Uit eten met kids: Hotspot Hutspot

Hotspot Hutspot Lomba

“Goedenavond, mag ik uw jas aannemen?” Er staat een jongen bij de deur van het restaurant. Hij is denk ik 10 jaar, misschien 11. Over zijn rode t-shirt en jeans draagt hij een bruin schort met een rode theedoek in zijn zak. Zijn collega is niet veel ouder. “Onder welke familienaam had u gereserveerd?”, vraagt hij beleefd. We zeggen onze naam en hij zoekt ons op in het reserveringsboek. Een kok in een witte kombuis kijkt goedkeurend over zijn schouder mee. “U mag daar plaats nemen”, zegt de eerste jongen en wijst een tafel voor ons aan. Zijn collega loopt intussen naar achteren om onze jassen op te hangen. Hij komt even later terug met een kinderstoel voor Mini.

We zijn bij Eethuis Hotspot Hutspot. En wees niet bang, het gaat hier niet om kinderarbeid. Hotspot Hutspot is een sociale onderneming in Rotterdam Lombardijen waarbij kinderen van 10 tot 16 jaar een alternatief krijgen aangeboden voor hangen op straat. Van donderdag tot en met zaterdag kunnen kinderen die dat leuk vinden na schooltijd helpen in de moestuin, helpen in de keuken en bedienen in het restaurant. Bijkomend voordeel 1: ze leren koken. Bijkomend voordeel 2:  ze leren over gezonde voeding. Bijkomend voordeel 3: ze eten een gezonde maaltijd. Bijkomend voordeel 4: ze doen sociale vaardigheden op. Maar dat is niet het enige: de begeleiders van de kinderen bestaan uit werkloze jongeren (20+) die zo werkervaring opdoen. Zij worden op hun beurt weer begeleid door een handjevol vrijwilligers en een paar betaalde krachten. Bekijk het filmpje om een goede indruk te krijgen:

Bij Hotspot Hutspot werken ze met uitsluitend biologische producten. Een gedeelte komt uit de eigen moestuin aan de Guido Gezelleweg, het meeste van Zorgboederij Buytenhof. Elke week hebben ze een nieuw driegangenmenu voor 7 euro. Een fles kraanwater is gratis (kom daar maar eens om in een ‘gewoon restaurant’!) en ze hebben ook biologische vruchtensap en frisdrank (ja, ook cola!), (munt)thee en koffie.

Weekmenu 46

Dit is wat er bij ons op het menu stond:

  • Huisgebakken stokbrood en verse kruidenboter
  • Verse spaghetti vongole
  • Ovenschotel van witlof, remekerkaas en pastrami op een aardappelpuree
  • Tiramisu

De jongens die ons bedienen doen het fantastisch! Echt, ik zou willen dat ik bij elk restaurant zo bediend zou worden. “Kan ik u nog wat anders te drinken aanbieden?” vraagt de ene, nadat zijn collega onze waterglazen heeft gevuld. Hij probeert het eerst uit het hoofd, maar besluit na 3 drankjes toch een bon te maken. Ook nadat ze de eerste gang hebben geserveerd, vragen ze netjes of we nog wat willen drinken.

Hotspot Hutspot is een sociale onderneming, maar hebben wel de ambitie om kostenneutraal of zelfs winstgevend te zijn met het restaurant, zonder subsidie of bijdrage van de woningbouwvereniging zoals nu nog het geval is. Dan moet het eten ook zoals een gewoon restaurant op zijn eten beoordeeld worden. En dat valt helemaal niet tegen!

Bij het driegangengerecht krijg je gratis stokbrood met kruidenboter. Het stokbrood wat ze zelf hebben gemaakt mist helaas een krokante korst. Misschien is de oven niet heet genoeg, of hebben ze het deeg niet lang genoeg kunnen laten rusten. De kruidenboter is wel heel lekker, met veel peterselie.

20131116-084910.jpg

Het voorgerecht is eenvoudig maar mooi opgemaakt, in een juiste portionering. De spaghetti is mooi dun, ik zou het zelf nog eerder omschrijven als linguini. En goed al dente gekookt! Ook de kokkeltjes zijn juist gegaard, precies kort genoeg. En de porties bevatten ook lekker veel kokkels, jammie! Maar wie ooit zelf kokkeltjes heeft gekookt weet wat een pestklus het is om die goed uit te spoelen en zandvrij te maken. De kokkeltjes hebben dus jammer genoeg een gritty bite.

20131116-084933.jpg

De ovenschotel komt in kleine terracotta schaaltjes. Op een laagje aardappelpuree liggen reepjes witlof op plakjes pastrami met daarover een mix van gesmolten kaas en geitenkaas. Junior krijgt een portie met extra veel kaas, zouden ze expres kindvriendelijke versies gemaakt hebben? Het ziet er in ieder geval mooi uit! Heel kritisch bekeken kloppen de verhoudingen niet in dit gerecht: er is te weinig eiwitbron, en te veel koolhydraten. Maar smaken doet het wel!

20131116-084920.jpg

Om zeven uur vertrekken de kinderen. De chefkok roept de gasten op om hen te bedanken met een applaus. Dat krijgen ze, en verdiend ook! Glunderend gaan de jongens naar huis. Wij krijgen van de overgebleven volwassenen het dessert uitgeserveerd: tiramisu in een glas. Koffie of niet, ook de kleintjes vinden het dessert heerlijk. Het gaat erin als koek!

Oordeel: hier komen we terug

Hotspot Hutspot is om meerdere redenen een restaurant waar we we niet voor de laatste keer aten, en wel hierom:

  • Lekker biologisch eten
  • 7 euro voor driegangenmenu
  • Goede service
  • Gezellige sfeer
  • In de buurt

Hou er wel rekening mee dat in verband met de leeftijd van de kinderen de keuken tot 17.30 tot 20.00 geopend is. Je kunt tot 19.30 uur aan tafel. Er is plek voor 20 personen, reserveren is handig! Nu zit het restaurant nog in een oud winkelpand aan de Dumasstraat, maar verhuist binnenkort naar de Guido Gezelleweg waar ook de moestuin is. En vind je Lombardijen te ver? Er is ook een Hotspot Hutspot in Schiebroek!

Junior was zo enthousiast, dat hij zich meteen heeft opgegeven. En hoewel hij eigenlijk nog een jaartje te jong is, staat hij vandaag in de keuken en de bediening. Hij is met heel veel plezier naar zijn eerste ‘werk’ gegaan. Ik ben benieuwd naar zijn verhalen vanavond! Die zal ik natuurlijk hier delen.

Adres

Eethuis Hotspot Hutspot
Dumasstraat 263
3076 HL Rotterdam (Lombardijen)
http://hotspothutspot.tumblr.com

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.