5 Redenen om in de sportschool te sporten

Foto van Les Mills tribe.

Het kan ook eigenlijk niet he, als groepslesinstructeur voor buiten sporten zijn, boven een work out in de sportschool. Daarom, speciaal ook voor alle sportschoolhaters, redenen om juist de sportschool op te zoeken.

1. Binnen sporten is veiliger

Als geboren kluns kan ik me overal verstappen of vallen. Maar dat risico is binnen veel kleiner dan in de gevaarlijke buitenwereld. Een losse stoeptegel, een blootliggende boomwortel, een glibberig nat bospad op je hardlooprondje en je val is zo gemaakt. Bij het wielrennen is een uitglijder nog veel sneller gemaakt: een beetje zand, een plotselinge beweging of gewoon vergeten uit je pedalen te klikken en je ligt op de grond. En boven je macht een vrachtwagenband verplaatsen is leuk, maar zonder goede begeleiding ligt verkeerde techniek op de loer en daarmee ook blessures. Die fout kun je bij de fitnessapparaten niet maken. De zachte rubberen loopband is supervriendelijk voor je gewrichten. En voor uitglijden in de bocht op de spinningmachine hoef je je al helemaal niet druk te maken.

2. Binnen sporten is intensiever

Voor de meesten onder ons is het zoeken naar heuvels, laat staan bergen. Laten we wel wezen: Nederland is zo plat als een pannenkoek. Krachttraining door heuvels aan je loop- of fietstraining toe te voegen is kort gezegd een uitdaging. Daar heb je in de sportschool geen last van! Op de loopband of op de fiets kun je precies instellen hoe zwaar je wilt trainen. Je bent niet afhankelijk van de omgeving of de weersomstandigheden. In de spinningzaal kun je zelfs virtueel wereldberoemde bergen beklimmen. Een etappe uit de Vuelta, Giro of Tour de France, het kan! Bij mij in de buurt kan ik de Proloog van de Tour 2010 fietsen. Maar die is vol met stoplichten, helaas. In de sportschool kun je dus veel makkelijker alles uit de kast trekken voor een intensieve intervaltraining.

3. Binnen sporten is veel relaxter

Geen verzopen-katlook omdat je tijdens het fietsen werd overvallen door een hoosbui (note to self: toch vaker buienradar checken), geen halve rolberoerte omdat je een hooikoortsaanval kreeg tijdens het lopen ( note to self 2: hetzelfde doen voor pollenradar), geen verstoorde yoga-sessie omdat andere parkgasten suffe opmerkingen naar je slingeren (note to self 3: niet op zondag in het park yoga doen). Je hoeft ook geen rekening te houden met stoplichten of andere verkeersgangers. Life in the gym is so easy. En als je ontspannen bent, kun je je des te beter focussen op je work out! (Note to self 4: geen note to selfs maken tijdens mijn workouts).

4. Binnen sporten is leuker

In de sportschool heb je lekker veel keus: cardio- of krachttraining met apparaten, vrije gewichtstraining met banden, medicijnballen of kettlebells. Een spinningles, op gevechtstraining gebaseerde groepslessen, danscardiolessen, yoga, pilates, ballet barre… Bij een beetje luxe sportschool kun je ook soms zwemmen of naar de sauna. Een bezoekje aan de sportschool hoeft nooit saai te zijn en trainingvermoeidheid is makkelijk te voorkomen. Dat vind ik leuk!

5. Binnen sporten is een commitment

Een strippenkaart, een jaarabonnement, een doorlopend abonnement met een of twee maanden opzegtermijn… Als je begint aan binnen sporten, doe je wel een toezegging. En dat is een handige stok achter de deur om je goede voornemens vol te houden als calculerende sporter!

 

Sportschoolhater of gymrat, wat vind jij van binnen sporten?

 

xoxo – Irene

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.