Uitdaging met een hoofdletter U: Helweek

Helweek-voorplat

“Waarom zou je vrijwillig jezelf daaraan willen onderwerpen?” vraagt mijn collega en oud-marinier verbaasd als ik hem vertel over het boek wat ik van Claartje heb ontvangen. Het boek wat ik hem laat zien is “Helweek” van Erik Betrand Larssen, een voormalig Noorse special ops agent die nu een mental trainer voor topsporters en managers is. Denk Bear Grills meets Dr. Phil. Claartje weet dat ik wel van een uitdaging houd, en dacht dat ik hier wel voor in zou zijn. O my. 

Vergeet die kinderachtige ‘uitdagingen’ waarin je het een of ander 30 dagen  moet volhouden. Een 30 dagen Planking Challenge, Everyday Blogging Challenge, Suikervrij, 14 Days Vegan Challenge…. Allemaal voor watjes! Tenminste als je het boek van Larssen leest. Zijn uitdaging duurt maar 7 dagen, maar verkijk je niet op de duur. Helweek is ontgroening voor mensen in een mid-life crisis. Maakt van jouw slappe-hapzelf een bedrijfssoldaat.

De oud-marinier op mijn werk herinnert zich nog zijn opleiding tot marineofficier, waarbij hij twee weken op Texel verschillende fysieke proef moest afleggen. Of hoe hij enkele jaren later als officier zelf de aspiranten begeleidde en dus weer slapeloze nachten had. Bij de Noorse marine duurt deze beproeving 7 dagen en staat bekend als ‘helweek’. En hoera voor ons ingeslapen burgers, nu brengt Larssen helweek ook naar de burgermaatschappij als persoonlijke verbetercursus, inclusief slapeloze nacht!

De opdracht is simpel: kies een gewone week, of beter nog: kies een week die veel van je zal vergen. Maak deze vervolgens extra uitdagend door deze als Helweek te bestempelen. Bovenop de gewone uitdagingen leg je jezelf toe om:

 • om 5 uur ‘s ochtends op te staan
 • om 10 uur ‘s avonds naar bed te gaan
 • elke dag 1 uur te sporten
 • gezond te eten en te drinken
 • geen tv te kijken
 • tijdens werktijd geen social media te gebruiken
 • chit chat met collega’s tot een minimum te beperken
 • priveaangelegenheden pas in de avond af te handelen
 • extra aandacht te besteden aan kleding en uiterlijk
 • weloverwogen en goed te rusten

En dat zijn eigenlijk slechts de randvoorwaarden, want waar het tijdens Helweek om draait is

 • Extreem hard, gefocust, bewust en plichtsgetrouw te werken
 • Om de hele tijd blij, positief en oplossingsgericht te zijn
 • Daadkrachtig en proactief te zijn
 • Bewust te zijn van de verschillende rollen die je gedurende de dag inneemt en deze met glans te vervullen.

Werk, gezin, vrienden.. Ze zijn tijdens deze week geen vanzelfsprekendheid, geen verplichting, geen ontsnapping. Alles is een missie. En jij bent zowel de generaal als de soldaat die tijdens deze week deze missie tot een goed einde moet brengen. Het goede nieuws is dat je als de generaal zelf bepaalt wat de missie inhoudt. Het goede nieuws is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het resultaat. Het slechte nieuws is dat het freaking zwaar is. En wie is dan jouw mental support, jouw legereenheid? Wie zorgt ervoor dat je het bijltje er niet bij neerlegt omdat de enige van wie je Helweek moet doen jezelf bent?

Het doel van Helweek is om de beste versie van jezelf te worden. Mijn collega en oud-marinier kijkt meewarig over zijn bril heen. Wees de beste die je kunt zijn, is ook een veel gehoorde quote in fitnessland. Daar word ik stiekem een beetje recalcitrant van. Waarom moet ik de beste versie van mijzelf zijn? Is de goede versie van mezelf niet goed genoeg? Toch triggert Larssen mij. Omdat het concept zo simpel is, omdat je er geen dure coach voor nodig hebt, of dure spullen. Omdat het impact maakt waar het nodig is: in mijn eigen leven. Niet ergens afgesloten van mijn werkelijkheid op een yoga retreat in Noord-Frankrijk, niet tijdens een persoonlijke effectiviteitscursus in een ketenhotel op de Veluwe.

Wat vind jij? Zal ik me overgeven aan Helweek? Wil je nog meer weten over Helweek? Ga dan naar helweek.nl of koop een volledig exemplaar vanaf 1 oktober.

xoxo – Irene

4 thoughts on “Uitdaging met een hoofdletter U: Helweek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.