Dat moment dat je peuter een driftbui heeft

Foto door Sean Delinger via CC BY2.0 licentie
Als ik een thuisblijfmoeder was, dan had ik gelegenheid genoeg om foto’s van Mini in deze houding te maken. Gelukkig werk ik. Anders zat Mini achter het behang en had ik mezelf verhangen aan het wasrek boven de trap. Foto door Sean Deilinger via CC BY2.0 licentie

De combinatie van verlengde borstvoeding en een dreumes die steeds meer een peuter wordt resulteert vaak in deze situatie:

Mini: “Mama!”

Ik: (afwezig) “Ja, schat…”

Mini: “Mama! Die!” (wijst naar mijn borsten)

Ik: “Die zijn voor straks”

Mini: “Mama die…mama die…die…die?  (kruipt op schoot, plukt aan mijn t-shirt)

Ik: “Straks lieverd, die is voor als je gaat slapen”

Mini: “MAMMAAA…..MAMMMMMAAAA….DIE…DIE….”  (steekt zijn handje in mijn bh, knabbelt aan het kant van mijn bh)

Ik: “Nee, straks.”

Mini: ” DIEEEEE!!!” (balt zijn vuistje, slaat me met zijn vlakke handje in mijn gezicht)

Ik: “Wat doe je nou? Je mag niet slaan!”

Ik zet Mini van schoot op de grond en buigt naar hem toe: “Mama is even bezig. Straks mag je nog een beetje bij mama drinken. Je hoeft niet boos te worden. En je mag niet slaan.” Mini kijkt onthutst over het feit dat hij zijn zin niet krijgt om zich heen. En zet het vervolgens in op een krijsen. Ik probeer hem te negeren. Mini registreert het gebrek aan aandacht en gaat over tot actie: hij pakt zijn tuitbeker met sap en schudt het op de grond leeg. Ik sta op, wring de beker uit de handjes van Mini en spreekt hem ferm toe: “Nee! Hou daarmee op! Jij mag even rustig op de bank zitten!” En bij wijze van straf zet ik hem op het eenzame gedeelte van de bank. Mini op zijn beurt pitcht het krijsen naar een hogere toonsoort en volume, terwijl hij van de bank afglijdt en ter aarde stort. Op de grond rolt hij hysterisch krijsend heen en weer en bonkt zijn hoofd tegen de grond. Daarop begint hij nog harder te huilen, maar van lerend vermogen is geen sprake. Sterker nog, hij herhaalt dit nog keer totdat ik hem van de grond opraap.

Op wonderlijke wijze heb ik ondanks hersendodende gedrein en gejank mijn innerlijke zen-mama gevonden en zeg op zachte stem: “Hee, dat is toch au? Ik zie dat je boos bent, daarvoor hoef je jezelf geen pijn voor te doen. Het is niet veilig als je je boosheid laat zien door jezelf pijn te doen.” Ik praat zo nog wat verder op hem in en ik weet niet of het mijn boodschap is of de manier waarop ik het vertel, maar Mini bedaart en legt snikkend zijn hoofdje op mijn schouder. “Geef mama maar een kusje”, en dat doet hij braaf.

Wanneer mijn innerlijke zenmama even niet beschikbaar is (meestal ergens tussen 6 en 8 ‘s ochtends en ‘s avonds) is mijn reactie overigens: “HEE! HOU OP! IK WIL NIET DAT JE JEZELF PIJN DOET ALS JE BOOS BENT. DAT IS GEVAARLIJK! STOP DAARMEE!

En dat dus gemiddeld 3 keer per dag. Ik ben ZO blij dat ik werk…

Herkenbaar? Hoe ga jij om met de driftbuien van je peuter?

xoxo – Irene

3 thoughts on “Dat moment dat je peuter een driftbui heeft

  1. Hoe herkenbaar! Mijn mini sloeg me vorige week ook totdat ik hem hem wel achter het behang kon plakken. De dag erna was hij weer superlief. Toen ik hem een paar dagen erna op de creche bracht vertelde ik de juf dat hij uit frustratie wel eens iemand zou kunnen slaan, de juf kon zich daar bij mijn mini niets bij voorstellen. Toen ik hem echter op kwam halen wilde de juf even met me praten… Mini had een ander kindje in zijn gezicht gebeten! Dit kan gebeuren en hoort bij de leeftijd volgens de juf en als hij slaat/bijt inderdaad even op een rustige plek laten afkoelen. Maar ik schaamde me rot. Ik zag het desbetreffende jongetje en Mini’s tandjes waren nog goed zichtbaar op zijn wang! Pff bijna 2 jaar wat komt er nog meer?

    1. Ik heb mijn brein afgestruind naar herinneringen van driftbuien van Junior. Maar helaas en sorry: ik heb het helemaal verdrongen. We zullen het beiden ervaren wat er nog meer op ons afkomt.En wees gerust, zolang hij niet doorbeet hoeft dat kindje ook geen tetanusprik!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.