6 Redenen om de Bruggenloop te lopen

The Rotterdam Skyline is SO sexy
The Rotterdam Skyline is SO sexy

Ik houd van Rotterdam. Mijn favoriete hardlooprondje is een Rondje Bruggen: Maasboulevard,Willemsbrug,  Kop van Zuid, Erasmusbrug. Drieënhalve kilometer hardlopen met skylineporn. Vooral aan het einde van de dag als je over de Willemsbrug loopt en aan je rechterhand de Erasmusbrug ziet uitgelicht met een dramatische achtergrond van een ondergaande zon. De lucht die blauw, groen, oranje, rood en geel kleurt. Skylineseks. De Bruggenloop is bijna 5 keer zo lang, maar misschien wel 10 keer zo gaaf. Hier is waarom:

1. Holy crap! Ik loop 15 kilometer!

15 kilometer is precies een afstand die, als je 10 kilometer kunt lopen, haalbaar is én vet indruk maakt.

2. Whatta?! Ik loop hoogteverschillen!

Dacht je dat je in vlak Nederland geen ‘heuvels’ kon lopen? Het Varkenoordse viaduct, de Erasmusbrug en de Van Brienenoordbrug zijn meer dan gelijkwaardige urban alternatieven. Het voordeel van hoogteverschillen lopen: je wordt er supersterk van. En mocht je dat nog niet zijn tijdens het beklimmen daarvan, dan voel je je ieder geval wel zo.

3. Say what? Ik loop een rondje Rotterdam!

De mooiste 15 kilometer van Nederland
De mooiste 15 kilometer van Nederland

Het parcours van de Bruggenloop is denk ik wel een van de mooiste looproutes van Nederland, want a. lekker veel en breed vers asfalt, b. supervet uitzicht, c. landmarks all over the place. Je begint al bij de Kuip als startpunt, loopt vervolgens over de Eramusbrug, langs de Maas, over de Van Brienenoord en dan weer terug naar de Kuip. Door die landmarks is de route heel gemakkelijk in 3 stukken van 5 kilometer te verdelen, dat maakt het lopen psychisch al een stuk gemakkelijker. De Erasmusbrug over is 5 kilometer, tot de Van Brienenoord is het 10 kilometer, en daarna is het nog maar 5 kilometer heuvelaf terug naar de Kuip.

4. Hoera! Running Apart Together

Met Business Partner en Running Buddy Peter
Met Business Partner en Running Buddy Peter

Als moeder loop ik meestal solo, vaak ook expres (lees ook: Moeders lopen solo). Die lange trainingsloopjes van 12  kilometer vielen me behoorlijk zwaar en er waren dagen dat ik dacht dat ik NOOIT15 kilometer aaneen zou kunnen lopen. Dat komt, omdat ik ze alleen liep. Er is iets magisch aan het lopen in wedstrijdverband. Adrenaline, groepsgevoel, competitiedrang…. Ook al loop je alleen, doordat je met zijn duizenden over het asfalt stampt, zijn die kilometers een stuk draaglijker. Het is fijn om naar iemand toe te kunnen lopen, of je vizier op iemand zijn rug te kunnen houden. Voordat je het weet loop je op de finishlijn af. En ook al is het druk in het begin, duurt het voordat je je ritme vindt, ik loop altijd gemakkelijker, sneller en beter dan tijdens trainingsloopjes. Met andere woorden: Persoonlijk Record, hier kom ik!

5. Hell yeah! Supergoed shopexcuus

Je moet veel laagjes shoppen als je in de winter loopt.
Je moet veel laagjes shoppen als je in de winter loopt.

Het mooie aan een hardloopwedstrijd in de winter is dat je goede kleding nodig hebt, bij voorkeur in verschillende laagjes (lees: meerdere dingen). Na je standaard sportbh heb je namelijk ook nodig: vochtafdrijvend basislaagje, warmteisolerend buitenlaagje en eventueel wind- en regenwerend laagje. Je wilt ook kunnen kiezen of je het volgende aandoet: hardloopmuts of hoofdband en hardloophandschoenen. Check voor voorbeelden: Running Gear For Fall.  Het was supermooi weer tijdens deze editie van de Bruggenloop, dus uiteindelijk waren muts, handschoenen en jas niet nodig. Maar toch. Je wilt niet zonder zitten.

6. Bling Baby! Blinkend bewijsmateriaal

Foto van Dorothe via djaktief.wordpress.com

Ok, het is geen zilveren Tiffany armbandje zoals bij de Nike Women’s Marathon. Maar de medaille voor de Bruggenloop hoef je echt niet ergens onderin de kast te gooien. De medaille van dit jaar past uitstekend in de kerstboom als versiering. (Note to self: misschien al mijn medailles in de kerstboom hangen als trofeeboom?)

Wat is voor jou de belangrijkste reden om aan een hardloopwedstrijd mee te doen?

xoxo – Irene

Advertisement

2 thoughts on “6 Redenen om de Bruggenloop te lopen

  1. Hi Irene,

    Ook jij proficiat met je prestatie. Ik las dat je nog net iets sneller was als ik in de uitslagen, maar we verschillen een paar jaartjes en moeten het in onze leeftijdscategorie beoordelen. Er zijn veel leuke loopjes in Rotterdam en omgeving, maar de Bruggenloop is speciaal door de avondsfeer, het parcours, de geweldige vrijwilligers en relatief veel publiek ondanks de kou..

    Groetjes,

    Dorothé

    1. Dat is het mooie aan hardlopen, vind ik! Ieder zijn eigen wedstrijd. En hoewel je niet als eerste de streep overkomt, kun je toch een winnaar zijn. Hoe gaaf is dat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.