5 tips om te blijven sporten als je zwanger bent

Where_are_you_now_

Je bent hartstikke trots op je zwangere buikje. Je wilt dat het buiten kijf staat dat dat er een baby in je buik groeit, niet dat je een stapel Chili Cheese Burgers verstopt. Daarom wil je wel blijven sporten, maar hoe doe je dat verantwoord? Ik ging je twee keer voor en kan deze tips met je delen.

1. Begin niks nieuws

Ambities en ontdekkingslust zijn prima eigenschappen, maar niet voor zwangeren die willen sporten. Hardlopen en krachttraining kunnen zeker in het begin n kan echt nog wel, maar niet als je het nog nooit gedaan hebt. Stick with what you know en je zit helemaal prima. Dat verklaart ook de verhalen op internet over zwangeren die een marathon liepen. Die vrouwen waren vaak onwetend over hun zwangerschap en in ieder geval voorafgaand aan hun zwangerschap al topfit.

Tijdens mijn eerste zwangerschap ging ik samen met mijn beste vriendin die ook zwanger was zwemmen. Niet iets wat we al deden, maar ook niet wat onbekend was. En zwemmen… het is een groot woord voor wat we deden. Drijven is misschien een betere beschrijving.

2. Rustig aan met de buikspieren
Tijdens je zwangerschap verweken je buik- en bekkenbodemspieren. Het trainen van die spieren werkt dus contraproductief van waar je lichaam mee bezig is! e rechte buikspieren worden slapper en buigen naar links en naar rechts om plaats te maken voor je baby. Mochten sit ups nu niet je favo oefening zijn, dan heb je nu een mooi excuus! Ben je juist fan? Je kunt nog wel je zijdelingse buikspieren trainen.

Ik liet de buikspieren lekker voor wat ze waren, haha!

3. Blijf COOL
Span je matig in. Door de inspanning stijgt je lichaamstemperatuur. Juist in het begin van je zwangerschap, wanneer je nog niet zoveel ziet of een dikke buik in de weg zit, wordt een hoge lichaamstemperatuur voor de ontwikkeling van je baby afgeraden. Dat geldt ook voor saunabezoek of chillen in een bubbelbad, hoe ontspannend ook. Nou stond ik niet met een thermometer in de fitnesszaal om mijn temperatuur te checken. Zolang je nog met je fitness bestie of buurvrouw kunt kletsen, zit je goed. Andere check: heb je een knalrode kop en druipt het zweet van je voorhoofd, dan ben je overenthousiast.

Afhankelijk van jouw persoonlijk opgebouwde conditie kun je dus meer of minder doen. Tijdens mijn eerste zwangerschap trainde ik 4 uur per week en danste ik met 30 weken nog een moderne dansvoorstelling waarbij ik over de grond rolde. Tijdens mijn tweede zwangerschap stopte ik met 26 weken met 1 uur dans cardio lesgeven.

4. Hou het leuk

Hoe langer je kunt blijven bewegen, hoe beter. Een fitte mama werkt zich ook gemakkelijker door een bevalling heen en herstelt sneller. Maar als het niet gaat, gaat het gewoon niet. Geen zin? Geen fut? Doe het dan niet! Doe je zelf een lol en laat je alleen bij de verloskundige wegen om de groei van je baby in de gaten te houden. Want als je blijft sporten omdat je niet teveel wilt aankomen, kun je behoorlijk bedrogen en teleurgesteld uitkomen.

Tijdens mijn eerste zwangerschap sportte ik intensief tot ver in het derde trimester, maar kwam meer dan 25 kilo aan. Tijdens mijn tweede zwangerschap sportte ik een keer per week tot het einde van het tweede trimester en kwam maar 12 kilo aan. Beide keren beviel ik van een gemiddeld kind en was ik binnen 3 maanden weer op mijn startgewicht. Zelfs per persoon kan het dus per zwangerschap verschillen!

5. Bouw het rustig op
Ben je inmiddels bevallen, vlieg dan niet als een bezetene de sportschool in. ‘Negen maanden op, negen maanden af’ geldt in zekere zin ook voor je sportactiviteiten. Zeker als je borstvoeding geeft, heeft je lichaam de energie in de eerste plaats nodig om voeding voor je baby te produceren. En vergeet het slaapgebrek ook niet! Dat is ook een flinke energieslurper.

Ik begon na een maand met Sh’Bam les te volgen, om na 2 maanden weer te beginnen met lesgeven. Daarbij merkte ik dat mijn bekkenbodemspieren echt verslapt waren! Rustig aan thuis opbouwen met bekkenbodemspieren en later je buikspieren kan prima tussen de voedingen door.

Oh, even voor de duidelijkheid: ik ben geen dokter, verloskundige of fysiotherapeut. Deze tips zijn een samenraapsel van de tips van mijn verloskundige, bekkenfysiotherapeut en andere deskundigen die mij tijdens mijn zwangerschappen hielpen. Wil je weten wat de laatste stand van zaken is over sporten tijdens je zwangerschap, stel je vraag dan vooral aan je verloskundige. Die zie je vaak genoeg.

En dan nog iets: deze post werd geïnspireerd door een post op fitgirlcode.com.

xoxo – Irene. 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.