te veel bereidingstijd nodig heeft. En, niet onbelangrijk, niet onaangetast de vuilnisbak in verdwijnt.

1. Risotto Rules

Risotto is een favoriet vegetarisch gerecht in huize Finkelstein. Lekker, met veel kaas erdoor en erover! Dat maakt het een machtige hap, waarbij de jongens (groot en klein) vlees niet missen. Een shortlist van onze favo vega risotto’s:

  • Bloemkoolrisotto met pittig broodkruim
  • Risotto ai funghi
  • Risotto met wortel, spinazie en geitenkaas

2. Super Soep

Lang leve de staafmixer. Het voelt een beetje als vals spelen, maar als je groenten pureert tot een volle soep (met aardappel of linzen in plaats van room als bindmiddel) gaan er heel veel soorten groenten naar binnen. Zonder vlees! Mijn jongens zijn dol op soep:

De traditionele erwtensoep en tomatensoep lusten ze ook graag, maar dan wel met spek en rookworst (erwtensoep) of gehaktballetjes (tomatensoep). Dat telt officieel  niet, maar in het kader van ‘minder vlees eten’ kan dat wat ons betreft prima.

3. Met liefs, kaas

Er zijn heel veel vegetarische vleesvervangers te koop: groenteburgers, kaasburgers, valess burgers, vegetarische worst etc. Ik vind dat rare dingen: het is geen vlees, maar het ziet er uit als vlees en ze proberen het naar vlees te laten smaken. Alsof er iets mis is met groenten. Op vegadag probeer ik altijd iets te maken waar groenten de ster zijn van het bord. Met een glansvolle bijrol voor: kaas. Een paar vegagerechten met veel kaas die in goede aarde vallen bij mijn vleesetende jongens:

  • Kaasfondue
  • Ravioli met ricotta en spinazie
  • Couscous met 7 groenten en feta

4. Blij ei

Een andere makkelijke, goedkope eiwitbron voor vegetariërs: ei.

  • Vegetarische nasi met omeletslierten
  • Gegrilde groene asperges met zachtgekookt ei
  • Spaanse tortilla

 5. Bringing home no bacon, just beans

Bonen en peulvruchten zijn een geweldige eiwitbron en vallen reuze in de smaak bij de jongens. Ik vind ze zelf het lekkerst in een stoofpotje met spekjes of worst, maar er zijn een paar ook een paar bonenrecepten die 100% vega en jongensvriendelijk zijn:

Met de wekelijkse blogpost ‘Vega voor Jongens’  hoop ik deze lijst van vegetarische en kindvriendelijke recepten uit te breiden. Dan zal ik deze post ook bijwerken met linkjes naar de recepten van de gerechten die hierboven genoemd staan. Jouw hulp is daarbij van harte welkom!

Heb jij nog goede vegetarische en kindvriendelijke recepten? Laat het me weten!

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.