Social media detox

Digital Detox door David Lytle, via CC BY2.0 licentie
Digital Detox door David Lytle, via CC BY2.0 licentie

Hoera voor een cheap ass telefoonabonnement! Ik was een week in New York met Manlief voor een flinke portie QualityTime. En met een abonnement zonder internationaal bellen, zonder dataroaming en betaalde WiFi in het hotel is dat een eitje! Niet alleen zijn wij weer ouderwets loveydovey, ik ben meteen gedetoxt van mijn sociale mediaverslaving.

Want een verslaving, dat was het toch wel. En lichtelijk obsessief ook. Het eerste wat ik ‘s ochtends doe is Facebook, Instagram en Bloglovin checken. In de trein aan een blogpost werken. Bij de koffie op mijn werk nog even door Facebook scrollen. Tijdens lunch door Facebook en Instagram. Bij de thee voor de zekerheid weer even Facebook heen. In de trein aan blogpost werken. Na het eten blogpost afmaken en inplannen. Bloglovin, Facebook en Instagram doorscrollen. En vlak voor het naar bed gaan ook nog even. En mezelf ondertussen helemaal in control vinden omdat ik niet twitter.

En dan die druk he, om zelf leuke foto’s te plaatsen, blogs te schrijven en gevatte updates te plaatsen. Om voor elke maaltijd eerst je bord lichttechnisch goed te zetten voor een kekke foto op Instagram. Vergeet ook niet een slimme hashtag zodat mensen mijn foto gaan liken. En hoe staat het met mijn statistieken voor mijn blog? Stress, terwijl het leuk moet zijn. Hoogtijd voor een detox dus! Maar ja, dan ben je terug, en wat dan? Hoe hanteer ik nu een gezonde social media lifestyle?

Ik zit op een vliegtuig!

De vliegtuigmodus of niet-storenmodus zou nog best eens mijn beste detoxvriend kunnen worden. Wel online, maar niet afgeleid worden door pushberichten over likes of updates in mijn tijdlijn. Als ik nu hier handig gebruik van maak, zou ik misschien zelfs weer kunnen beginnen aan Twitter! De truc: tussen social mediamomenten door de telefoon op niet storen of vliegtuigmodus. Geen pings, geen trillertjes, geen push notificaties, geen afleiding. En net als met snacken: maximaal 6 sociale mediamomenten per dag.

De 80/20 regel

Ik was al fan van de 80/20 regel, maar dat komt misschien omdat ik hem stelselmatig verkeerd interpreteer. 80% resultaat met 20% inspanning, zo was het toch? Voor mijn detox zou dat betekenen met 20% minder social media, 80% gepercipeerde QualityTime! Of zelfs wat rigoreuzer: ook met slechts 20% besteding aan sociale media, scoor ik nog steeds een 80% aanwezigheid.

Produceren, niet consumeren

Ik voel me schuldiger over al mijn social mediagebruikers wanneer ik alleen snacksgewijs hier en daar een like uitdeel, dan wanneer ik tijd steek in het maken van een mooie foto voor Instagram of het schrijven van een blog. Als ik een leuk leven offline leef, heb ik meer leuke dingen online te delen!

So Freaking What…

Dat ik niet dagelijks blog. Of geen duizenden bezoekers per maand op mijn blog heb. Het hele sociale mediading, doe ik voor mijn plezier. En soms vind ik het plezierig om in mijn offline schelp te kruipen. Alleen, met Manlief of alleen met mijn gezin. En dan is het heel grappig om aan de andere kant te staan, terwijl iedereen in elk leeg moment in zijn telefoon duikt. Zo stond ik vroeger met mijn Gauloises op de bus te wachten. Van die verslaving ben ik ook afgekickt. Dus waarom niet van deze?

Vind jij jezelf social media verslaafd? En hoe ga jij er mee om?

xoxo – Irene

2 thoughts on “Social media detox

  1. Wat een mooie blog en wat goed geschreven! Zelf probeer ik me er ook echt bewust van te zijn, want het sluipt er zo makkelijk in. En met welk doel? Wat maakt het uit wat iemand anders heeft gegeten en op facebook heeft geplaatst? Na een week vakantie ben ik nu dus ook rigoreus bezig om alle social media op te schonen. Het is leuk als mensen je blijkbaar interessant vinden, maar het echte leven is veel leuker!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.