Besparingsgids voor wielrenners

Besparingsgids voor wielrenners

Laten we eerlijk zijn: wielrennen is een sport waarbij je helemaal los kunt gaan op high tech gear. Ten eerste die fiets. Zodra je je er een beetje in verdiept, kom je in een wereld terecht van aluminumium of carbon frames, tig verschillende versnellingsgroepen, zadels, pedalen en schoenen. De een nog mooiere en duurder dan de ander. En wil je als wielrenvrouw er ook nog een beetje fashionable uit zien, dan mag je nog eens de portemonnee trekken. Want wielrennen in stijl komt met een prijs.

Maar het kan ook anders. Check mijn overzicht over waar je op kunt besparen als je wilt beginnen met wielrennen.

1. De fiets

Je hebt geen spiksplinternieuwe fiets nodig om te beginnen met wielrennen. Een goed onderhouden tweedehandsmodel tot 10 jaar oud volstaat prima. Het belangrijkste is dat de fiets goed op maat is voor jou. Wil je liever de eerste eigenaar van je fiets zijn, vraag dan bij fietsenwinkel naar overjarige modellen. Die worden met zo’n 20% korting verkocht.

Investering: Zorg dat je de best mogelijke versnellingsgroep op je fiets krijgt die jij je kunt veroorloven. Shimano 105 geeft je de meeste waar voor je geld, maar fietsen met Shimano Tiagra groep worden vaker tweedehands aangeboden. Daar kun je dus meer op afdingen!

2. Schoenen

Fietsschoenen zijn schoenen om mee te fietsen. Duh. Maar daarmee lijkt het in de verste verte niet op een loopschoen. De zool is stijf en hard, waardoor je je voet niet kunt afwikkelen. Onder je voorvoet zit een plaatje waarmee je in het pedaal klikt. Die plaatjes worden trouwens met je pedalen meegeleverd, niet met je schoenen. Heb je een tweedehands fiets met pedalen gekocht, dan moet je naast je schoenen ook nog apart de plaatjes kopen. De logica ontgaat me, maar ja.

De gemiddelde fietsschoen heeft dus het comfort van een plateauhak. Duurdere schoenen zijn stijfer, lichter of hebben warmere neus voor gevoelloze tenen. Dat is vooral belangrijk als je dagelijks uren op de fiets zit. Was je dat net als ik niet van plan, koop dan de goedkoopste schoenen die jou passen.

3. Kleding

Ik word nog niet bepaald warm van de stylish keuze aan wielrenkleding voor dames. Er zijn een paar merken voor dames die het hebben begrepen, zoals Lululemon, Bianchi Milano, Castelli, Rapha, Cafe du Cycliste en  Morvelo. In Amerika is de keuze ruimer met merken als Moxie, Terry Bicycles en YMX. Ze hebben helaas allemaal een ding gemeen: ze zijn reteduur.

Gelukkig is daar Lidl. Via hun sportlabel Crivit heeft de budgetsuper ook een complete wielrencollectie met shirts, jacks, broeken, sokken en accessoires. En als je daar de stijl-prijsverhouding vergelijkt, dan is dat best ok. Een regenjack voor 15 euro, een shirt voor een tientje… Ik kocht een hele kledingset voor nog geen 65 euro. Daar heb je bij de a-merken alleen een shirt voor!

Investering: koop in ieder geval een fietsbroek met een goed passende zeem. Met een speciale dameszeem om precies te zijn. Dat is wel zo aardig voor je lipjes. Vind je die broeken echt niks, dan zijn er ook speciale fietsonderbroeken met een zeem die je onder je gewone shorts of tights draagt. Voor de duidelijkheid: in een standaard fietsbroeks met zeem draag je GEEN onderbroek.

4. Onderhoudsmiddelen

Als je lang plezier wilt hebben van je diepte-investering, heeft je fiets onderhoud nodig. Om je fiets schoon en roestvrij te houden heb je echt geen arsenaal aan borsteltjes en schoonmaakmiddelen nodig. Het frame zacht afspoelen met de tuinslang en napoetsen met een microvezeldoekje is goed genoeg. Ook je reparatiekit met reservebandjes, plakset, bandenlichters en fietspomp koop je zo goedkoop mogelijk.

Investering: spullen die je helpen met een schone ketting zijn hun geld dubbel en dwars waard. Schone ketting = schone tandraderen en derailleurs. Denk dan aan een ontvetter om schoon te maken en een smeermiddel tegen roest. Er zijn speciale kettingreinigers die je op de ketting zet en die het merendeel van het vuile deel voor je doen.

5. Elektronica

Een fietscomputer, die heb je al. Die zit namelijk op je telefoon. Met de app van Runkeeper kun je ook je fietsritjes vastleggen. Andere gratis apps voor fietsers zijn Road Bike (pro), Strava en Cyclometer. Ik ben ze allemaal nog aan het testen, een app review volgt zeker later!

Investering: De gps-functie van je telefoon is een heuse batterijvreter. Wil je hardloopapp nog wel je duurloopjes overleven, met een fietsapp is een extra accu of powerbank geen slecht idee! Ook fijn: een houdertje voor je telefoon zodat je hem op je stuurpen kunt klikken. Heb je alles goed in het zicht. Heel handig als je de navigatiefunctie gebruikt.

6. Veiligheid

PSYCH! Besparen op veiligheid is natuurlijk een dikke no-no. De ijdeltuitargumenten dat die helm zo suf staat laat je dus gewoon thuis als je op de fiets stapt. Nu zijn fietshelmen ook in allerlei prijscategorieën verkrijgbaar, maar het belangrijkste is dat de helm je goed past. Dat merk je vooral als je over wat hobbels in de weg gaat: schuift je helm, dan ziet hij niet goed. Ik nam een tweedehands helm over en ik merk dat die niet lekker op mijn eierkopje zit. Niet diep genoeg, te breed… Een passend eierdopje vinden wordt nog een uitdaging!

Ben jij een budget babe of een A-merk diva als het om sporten gaat?

xoxo – Irene

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.