Zo koop je een dames racefiets

Wat haalde ik in mijn hoofd? Die dunne bandjes! Die voorovergebogen houding op het stuur! Die pedalen waar je aanvast zit! En het wordt alleen maar erger. Want als je eenmaal over je eigen angsten hebt heen gezet, kom je in een wereld van wielrenmannen die allerlei fietsjargon over je heen storten. Maar ik het het overleefd! De racefiets is gekocht. Voor wie er nog aan wilt beginnen, heb ik een paar fietsgroentjebestendige tips.

1. Lees het boek Vrouw en fiets

Vrouw en Fiets - handboek voor fietsende vrouwen

It’s a man’s world, dat fietsen. En bijna alle info op internet en alle boeken die er te koop zijn over wielrennen (en dat zijn er niet weinig) zijn geschreven vanuit mannenperspectief. Dus met veel aandacht voor technische specificaties, machoprestaties en ranzige details over schrale ballen en fietsend plassen. Beste schrijvers: dames kunnen helemaal niet fietsend plassen. En dat wil ik ook helemaal niet. De schrijvers van het boek Vrouw en fiets snappen dat als geen ander en geven praktische informatie en tips voor vrouwen en schrijven met humor over hun fietservaringen. Kijk, daar word ik nu enthousiast van!

2. Ga naar de fietsenwinkel

Of je nu een een nieuwe fiets wilt kopen, of een tweedehandse, weet in ieder geval waar je naar op zoek moet. Bij de meeste fietsenwinkels kun je je gratis laten opmeten. Je framemaat hangt namelijk af van je beenlengte. En omdat vrouwen vaak relatief langere benen hebben voor hun lengte, kunnen de voorgestelde framematen op internet op basis van je lichaamslengte niet kloppen. Bovendien verschillen de framematen ook per fietsmerk.

3. Ga op zoek naar een damesfiets

Duh. Dat lijkt een overvloedige tip, maar met zo’n stang in het midden lijken alle racefietsen op elkaar. Niets is minder waar. Ook de verhoudingen in het frame verschillen. En relatief langere benen dan mannen, betekent tegelijkertijd dus ook een relatief korter bovenlijf. Bij herenfietsen is die stang in het midden (kenners noemen dat de bovenbuis) vaak te lang voor ons korte lijf. Daardoor hang je teveel voorover op het stuur. Waarom is dat erg? Minder controle, minder comfort. Heeft denk ik geen verdere toelichting nodig, toch?

Een dames racefiets heeft ook een aangepast stuur. Zo is het hele stuur smaller, passend bij onze smallere schouders. De remmen staan dichter op het stuur zodat onze kleinere handen niet verkrampen na een paar keer remmen. En de bocht in het stuur is kleiner zodat je gemakkelijker van houding kunt wisselen.

Dat heet dus geen dikke reet, maar wijder geplaatste zitbotjes. Dus.

O, vergeet vooral ook het zadel niet! Met onze bredere heupen en tere lipjes wil je ook een speciaal zadel. De achterkant van een dameszadel is breder, zodat je er met beide zitbotjes goed oppast. Sommige zadels hebben een gleuf of een gat in het midden om ruimte te maken voor je schatje. Ook hier geldt: testen wat bij jou en je schatje past!

Ook een herenfiets kan passen of passend gemaakt worden, afhankelijk van je lichaamsbouw en lengte. Ik ben ienieminie, dus dat is voor mij geen optie. Kinderracefietsen dan weer wel.

4. Eisen en budget

Het hangt helemaal af van hoe vaak en hoe ver je straks gaat fietsen, hoe jouw ideale fiets eruit ziet. Wordt het jouw nieuwe nummer-1 sport? Dan wil je zeker investeren in een goede fiets. Is het een sport of hobby voor erbij? Dan is een (tweedehands)fiets met iets goedkopere onderdelen ook prima. De dames van Vrouw en Fiets hebben deze checklist opgesteld waar een goede eerste racefiets voor dames volgens hun aan zou moeten voldoen:

 • Aluminium frame, optie: met carbon voorvork en/of achtervork
 • 30 versnellingen (3×10), bij voorkeur Shimano 105, SRAM Apax of Rival. Of 22 versnellingen (2×11) als je een Campagnolo groep kiest, bij voorkeur Veloce.
 • Zadel waar je zitbotjes goed op passen, evt. met gleuf of gat
 • Stuur op schouderbreedte

Ik zou daaraan willen toevoegen:

 • Loveable uiterlijk

Kijk, het oog wil ook wat. En ik zou geen vrouw zijn als ik niet enthousiast werd van mooi spul. Een mooie fiets maakt op de fiets stappen een stuk aantrekkelijker. En dat is ook belangrijk!

Bianchi Via Neroni Dama Bianca Tiagra 2013
Wat een beauty, deze fiets. Deze merkeigen kleur zeegroen heet ‘Bianchi Celeste’.

Maar wat kost dat nou, zo’n racefiets? Ik heb uren op marktplaats en internet rondgestruind en dit is wat ik heb gevonden:

 • Overjarige en veel gebruikte fiets – 50 tot 200 euro
 • Veel gebruikte fiets, tot 5 jaar oud – 200 tot 400 euro
 • Gebruikte fiets, weinig gebruikt – 500 tot 800 euro
 • Nieuwe fiets 500 tot 1200 euro

Maar let op! Dan ben je er nog niet. Er zijn nog een aantal andere must-haves die je nodig hebt voordat je op je fiets kunt stappen:

 • Klikpedalen (ik weet het, het klikt superonlogisch dat die er niet bij zitten, maar het is echt zo!) – 50 euro
 • Schoenen voor op je klikpedalen 50 – 100 euro
 • Helm 40 – 80 euro
 • Fietsbroek 50 – 100 euro

En dan heb je ook nog very nice to haves als bidonhouders, bidons, zadeltasje, reservebandjes, pompje, bandenlichters, plaksetje, fietsshirt met zakjes, wind/regenjackje, handschoenen, zonnebril, overschoenen, arm- of beenstukken, schoonmaakspullen voor je fiets.

Mijn startset met een shirt met korte mouwen, een jack en een short. Daarnaast natuurlijk een helm en schoenen. En vergeet korte sokjes en een goede sportbh niet!

Als shopaholica kun je dus los, helaas niet alleen op alleen maar shopper happy items. Als je het allemaal nieuw koopt ben je zo 500 euro extra kwijt! Iets om rekening mee te houden wanneer je je budget voor je fiets bepaalt.

5. Ga op koopjesjacht

Het fietsseizoen begint ongeveer van maart tot en met oktober. Daarna wordt het voor de meesten vaak te nat, te glad en te koud om te gaan fietsen. Vanaf augustus presenteren alle grote fietsmerken hun nieuwe modellen. Dat is mooi, want dan kun je een model van vorig jaar met flinke korting kopen. Op marktplaats doen dan veel fietsfanaten hun oude model weg voor een nieuwe. Ook mensen die het een seizoen geprobeerd hebben, doen vaak dan hun fiets weg. En fietswinkels springen vaak in op de eindejaarsuitkering, vakantiegeld, of feestdagen met kortingsacties.

Zo houd je geld over voor dat kekke wielrenoutfitje!

Mijn aanwinst

Ik vond in New York eerst mijn fietsoutfit: een short, jersey en jack van Lululemon. Daarna scoorde ik via Marktplaats een Red Bull (heet nu Rose) damesracefiets met carbon voorvork en Ultegra versnellingsgroep, pedalen en helm voor €400. Bij de lokale fietsenwinkel kocht ik Shimano fietsschoenen met plaatjes voor de pedalen. Ongeveer 650 euro lichter, en een nieuwe hobby rijker!

Veel plezier met het vinden van je fiets!

xoxo – Irene

Advertisement

3 thoughts on “Zo koop je een dames racefiets

 1. Ik heb heel hard gelachen om jou ontzettend leuk geschreven stukje. Veel herkenning :). Morgen opzoek naar een nieuwe racefiets, neem jouw tips zeker mee!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.