Ekiden: een marathon lopen doe je samen

Een marathon lopen doe je samen.

Bigger, better, faster, stronger… Ben jij in je hoofd ook de onontdekte Nederlandse versie van Mo Farah? Of juist iemand die zich na een jaar consequent te hebben hardgelopen zichzelf nog steeds geen hardloper* durft te noemen? Geen nood, voor zowel overambitieuze amateurs als veel te bescheiden joggers is er een hardloopwedstrijd waarbij het uitlopen van een (snelle) marathon in ieders bereik ligt: de Ekiden.

42,195/6

De Eki-den (of E-kiden? Ik heb geen flauw idee hoe je het uitspreekt) is een van oorsprong Japanse hardloopwedstrijd tussen wachtposten. Verschillende boodschappers legden zo een afstand af van 508! kilometer. Bij de Westerse versie gaat het om de marathon in estafettevorm. Met zes lopers loop je afwisselend 5;10;5;10; 5 en tot slot 7,195 kilometer. Daarbij geef je een estafettelint (je kent ze vast nog wel van gymles) door aan de volgende loper. Niet je persoonlijke tijd wordt gemeten, ook de teamprestatie op de totale afstand. Dat is dus de marathon!

Running together apart

Het leuke aan de Ekiden is, dat je in teamverband loopt en samenwerkt, en tegelijkertijd individueel loopt. Je hoeft je dus niet druk te maken over het moeten bijhouden van of moeten inhouden voor je teammaatjes. Voor de wedstrijdgroentjes het prettig om niet in een vol startvak te staan en vertrapt te worden. Laat je een wedstrijdveteraan lekker als eerste starten. En omdat je achter elkaar loopt, kun je elkaar ook nog eens aanmoedigen!

Snel of stylish

Foto: Martin Blok
Foto: Martin Blok
Tijdens de Rotterdam Ekiden zijn er verschillende prijzen te winnen. Zo is er een speciaal EK voor deze wedstrijdvorm en kunnen mannen, vrouwen of mixteams een gooi doen naar een record voor de snelste tijd. Het wereldrecord staat op 1:57:06, onder de magische grens van 2 uur! Natuurlijk staat dit wereldrecord op naam van Kenia. Maar ook voor de minder rappe lopers liggen er tijden in het verschiet die je individueel voor de marathon niet zo snel zou lopen.
Vind je een toptijd echt niet boeiend, dan kun je altijd nog meedoen met een wedstrijd van hele andere aard: Best Verklede Team. Ik zag vorig jaar een team dat in de bloedhitte van 25 graden+ ( geloof me, voor hardlopen is dat WARM) verkleed ging als alle personages van Super Mario. Ja echt waar, Mario, Luigi, Princess Peach, Yoshi, Bowser, Donkey Kong en man in pak met krant. Verkleedtechnisch gezien paste die man met krant niet bij goed bij de rest van zijn team, maar aangezien de rest van het veld in standaard hardloopkleding liep was het toch een gelopen race.
Tutu’s, combatbroeken, bikini’s (ga je zeker punten mee scoren), verzin het maar en het kan! Wie weet sta je met je super slow tijd gewoon op het erepodium met een medaille.

Amsterdam, Zwolle, Rotterdam

Wil je om een of andere vage reden die ik niet kan bedenken niet in Rotterdam hardlopend gevonden worden, dan zijn er ook nog Ekiden wedstrijden in Amsterdam op 21 juni en Zwolle in april 2015.

Rotterdam Running Moms

#runningmom

Ik greep de Rotterdam Ekiden op 5 juli aan om een aantal hardloopmoeders aan te sporen tot hun eerste marathon, voor sommigen zelfs hun eerste hardloopwedstrijd. Een oproepje op Facebook en een hippe hashtag later had ik 6 running moms en een team voor Ekiden bij elkaar! Je herkent ons aan onze roze  #runningmom shirts en onze enorme aanhang van mannen en kinderen die onze afterparty voorbereiden in het Kralingse bos!
Hoe loop jij de marathon? Alleen, samen of Ekiden-stijl?
xoxo – Irene
*voor Rotterdammers ook bekend als hardlopert.

One thought on “Ekiden: een marathon lopen doe je samen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.