Wees de beste die je kunt zijn

Foto: Rachel Bermingham I’m not perfect, I was born to be awesome, by BK, under CC BY 2.0 license.

Zo gaan je doelen in een week op zijn kop. Schreef ik nog in De Perfectie Van Onvolkomenheden dat ik voldoende goed genoeg wilde gaan vinden, vind ik mezelf kort daarop in een Les Mills opleiding waarin alleen het beste uit jezelf halen goed genoeg is. Dayumn.

Dat is nogal wat voor deze geek die van under-achieving haar primaire overlevingstrategie heeft gemaakt. Mijn 6-jes inzet was vaak meer dan genoeg voor een 8 resultaat. Onder het mom van de 80-20 regel heb ik me zelden ingespannen voor grootse daden, omdat dat buiten mijn comfortzone lag. Omdat ik daar kon falen. Waarom zou ik dat risico lopen?

Bij Les Mills is voldoende niet goed genoeg. Als instructeur is het je edele plicht het beste uit je deelnemers te halen. En jij hoort hun rolmodel te zijn. Dus moet jij ook het beste uit jezelf willen halen. De drie lange trainingsdagen waren een voortdurende, keiharde confrontatie met mezelf. Eerst beseffen dat echt niet alles me makkelijk afgaat. Want holy moly, wat waren die Warrior-poses, de Plank en de Crocodile toch zwaar! En nu weet ik ook weer waarom ik jaaaren buikspieroefeningen heb ontweken. Want daar heb ik dus eigenlijk een bloedhekel aan.

En tegelijkertijd moet ik het perfect uitvoeren. Want dat kan ik, volgens de trainer. Als ik het niet perfect uitvoer, dan ziet het er gemakzuchtig uit, zegt hij. Alsof ik me er met een Jantje van Leiden van af maak. (Wie was Jantje van Leiden eigenlijk, vraag ik me af, en wat deed hij dat hij zelf tot een spreekwoord werd?) En dan wordt mijn techniek afgekeurd. En slaag ik niet voor mijn BodyBalance licentie.

“Een vat vol tegenstrijdigheden”, noemde de trainer me. En vat dat aan de bak moet om bepaalde oefeningen goed genoeg uit te kunnen voeren. En tegelijkertijd andere oefeningen perfect moet uit oefenen. Want pas doen ben ik aan het werk om de beste te worden die ik kan zijn. En dat heeft gek genoeg helemaal niks met perfectionisme te maken.

Dat heb ik dan weer uit het boek van Brene Brown waar ik in bezig ben. Streven naar het beste van je kunnen is wat anders dan streven naar perfectie die niet in je bereik ligt. Dat bereik je namelijk nooit. En dan is alles wat je doet nooit goed genoeg. Als je streeft naar het beste van je kunnen, kan iets imperfects toch perfect zijn. En soms, soms is perfectie ook jouw perfectie. Bummer.

Nog 3 maanden om dat te bereiken en mijn dvd in te sturen voor beoordeling.

xoxo – Irene.

One thought on “Wees de beste die je kunt zijn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.