5 Redenen om in de buitenlucht te sporten

Zelfs het schoolplein is al aantrekkelijker dan de sportschool

Als stadsmeisje ben ik dol op buiten zijn. Dat was niet altijd zo. Maar sinds we in de groene kant van Rotterdam wonen (sommigen ook wel de boerenkant genoemd) geniet ik steeds meer van groen, buitenlucht en landelijk landschap. Ook, of juist om te sporten. Ik zal elke gym rat uitleggen waarom.

1. Buiten sporten is gezonder

Buiten sporten heeft boven binnen sporten het voordeel dat je in het zonlicht staat, ook als het bewolkt is. En dat is gezond, omdat zonlicht de aanmaak van vitamine D stimuleert. Met elke dag een half uur buiten (en langer als je getint bent) zorg je ervoor dat je lichaam voldoende vitamine D kan aanmaken. En dat is belangrijk, omdat vitamine D beschermt tegen allerlei ernstige ziektes en aandoeningen, zoals  kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, reumatische artritis en obesitas. Health auteur Jesse van de Velde schreef uitgebreid over het belang en de voordelen van vitamine D in deze blog als je er meer over wilt weten. Maar nu eerst: hop, naar buiten!

2. Buiten sporten is intensiever

De weersomstandigheden, de ondergrond waarop je je workouts doet, het parcours dat je hebt uitgestippeld… Stuk voor stuk elementen die je workout zwaarder maken dan de verende en gladde ondergrond van de gymzaal. Vergelijk hardlopen in het gras of een op het strand maar eens met een loopje op de loopband. Of heuvelop fietsend met tegenwind met een kwartiertje op het fietsapparaat. 

3. Buiten sporten is relaxter

De wind in je haar, de zon en zelfs de regen in je gezicht, het knisperen van het bosland onder je voeten, het uitzicht om je heen…. Ook dat zijn weer extraatjes die je alleen met buiten sporten gratis en voor niks erbij krijgt. Ik schreef al eerder over rennen in de regen. Ik kan ook enorm genieten als ik een konijntje zie wegschieten als ik voorbij loop, of langs een scharrelende fazant fiets. Van buiten sporten word ik enorm zen. Dat is superbevorderlijk voor mijn ademhaling. En als ik Koen de Jong van Sportrusten mag geloven, is die rustige ademhaling goed voor een rustige hartslag, wat uiteindelijk leidt tot betere prestaties!

 

4. Buiten sporten is leuker

De eerste keer dat ik tijdens mijn hardlooprondje ergens liep waarvan ik vroeger dacht dat alleen met de fiets of met de auto te kunnen, gaf mij zo’n boost! En dat is leuk, hoor. En met de racefiets is dat nog leuker. Ik ben nog maar een week begonnen, maar 30 kilometer beschouw ik als een ‘kort rondje’. Der-tig kilometer, dan ben ik bijna in Den Haag, hoe leuk is dat! Ook statische sporten buiten zijn leuker: het geluid van spelende kinderen of kwetterende vogels tijdens de bootcamp of yogasessie: ik word er vrolijk van.

5. Buiten sporten is goedkoper

De vierkante meters van de sportzaal, met alle apparatuur en mensen erin, daar moet je voor betalen. De buitenlucht is gratis. De hardloopschoenen had je ook moeten kopen als je binnen ging sporten, en een eigen yogamatje vind je voor in de sportschool toch ook wel zo fris. Okee, die (race)fiets is even een investering, maar vergelijk dat eens met de kosten per jaar van een sportschoolabonnement waar je nauwelijks naar toe gaat. Bovendien hoef je niet eens heel veel geld kwijt te zijn voor een racefiets, schreef ik in een eerdere blog.

Binnen of buiten? Wat is jouw favoriete plek voor jouw work out?

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.