Lieve Junior

Lieve Junior,

Vandaag ben je 10 jaar. Tien jaar. 10! Er is nu echt geen ontkomen meer aan, je bent een grote jongen. Tegelijkertijd kan ik als de dag van gisteren herinneren hoe in de bloedhitte de weeën begonnen en hoe je in de zwoele zomeravond op mijn buik gelegd werd. Ik denk nog wel eens terug aan hoe je spelend op de grond in slaap viel, hoe je al je speelgoed uit de kast trok om met auto’s, het poppenservies, klei en kleurtjes restaurantje te spelen. Je vindt dat we je pesten als we je kinderpraat herhalen, maar het is omdat we zoveel van je houden!

Dit is wat je je negende levensjaar meemaakte:

 • Je ging op vakantie naar West- Canada en zag grizzlyberen, zwarte beren en orka’s
 • Je stond op een eeuwenoude gletsjer en dronk gletsjerijs
 • Je maakte je eerste vlog met je IPad
 • Je ging op duikles en haalde je Scuba Ranger duikbrevet
 • Je ging voor het eerst alleen naar school
 • Je haalde je zwemvaardigheid I diploma
 • Je keek voor het eerst Lord of The Rings I

Maar er zijn 2 dingen die me bijzonder trots op je maken. Iets wat niet aangeleerd kan worden, iets wat je helemaal zelf hebt gedaan en helemaal van jou zijn. Het vervult me met trots als ik zie hoe begripvol, behulpzaam, geduldig en gul je met je kleine broertje kunt spelen. Hoe je telkens je legobouwsels opnieuw bouwt wanneer je kleine broertje het stuk maakt. Hoe je je oude treinbaan uit de doos haalt en voor hem opbouwt. Hoe je met hem knuffelt en stoeit.

En om het laatste, maar zeker niet het minste, mag je absoluut trots op jezelf zijn. Toen je vader naar Curaçao emigreerde, was je heel verdrietig, maar wat ik daarvan zie is een hele sterke jongen die daar geen hinder van ondervindt. Je praat gemakkelijk met je vader via Skype, zonder dat dat zichtbaar pijn doet, je praat zonder voelbare wrok.

Dat zal niet iedereen je nadoen. Daar heb je heel veel kracht, flexibiliteit en liefde voor nodig. En je kunt trots op jezelf zijn dat jij dat in je hebt. En mochten er dagen komen dat je niet uit die kracht en die liefde kunt putten, dan is dat ok. Je mag verdrietig zijn, je mag boos zijn. Je kunt dat aan me laten zien, met me delen. Daar ben ik je moeder voor.

Je gaat vast weer mooi en leuke dingen meemaken dit jaar. Ik zal er voor je zijn om dat mogelijk te maken, je te steunen en te helpen waar je dat nodig hebt, maar vooral om je het te zien doen. Wat is wat moeders van grote jongens doen.

Ik hou van je,

Mama (bij anderen bekend als Irene)

 

 

4 thoughts on “Lieve Junior

 1. Hoi Irene,

  Wat een mooie brief aan je zoon Junior en nog van harte! Onze zoon Julius is bijna anderhalf, maar ik kan me nu al zó vinden in jouw verhaal, dat het me redelijk raakte op emotioneel vlak. Ik moet er wel bij zeggen, dat ik sinds de geboorte van Julius al kan huilen om een wasmiddel-reclame 😉
  Je schrijft erg fijn, ik ga je volgen!

  -X- Max

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.