Scuba Ranger – duiken voor kinderen vanaf 8 jaar

20140707-225236-82356417.jpg
<
Met een beetje goede gear, is een sport al snel interessant. In ieder geval voor Junior, want die koos voor zijn negende verjaardag duiken als zijn tweede sport. Machtig mooi, die bril, snorkel, vinnen, ademautomaat en trimvest. Maar wacht eens even…. Duiken voor kinderen? Mag dat niet pas vanaf 12 jaar? Nee hoor, bij de Scuba Ranger opleiding van duikopleidingsinstituut SSI zijn kinderen vanaf 8 jaar met een zwemdiploma van harte welkom.

Kernwoord: beschermde omgeving

Bij de Scuba Ranger opleiding leer je namelijk in een beschermde omgeving duiken, zodat het veilig en gezond is voor kinderen. Dat betekent:

  • Niet dieper dan 4 meter
  • In het zwembad, of in beschut buiten water met vergelijkbare omstandigheden zoals in een zwembad
  • Intensieve begeleiding (2 kinderen per instructeur, 1 kind per instructeur in buiten water dieper dan 2 meter)

Begin bij het begin

De Scuba Ranger cursus bestaat uit 12 lesweken, waarbij ze de ene week snorkelen en zwemmen en de andere week met perslucht duiken. Naast de lessen in het zwembad hebben ze 4 keer theorie-examen. Dat klinkt pittiger dan dat het is. Ja, je moet op een aparte dag naar de duikschool komen. Maar de lesstof hebben ze al in het zwembad geoefend en in praktijk gebracht en de vragen worden klassikaal en vaak via meerkeuzevragen gesteld. Dit is wat je kind leert tijdens deze cursus:

  • Zwemmen met bril, snorkel en vinnen
  • Duikapparatuur benoemen en in elkaar zetten
  • Ademen via ademautomaat, automaat klaren en wisselen naar reserve automaat
  • Bril onder water klaren, afzetten en opzetten
  • Communiceren via basis duiksignalen
  • Drijfvermogen controleren via ademhaling.

Geloof me, ik heb ooit eens mijn PADI duikbrevet gehaald en dat zijn niet de gemakkelijkste oefeningen! Het zweet stond in de oksels van mijn wetsuit toen ik die oefeningen moest doen. Maar tijdens Scuba Rangers leren de kinderen dit allemaal spelenderwijs via verschillende onderwaterspelletjes. Junior laat het er allemaal heel gemakkelijk uit zien.

En dan nu op duikvakantie! Of niet?

Ook al voelt Junior zich door zijn zes duiken enorm comfortabel in het duiken, zomaar op duikvakantie gaan is er niet meteen bij, zeker niet als je zelf geen ervaren duiker bent. Zo is je kind alleen opgeleid om in beschut water tot 4 meter te duiken. Dat beperkt de mogelijkheden zo'n beetje tot een huisrif in Egypte, de Cariben of een andere (sub)tropische bestemming waar je met uitstekend zicht, nauwelijks tot geen stroming en met niet al te koud water kunt duiken. Voor de zekerheid duik je bij een SSI-gecertificeerde school of gids, die weet wat je kind kan met zijn Scuba Ranger diploma. De keuze is dus niet heel reuze.

Maar waar is het dan goed voor?

Elke duiker zal het je vertellen: van duiken word je heel relaxt. Je leert namelijk heel rustig en gecontroleerd ademhalen. En een rustige ademhaling helpt je aan een rustige hartslag. En daar wordt je weer heel stressbestendig van. Weerbaarheid trainen zonder te hoeven leren vechten, hoe cool is dat? Met een rustige basishartslag kun je je ook weer beter inspannen, ook wel bekend als conditie of uithoudingsvermogen.

Bovendien is duiken geen competitieve sport, maar een sport gericht op samenwerking. Je bent namelijk extra van elkaar afhankelijk onder water. Een teamsport bij uitstek dus! Voor de mindere competitieven of balbegaafden onder ons een prettig alternatief voor andere teamsporten waar winnen centraal staat.

Hoera, een duikdiploma! En nu?

Als je als 8-jarige begint aan Scuba Ranger, ben je na je eerste duikopleiding nog niet oud genoeg om in open water te duiken. SSI heeft daarom verschillende specialities ontwikkeld waarmee je kind 4 jaar zoet kan zijn: drijfvermogen, navigeren, wrakduiken, nachtduiken, redding. Dat leren ze in speciale duikzwembaden.

Met 12 jaar heb je een superervaren duiker, voor wie het open water certificaat appeltje-eitje is. Zo is met Floor Sprengers dankzij Scuba Ranger met 20 jaar de jongste duikinstructeur van Nederland. Hoef jij je ook geen zorgen te maken als je je kind dan meeneemt op een duiktrip op vakantie. Sterker nog, je hebt dan aan je kind een van de beste duikbuddies ooit. Hoeveel zelfvertrouwen denk je dat die rol jouw kind geeft!

Wat kost dat?

Duiken is voor samenwerking, zelfvertrouwen, weerbaarheid en uithoudingsvermogen volgens mij een van de beste sporten voor je kind. Het is vergeleken met andere sporten echter niet goedkoop: door de intensieve begeleiding en benodigd leenmateriaal (perslucht, trimvest, snorkelset) is de contributie op jaarbasis zo'n 600 euro. Voor de eerste opleiding betaal je ook voor het lesboek, logboek en examengeld. En dan heb je in ieder geval een loodgordel nodig van zo'n 25 euro. Duikschool Haaifive heeft een overzicht van de kosten gemaakt.

Een overzicht van de duikscholen die het Scuba Ranger programma aanbieden, vind je via www.divessi.com

Advertisement

One thought on “Scuba Ranger – duiken voor kinderen vanaf 8 jaar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.