Semi-gezonde kruimeltaart van appels en peren

apple crumble pie

Omdat Vicky met smart zat te wachten op een foodblog. Omdat de appels en peren die Mini op de zorgboederij Buytenhof geplukt had op een bestemming zaten te wachten. Omdat we geen Koopmanspak Oma’s appeltaart in huis hadden. En omdat kersverse zwager Sven me er op wees dat er maar een soort kruimels is: met roomboter. Dat alles komt dan samen in een hopelijk superlekkere en semi-gezonde appelperenkruimeltaart. En een blogje daarover. 

Even vooraf: ik ben een super slordige en improviserende kok. Ik bedenk eens iets, probeer eens iets uit, kom er halverwege dat wat ik nodig heb niet in huis is, bedorven is of voorbij de houdbaarheidsdatum is. Als je wilt bakken, is dat funest, want met bakken tellen hoeveelheden, verhoudingen en baktijd heel nauw. Mijn baksels variëren daarom tussen ‘mislukt’ en ‘geniaal’.

Ook nu weer was mijn voorbereiding minder dan ideaal. In eerste instantie wilde ik een appeltaart bakken, maar na inspectie bleken de peren al dusdanig rijp dat deze eerder verwerkt moesten worden. Op Pinterest zocht ik naar ‘healthy apple pie’ recepten, in de hoop dat ik alle benodigdheden in huis had. En zowaar, na het keukenkastje met de bakspullen te hebben uitgemest, vond toch alles wat ik nodig had. Wat een meevaller! En zo combineerde ik het een en ander tot een niet-orgineel, maar toch eigen recept:

Semi-gezonde kruimeltaart van appels en peren

Voor de bodem:

 • 1 cup havervlokken
 • 1/4 cup volkoren bloem
 • 1/4 cup amandelmeel
 • 1 el gebroken lijnzaad
 • 1 el bruine basterdsuiker
 • 4 el ongezoete appelmoes
 • 2 el water
 • 1/4 tl zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de droge ingrediënten in een kom. Meng de appelmoes met het water in een andere kom en voeg toe aan de droge ingrediënten. Kneed tot een soepel, samenhangend deeg. Rol het uit voor een taartvorm met een lage rand. Ik gebruikte een langwerpige, zodat ik later gemakkelijk ‘gezonde’ porties kan snijden in plaats van dikke punten. Bestrijk de taartvorm met een eetlepel zonnebloemolie en verdeel wat bloem over de vorm. Dit is tegen het plakken van de taart aan de vorm. Druk het deeg in de taartvorm en prik een vork gaatjes in het deeg. Bak de vorm in 8 minuten half gaar op 200 graden.

Het recept voor de bodem baseerde ik op het recept van PulseOS dat ik via Pinterest vond.

Zelf vergeten een fotootje te maken van de korst in process
Zelf vergeten een fotootje te maken van de korst in process

Voor de vulling

 • 2 peren, 1 appel
 • 1 cup rozijnen
 • 1 el bruine basterdsuiker
 • 1 el gebroken lijnzaad

Schil de appel en peren en snijd in dobbelstenen van 1 cm. Schep de overige ingrediënten door het fruit heen. Verdeel over de taartvorm.

Voor de crumble

 • 1/2 cup muesli
 • 1/2 cup volkoren meel
 • 1/2 cup bruine basterdsuiker
 • 50 gram roomboter

Ja, je leest het goed. Roomboter en suiker. Kersverse zwager Sven legde uit dat voor de lekkerste Limburgse appelkruimelvlaai roomboterkruimels worden gebruikt. Dan heb ik aan een half woord genoeg. Er bestaan dus ook kruimels die NIET met roomboter gemaakt worden. En die zijn dus niet te hachelen. Ik maak het iets gezonder door de bloem te vervangen met half volkoren bloem en muesli.

Verdeel de crumble over het appelperenmengsel en bak het in 20-25 minuten af op 200 graden.

Het oordeel

Er gaat niks boven de geur van warme appels. Mini drentelt verwachtingsvol voor de oven. Nadat ik de taart heb overgeheveld op een schaal, kan hij zich niet meer inhouden en prikt met zijn vingertje in de taart terwijl hij “Mmm, taart! Taart eten!” kirt. Als ik dan eindelijk een puntje aansnijd, kan ik kort zijn over gezonde appeltaart: het is onzin. Als je dan cheat, doe het dan goed en  bak je voor jezelf een ouderwetse taart met tarwebloem, suiker en boter.

In het beste geval heeft mijn semigezonde appeltaart nog wat aanpassingen nodig. De korst is prima, alleen zijn de rozijnen uit de mueslimix verbrand. Dat valt prima te verhelpen door volgende keer havervlokken te gebruiken. Uiteraard is er niks mis met het appelperenmengsel. Het grootste minpunt zit hem in de bodem. Door de hoeveelheid havervlokken is de bodem taai. Daar gaan we nog wat aan doen.

Mini maakt het allemaal niet uit, die is dol op taart. “Mmm, taart! Taart eten!”

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.