Review: Peugeot 508 Allure 2.0 hybrid4

Chicks with guns. Dat is waar ik aan moet denken als ik over auto’s praat. Ik kan auto’s echt mooi vinden, en dat gaat verder dan de lakkleur. Lijnenspel, grootte van de velgen, rijdynamiek, stuurgevoel… Ik weet wat mannen bedoelen als het daarover gaat. Alleen bij koppel en andere hele technische termen haak ik af. En toch bekruipt me dat beeld uit Pulp Fiction waarin Louis (Robert de Niro) een promofilm over wapens bekijkt waarin een blondine in bikini verlekkert in de camera hijgt: “I just LOOOOVE my AK47” waarin ik over auto’s praat. Maar dat gezegd hebbende, een eerste review van onze nieuwe auto, de Peugeot 508 Allure 2.0 hybrid4. Uit vrouwenperspectief. Je bent gewaarschuwd.

Businessbabe

De 508 is een een sedan, en heeft daardoor meteen de uitstraling ‘zakenauto’. En dat is het ook. Als opvolger van onze Saab 9-3 2.0 Aero is het verschil ook in uiterlijk meteen duidelijk: deze auto is om te cruisen, niet om te blazen. De 508 ziet er wat boller en hoger uit, naast die slanke en afgetrainde Saab. Hij lijkt gemaakt voor het vervoeren van topvrouwen in het zakenleven, die op de achterbank hun stukken doornemen. Boodschappen doen of kinderen ophalen lijkt bijna een te banale bezigheid voor de 508. Waar is de complementaire chauffeur? Vergeet emancipatie, je voelt je een diva wanneer Manlief rijdt. Wel gewoon blijven zitten en wachten totdat hij het portier voor je opent op de plaats van bestemming dan!

Ruimtewonder(lijk)

Binnen in de auto heb je een zee van ruimte. Ook daarin is de Peugeot groot. Als vrouw van 1.65 meter ben ik dan ook erg blij met de volgende opties:

  • In hoogte verstelbare stoel
  • In hoogte verstelbare stuurkolom
  • In hoogte verstelbare gordelspanners
  • Verstelbaar heads-up display

De heads-up display is een heel handig spiegeltje voorop het dashboard dat een klein schermpje reflecteert met daarop de snelheid, eventuele cruise control snelheid en navigatie. Dat kun je ook in hoek afstellen. Als je dat net zoals ik niet doet, zie je als je mazzel hebt net de rand van het spiegeltje. En heb je er dus niks aan.

Helemaal tof is de super-de-luxe optie (die wij niet hebben) om een stoel met geheugen te hebben. Je kunt dan 2 instellingen van de stoel (hoogte, diepte, rug) en zijspiegels opslaan. Als je dan op de geheugenknop drukt, dan stelt hij de opgeslagen opties automatisch in. Handig!

Als limousine moet je als volwassene comfortabel achterin kunnen zitten, en dat kan zeker. Zelfs als de bestuurdersstoel op Manlief-stand staat, past er nog steeds een volwassene van tenminste 1.90 m achter. Handig dus voor mama’s met tieners. Niet zo handig met kleine kinderen, want de afstand tussen voor en achterbank is zo groot dat ik niet iets kan aangeven vanaf de cockpit (uiteraard doe ik dat alleen in stilstand, net zoals alle andere moeders…) Drama’s op de achterbank blijven daardoor onopgelost. Een geluiddichte glaswand tussen bestuurdersrij en achterbank had een welkome optie geweest.

Minder ruim is het in de kofferbak. De 100 kilo zware elektromotor is in de kofferbak geplaatst en neemt ook zo’n 100 liter aan laadruimte in beslag. Dat zorgt ervoor dat je een hele mooie platte laadbak hebt, waarin zeker nog wel 4 boodschappenkratten of een kinderwagen kwijt kunt. Maar eigenlijk is het een non-issue, want boodschappen doen of kinderen ophalen is een veel te banale activiteit voor de diva’s die zich in een 508 laten vervoeren. Voor de autovakantie moeten we waarschijnlijk op zoek naar een dakkoffer. Of naar een naturistencamping.

Rijstijl voor les arrivés

Sportief rijden met de 508 kan zeker wel. Daar zorgt de 2.0 hdi dieselmotor wel voor, met het nodige dieselgeluid. Er zit ook een sportstand op de automaat. Maar eerlijk gezegd geeft de 508 je het gevoel: sportief rijden is voor gepeupel. Voor streefteven. Voor carrièrejagers. Met de 508 hybrid4 wil je over de weg zoeven, wegzweven. De elektromotor en alle gadgets die je stimuleren om energiezuinig te rijden, helpen daarbij. Bovendien is in de rugleuning weggedrukt worden bij een groen stoplicht niet bevorderlijk voor het bijwerken van je make-up of het lezen van de kwartaalrapportages. Als vanzelf adopteer je een rijstijl voor les arrivés. In het ergste geval kom je fashionably late aan. In het beste geval ultra zen.

En het mooie van dat allemaal is, dat je door die rijstijl geld overhoudt voor de laatste it-bag of een nieuw paar Louboutins. De 508 hybrid4 verbruikt op zijn best 1:20, op zijn slechtst 1:17. Met een 70 liter dieseltank staan wij straks hooguit één keer per maand bij het tankstation. Zwetheul, here we come!

L’interieur Parisien

Filerijden of lange afstanden rijden is in de 508 bepaald geen straf. De Fransen hebben van interieur design hun expertise gemaakt. Alles binnenin de 508 is mooi. Chique zelfs. Lekkere stoelen van mooie materialen. Fijne hoofsteunen. In de super-de-luxe versie zelfs uitgevoerd met stoelverwarming en massagefunctie, o la la!

De allermooiste uitvoering is de vol lederen optie met crèmekleurig leer, met bruine lak. Wij hebben echter de zwart halfleren uitvoering. Met bruin bedoel ik brun guaranja, dat is Peugeottaal voor dark roast espresso bruin. Zwart met een bruine gloed. Goddamn sexy.

Andere uitdagingen met parkeren

De 508 Allure is standaard uitgerust met parkeersensoren achter. Met een extra Pack krijg je parkeerassistentie en parkeersensoren voor erbij. De parkeerassistent helpt je met fileparkeren. Wanneer je langs een parkeervak rijdt, geeft de auto aan of parkeren makkelijk, moeilijk of niet te doen is. Hiep hoi, zou je denken! Maar parkeren met een automaat is wel weer een vak apart. Ik vind het zelf best eng om zo weinig controle te hebben. Je werkt namelijk alleen met de rem, de koppeling is immers niet aanwezig. Oefening baart kunst, hoop ik dan maar. Eigenlijk had automatisch parkeren wel een passende optie geweest. Of eerder genoemde chauffeur.

Kortom

De 508 is niet gemaakt voor moeders. Niet gemaakt voor kinderen. Maar wie weet heeft dat ook zijn voordelen. Ik denk nu wel twee keer na wat ik aantrek voordat ik de auto neem. En stift toch nog even mijn lippen, zodat ik stylewise wel bij de auto pas. En misschien, heel misschien gaan de kids zich wel beter gedragen nu ze in zo’n chique auto zitten.

Vervoersmiddel of fashion accessoiry, wat is een auto voor jou?

xoxo – Irene

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.