Kofferbak vol met koffers

Ik ga op vakantie en neem mee

Weet je nog, vroeger? Dat je 4 fotorolletjes volschoot tijdens je vakantie en dan nog een halve week moest wachten totdat je eindelijk kon terugzien wat je gedaan had en gezien had? Dat je de halve bibliotheek in je koffer propte met de boeken die je tijdens die twee weken wilde lezen? Dat je een kaart stuurde maar je ouders die een week nadat je terug was bij hen aankwam?

Ah, nostalgie. Nu sjouwen we ons fototoestel, videocamera, dvd-speler, gameconsole, e-reader, muziekspeler en o ja, telefoon in een apparaat met ons mee. Heel verleidelijk om daar tijdens vakantie ook uitgebreid gebruik van te maken. Of niet?Een paar offline vakantie activiteiten waar ik erg naar uitkijk:

Breien

Yup, je leest het goed. Ruim een jaar geleden hielp mijn bestie me aan het rondbrei-virus. Ik was natuurlijk ook een gemakkelijk doelwit, want zwanger. Tijdens mijn verlof breide ik mutsjes, broekjes en vestjes voor mijn baby.

Breien is supermeditatief. Het geluid van de tikkende pennen, het rollen van de wol, het langzaam groeien van wat je aan het maken bent. En maak je een foutje, of ben je niet tevreden, dan haal je het werk uit en begin je gewoon opnieuw.

En dan heb ik het nog niet eens over de fantastische tactiele en visuele beleving van handgeverfde (merino)wol. Mijn bestie gaf me als zwangerschapsverlofcadeau door zelfgeverfde wol, hoe uniek is dat! Maar wolmerken als Auracania en Malabrigo maken me ook superhebberig. Op Etsy vind je ook thuisverfbreisters die hun eigen geverfde wol te koop aanbieden. Doe eens gek en bekijk het eens. Wedden dat breien dan nog maar half zo suf is?

Kleuren

Mij kun je niet blijer maken met een Flow vakantieboek of een kleurboek voor volwassenen. Dan lijkt het ook nog eens of ik iets samen met de kinderen doe. Lijkt, want kleuren is een ik-activiteit. Ja, we kunnen gelijktijdig kleuren. Maar blijf vooral met je tengels van Flow vakantieboek af en bekras je eigen Bumba kleurboek!

Koken

Maar dan langzaam. En met de beperkingen van de inventaris van het huisje, stacaravan of tent die we huren. Dat vind ik een heerlijke uitdaging en ontspanning in een. Zo maakte ik een stoofpotje met konijn in de stacaravan in Frankrijk, tiramisu in de safaritent op Sardinië en maakten we Surf and Turf van bizon en kreeftenstaarten op de camping in Canada.

Maar koken op de camping is pas leuk met een paar goede basisspullen. Daarom nemen we het koksmes mee, en een kartelmes voor brood en tomaten. En uiteraard de reisbarbecue die ik Manlief voor zijn verjaardag gaf!

Lezen

Lezen aan de rand van het zwembad
Nu even niet. Mama is de komende 72 uur aan het lezen.

Geef me 1 dik boek. Het liefste een historische roman of thriller. Om mezelf te vertragen misschien zelfs in het Engels. Dat gevoel dat je ‘al zoveel bladzijdes’ hebt gelezen, het vooruitzicht dat je er nog zoveel te gaan hebt, dat kan een e-reader je gewoonweg niet geven. En dan ook nog eens de vormgeving van de kaft, die vooral bij Engelse boeken vaak prachtig is, de geur van het nieuwe papier, de vouw in de rug die het boek van jou maakt…

Dat is toch zeker de eerste week van de vakantie heerlijke ontspanning. Helaas ben ik dan niet echt leuk gezelschap, want voordat de term binge-watching zijn intrede deed, verslindde ik al boeken. Toen heette dat nog ‘leeswolf’. Zo las ik de De Da Vinci code van vrijdagavond tot zondagochtend uit.

Na series van Jean M. Auel, Monaldi & Sorti, en Philippa Gregory, ben ik op zoek naar een nieuwe dikkerd waar ik in kan duiken.

Zwemmen

In het dagelijks leven is zwemmen een onhandige sport. Niet lekker kunnen douchen naar het sporten, natte haren die in het koude weer zo voor een verkoudheid zorgen… Op vakantie is het een heel ander verhaal. Het wandelingetje naar het zwembad is zo gemaakt en de subtropische wind blaast in no-time je haren droog.

Dus scoorde ik een ouderwets zwempak (dat is trouwens nog een aardige opgave, maar daarover een volgende keer meer), een badmuts voor het geval ze in Kroatië dezelfde zwembadregels hanteren als in buurland Italië, een zwembrilletje.

En ja, in een bikini gaat het ook best. Maar voor wie mij een beetje kent weet dat ik me graag naar de gelegenheid kleed. En dat geldt dus ook voor zwemmen als sport.

Die kofferbak en dakkoffer, die zijn dus zo vol! Wat neem jij aan offline entertainment mee op vakantie?

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.