Dagje uit met mama’s: Grace Kelly, prinses en stijlicoon

 

“Nee hoor lieverd, ik hoef niks. Ik vind het al hartstikke fijn als je komt”. Yeah, right. Doet jouw moeder ook net alsof ze niks voor Moederdag of haar verjaardag wilt? Het is natuurlijk volledig gelogen. Wat ze wil, is dat je haar gedachten leest en die mooie set oorbellen bij de juwelier koopt. Of al je vrije tijd in een kunstig fotocadeau steekt. Maar vooral dat je quality time met haar doorbrengt. Voor Moederdag trakteerden Zus en ik onze moeder en mijn schoonmoeder daarom op dagje uit. Thema: “High tea with royals”. Wat zij namelijk vooraf niet wisten, was dat we naar de Grace Kelly tentoonstelling op Paleis het Loo gingen.

“Apeldoorn, dat ligt toch achter Amersfoort?” Ik ben een echte Randstedeling als het om afstanden buiten de Randstad gaat. Ik vergis me altijd schromelijk. Zo is Apeldoorn, waar Paleis het Loo ligt, vanaf mijn moeders huis 5 kwartier rijden. En voor een city slicker als ik is dat lang. Zeker als je twee nieuwsgierige moeders op de achterbank hebt die niet weten waar ze naar toe gaan en wat ze gaan doen. En die bovendien ook nog eens zich helemaal opgedoft hebben, in cocktailjurk en hoed. Mijn schoonmoeder neemt in tegenstelling tot iedereen tegenwoordig een dresscode zeer serieus. Tsja, en als één schaap over de dam is…

Het leek wel alsof we op weg gingen naar een bruiloft, so on-Nederlands chic waren we. We waren ook uitzonderlijk tussen alle andere dagjesmensen in hun afritsbroeken of jeans met wandelschoenen of sandalen eronder. De moeders werden meerdere malen aangesproken en gecomplimenteerd met hun look. Ze werden zelfs gevraagd of er foto’s van hun gemaakt mochten worden! Die photo squad hadden we niet geregeld, maar die complimentenregen was goud waard.

Glunderend liepen ze door de tentoonstelling over Grace Kelly als stijlicoon. Helemaal in lijn met haar imago van koele kikker, leer daarbij je weinig over haar als persoon. Wel kon je heel veel kleding, soms in replica, van haar bekijken. Kostuums en galajurken uit haar filmcarrière, de kleding bekend van haar verloving en burgerlijk huwelijk en natuurlijk haar epische trouwjurk. Allemaal beschikbaar gesteld door de Grimaldi familie en dat verklaart ook waarom de tentoonstelling wat kritiekloos is. Maar voor een fan maakt dat allemaal niks uit. De Polygoonbeelden van hun bruiloft, de liefdestelegrammen en brieven van Rainier, de familieportretten met haar kinderen Stephanie, Albert en Caroline zijn voldoende persoonlijke noot.

Want de ster van de tentoonstelling is de kleding. En het is zo verbazingwekkend hoe tijdloos haar stijl is! Bij 9 van de 10 stukken denk ik: wil ik ook. Zelfs bij de jurken uit de jaren zeventig en tachtig, en als je daar tijdloze stukken uit hebt kunnen selecteren, nou dan heb je klasse hoor. Waar ik nieuwsgierig naar was, was of haar stijl nu helemaal van haar zelf afkomstig was, of dat ze sterk werd beïnvloed oor stylisten, ontwerpers of kappers. Daar las ik weinig over terug.

Maar dat geeft niks, want na het bezoek aan deze tentoonstelling kom je volledig geïnspireerd terug voor een moderne Grace Kelly look. Wij paradeerden onze moeders nog eens over het terras en namen thee en taart. Die genieten nog zeker tot de volgende Moederdag na van dit uitje. Een ritje naar Apeldoon en een bezoekje aan de tentoonstelling Grace Kelly, stijlicoon, kan ik je zeker aanraden.

De tentoonstelling is nog tot 26 oktober te bezoeken. Kaarten koop je aan de kassa of bestel je online via www.paleishetloo.nl Voor de tentoonstelling betaal je een toeslag van 3 euro.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.