Weg met goede voornemens! Hoe je wel je krijgt wat je wilt.

Foto: Bullseye by smswigart, under licence CC BY 2.0
Foto: Bullseye by smswigart, under licence CC BY 2.0

Heb jij nog goede voornemens voor dit jaar? Het is een standaardvraag de komende weken. Een nieuw jaar, een nieuw begin. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maar er is iets geks met goede voornemens. Het blijven vaak voornemens. Iets wat je wel wilt, maar niet waarmaakt. Hoe komt dat toch?

Het zit denk ik in het woord besloten. Voornemens, iets wat je je voorneemt. Een goed voornemen is niet meer dan een intentieverklaring, een inspanningsverplichting op zijn hoogst. “Ik ga wel proberen om… (vul hier voornemen in), maar als…(vul hier elk willekeurig excuus in), dan ben ik ontslagen van mijn voornemen.” Dat is wat je met een voornemen zegt. Daarom zeg ik: Weg met goede voornemens!

Maar hoe maak je dan gebruik van deze nieuwe ronde? En hoe benut je wel met succes deze nieuwe kansen? Mijn plan: een doelenlijstje.

“You say po-tay-to, I say po-tah-to”  – the Gershwin Brothers

Doelen, voornemens…. is dat niet hetzelfde? Nee, dat is het niet! Doelen en voornemens zijn aan elkaar verwant, maar niet hetzelfde. Met een doel zeg je: “Ik zal .. (vul hier doel in), zelfs als…(vul hier excuus in), dan blijf ik mijn best doen om dit doel te realiseren.”

En dan nu boter bij de vis: mijn doelenlijstje voor 2014

  1. Ik doe uitdagend werk.
  2. Ik ben gelicenceerd BodyBalance-instructeur en geef BodyBalanceles.
  3. Ik loop een halve marathon.
  4. Ik gebruik mijn getrouwde naam.
  5. Ik schrijf tenminste 1x per week een blog.

Wat zijn jouw doelen voor 2014?

Gelukkig nieuwjaar – Irene.

One thought on “Weg met goede voornemens! Hoe je wel je krijgt wat je wilt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.