Tag: Run Baby Run

Deze sportieve moeder kiest op Moederdag voor een tag over hardlopen van Annemerel.com Mooie compensatie voor de kilometers die ik door mijn aanhoudende blessure niet liep. Kan ik mezelf nog steeds voorhouden dat ik aan hardlopen doe. In ieder geval mentaal.

Wanneer ben je begonnen met hardlopen?

Ruim een jaar geleden in april 2013, nadat Zus de 5 kilometer liep tijdens het Marathon Rotterdam weekend.

Waarom ben je (in eerste instantie) gaan hardlopen?

Ik wilde graag weer samen sporten met Zus. En ik wilde de post-borstvoedingsrollen voor zijn. Nu is het post-borstvoedingstijdperk nog steeds niet aangebroken, maar die rollen gelukkig ook niet!

Ben je altijd een hardloper geweest, of stond hardlopen voor jou gelijk aan steken in je zij?

Toen ik 12 was en mijn vader voor de kwart triatlon trainde, dacht ik een keer mee te lopen op met zijn hardlooprondje. Mijn vader is een locomotief en blijkbaar een echte solist. Hij stiefelde stug door toen ik na 1 kilometer mega steken in mijn zij kreeg. Liep ik daar eenzaam en alleen rond het park in mijn glimmende jaren 80 trainingspak! Ik besloot toen dat ‘hardlopen niks voor mij was’. Maar toen ik Zus zo lekker bezig zag, dacht ik: dat probeer ik ook. Binnen 8 weken liepen we samen 5 kilometer tijdens de Ladies Run Rotterdam 2013! Dus van die stempel ben ik na het afgelopen jaar enorm van terug gekomen! Dat heeft het hardlopen me echt gebracht: het geloof in mezelf, dat ik meer kan dan dat ik denk. Vroeger dacht ik: Waarom niet? Ik zie wel hoe ver ik kom. Nu denk ik: Waarom niet? Ik weet zeker dat ik dat kan als ik me er toe zet.

Loop je het liefste alleen of samen?

Moet ik kiezen? Ik vind het heerlijk om alleen te lopen, de strijd met mezelf aan te gaan. Als ik alleen loop, dan komt die veelbesproken runner’s high als vanzelf. Als ik met Manlief, Zus, de kids of anderen loop vind ik het heerlijk om die verbondenheid te voelen. Elkaar te stimuleren en te steunen. Als ik met de familie loop dan verbeeld ik me wel eens dat we een oude stam zijn die hun prooi dood lopen. Je weet wel, zoals in het boek Born to Run van Christopher McDougall.

Wat is je favoriete hardloopschoen?

Ik loop standaard op mijn Saucony Kinvara 4. Maar helaas zijn die voor de lange afstanden toch niet helemaal ideaal voor mijn licht overpronerende en hypermobiele voeten. Ook een uitstekend middenvoetsbeen bij mijn grote teen is geen goede match voor het dunne mesh van mijn Kinvara’s. Ik kijk ook met spanning naar de nieuwe Kinvara 5, met steviger bovenmateriaal. Via Girls Love 2 Run kon ik een Puma Faas 500s testen, een minimalistische schoen met stabilisatie! Een zeldzame combinatie, maar helaas heb ik hem door mijn blessuren nog niet goed kunnen testen.

Waar loop je normaal gesproken?

Een doordeweeks rondje loop ik in het park naast de A15 vlak achter mijn huis. In het weekend loop ik een rondje rond het Zuiderpark in Rotterdam. Mijn favoriete rondje was mijn lunchrondje bruggen: Maasboulevard, Willemsbrug, Erasmusbrug.

Wat is het gaafste rondje dat je ooit gelopen hebt (afgezien van wedstrijden)?

Een trailrun over de camping van Rathrevor Beach, een natuurpark op Vancouver Island in Canada. Uitzicht op oceaan, oerbos, het gevoel alleen op de wereld te zijn: heerlijk!

Wat is het grootste drama dat je onderweg hebt meegemaakt?

Een simpele 5 kilometerwedstrijd tijdens de Ronde van Nedstaal, maar toch plasproblemen. Ik was 800 meter van de finish verwijderd en ik moest ineens ontzettend plassen. Ik wilde niet stoppen dus ik rende rechtstreeks van de finish door naar de wc’s. Gelukkig stond er geen rij, maar helemaal droog over was ik niet…

Heb je al wel eens een wedstrijd gelopen? Wat was je eerste wedstrijd?

Ik vind wedstrijden geweldig! Ondanks de drukte loop ik altijd beter in een wedstrijdomgeving. Het zal het competitiedier in mij zijn. Mijn eerste wedstrijd was de 5 kilometer tijdens de Ladies Run Rotterdam in 2013 in 25:23.

Als je al een wedstrijd hebt hardgelopen, wat is de mooiste wedstrijd die je ooit gelopen hebt?

De mooiste wedstrijd qua parcours, sfeer en resultaat is voor mij de Bruggenloop 2013. Ik was ultragoed voorbereid: veel trainingskilometers gemaakt, bietensapkuurtje vooraf, routes verkend… De route gaat langs de mooiste uitzichten van Rotterdam, valt mentaal in behapbare stukken te verdelen en gaat grotendeels over breed asfalt. Ik liep deze 15 kilometer in 1:18:23, een persoonlijke toptijd!

De halve marathon tijdens City Pier City 2013 was bijzonder, omdat ik nooit had gedacht dat ik ooit zo ver zou lopen. Ongetraind liep ik die ook nog eens in 2:02:40, echt wel een prima prestatie! Helaas heb ik door deze wedstrijd nog steeds last van een blessure, dus ik heb stiekem spijt dat ik deze wedstrijd heb gelopen.

Doe je naast hardlopen ook nog andere sporten om je hardlooptraining te ondersteunen?

Van de fysio heb ik oefeningen gekregen om mijn beenspieren te versterken, met name mijn quadriceps. Squat it like its hot! is het thema. Mijn BodyBalance les helpt ook, want daar zitten ook yoga oefeningen in voor sterkere benen, maar ook buikspieren en rugspieren komen aan bod. Zelfs Sh’bam ondersteunt het hardlopen, want de nummers met veel sprongen zijn weer goed voor mijn kuitspieren!

Wie of wat is jouw grootste inspiratie op hardloopgebied?

Ik volg veel hardloopbloggers (of bloghardlopers?) en hun inspanningen en prestaties zetten mij op scherp. Maar ook om wedstrijden waar ik nog nooit van gehoord had, of handige hardloopgear lees ik graag deze blogs. Maar mijn grootste inspiratiebronnen zijn Speedymama en nycrunningmama: twee Amerikaanse hardloopmoeders. Speedymama heeft een BFFF die prachtige foto’s van haar maakt die zij op Instagram plaatst, trailrunning en yoga-end in de bossen van Oregon. Dat wil ik ook! En NYC Runningmama loopt met 2 kinderen in de hardloopbuggy en daarna toptijden op de halve en hele marathon.

Wat is jouw top 5 powersongs?

Eigenlijk loop ik zonder muziek. Als ik met muziek loop, is dat vooral om mijn passnelheid en tempo te reguleren. Ik heb mijn favoriete nummers in een Spotifylijstje gezet:

  • Calm after the storm – the Common Linnets
  • I Am Hunter – Miss Montreal
  • Boyfriend – Justin Bieber
  • I love it – Icona Pop feat. Charli XCX
  • My Love – Route 94 feat. Jess Glynne

Wat is de langste afstand die je ooit gelopen hebt?

De halve marathon: 21, 195 kilometer.

Wat is jouw grootste doel op hardloopgebied?

Ik ben met alles rete-ambiteus, dus ook met hardlopen. Ik wil nog zoveel bereiken: de 10 kilometer in minder dan 45 minuten, de 5 kilometer in minder dan 23 minuten, de halve marathon in minder dan 1:45, de halve marathon over trail lopen, de Nike Women’s Half Marathon in San Francisco lopen, een keer de marathon lopen….

Wat zijn jouw antwoorden als jij de tag invult? Ik ben benieuwd!

xoxo – Irene

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.