Baby sleeping under knitted blanket with a T

3 Nieuwe manieren van ouderschap

English

Rust, Reinheid, Regelmaat… Het lukt me maar niet om me aan die regels te houden. Vergeet ik vandaag ook nog eens de afspraak op het consultatiebureau. Had hij prikjes moeten krijgen? Of was dit een gewone afspraak waar ik op mijn kop krijg dat hij niet genoeg groeit, niet genoeg eet of dat ik hem verwen? Gelukkig zijn er nieuwe ouderschapsstijlen die niet inspelen op mijn schuldgevoel.

1. CTFD: Calm The Fuck Down

In het Nederlands te vertalen naar: Geen Paniek!

Er is namelijk niks aan de hand dat niet verholpen kan worden. Junior had er vroeger een handje van om ALTIJD zijn beker appelsap om te gooien. Ik overdrijf niet. Altijd. Elke keer. Je kon er op wachten. Op een gegeven moment hielden we weddenschappen WANNEER hij de beker zou omgooien: als het net op tafel stond, of toch op het einde? Andere weddenschappen gingen in op HOE hij de beker zou omgooien.

Ik werd er gestoord van, kreeg paniekaanvallen bij mensen met zo’n stylish kinderloos huis. Nee hoor, hij hoeft niks te drinken. Maar hee: Calm The Fuck Down. Het is maar appelsap. Daar hebben ze Ballerinadoekjes voor uitgevonden. En dat geldt voor al het andere ook. Ook als je baby poep op de muur smeert, een zakje chips op de grond uit schudt, of al zijn eten op de grond gooit.

Het geldt ook voor die moment waarin je baby je tot wanhoop brengt en jij eigenlijk alleen maar kunt denken: “Waarom? Waarom? WAAROM?” Waarom wil je alweer aan de borst? Waarom ben je alweer wakker? Waarom moet je nog steeds huilen? Waarom wil je alleen door mama getroost worden? Deze existentialistische gewetensvragen ga ik in dit leven in in ieder geval niet oplossen, zeker niet met gemiddeld 4 uur slaap per nacht. Dit is wat ik doe:

1. Haal adem. Zucht.

2. Calm The Fuck Down.

Dat is het. Niks meer, niks minder. Okee, op goede dagen drink ik er een glas wijn bij. Of twee.

2. CIGT: Chill, I Got This

Een ouderschapstijl in de categorie “Fake it until you make it”. Uitermate geschikt voor de optimistische ouders, of met een oceaan aan zelfvertrouwen. Deze ouderschapsstijl is overigens ubersexy wanneer deze door papa’s wordt uitgeoefend. Een aantal voorbeelden:

  • Honey, Chill. I Got This. Ga jij maar lekker met je vriendinnen een middag naar de sauna. Ik zorg wel voor de kinderen, eet met ze en breng ze naar bed. Dan kunnen we als je thuis komt samen op de bank nog een filmpje kijken.
  • Honey, Chill I Got This. Blijf jij maar lekker in bed liggen zodat je ook eens kan slapen. Ik sta wel om de 2 uur op en blijf de halve nacht de baby heen en weer wiegen tot hij in slaap valt.
  • Honey, Chill I Got This. Blijf jij maar lekker in bed liggen. Ik breng de oudste wel naar school en de jongste naar de crèche en haast me daarna naar mijn werk. Kan jij eens ouderwets lekker douchen en rustig je haar en make-up doen.

3. Relax mama!

De combinatie van het wat cynische CTFD en CIGT is de Relax Mama! ouderschapsstijl. Optimistisch nonchalant, zo zou ik het omschrijven. Huis niet aan kant? Relax, mama! Alsof het bij die andere mama’s spic en span is. En zelfs dan nog….  Schooluitvoering vergeten? Relax, mama! Volgend jaar weer een kans. Bovendien is je kind echt niet getekend voor het leven omdat jij er een keertje niet was. Te laat opgestaan na een brakke nacht vol slapeloze baby’s of peuters? Relax, mama! Breng ze lekker in je (stylish verantwoorde) joggingbroek en trui naar de crèche of school. Met sportschoenen lijkt het net alsof je meteen door naar de sportschool gaat.

Nog een andere geruststelling: weet dan dat je echt niet de enige bent. Op Facebook delen andere relaxte mama’s op De Club van Relaxte Moeders hun onvolkomenheden met een dikke knipoog en een flinke dosis zelfspot. Maakt ons er echt niet minder om. Relax mama geldt trouwens even goed voor de papa’s. Alleen lijken die er wat meer natuurtalent voor te hebben.

Hoe zou jij jouw ouderschapsstijl omschrijven?

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.